ΚΥΠΡΟΣ

«Μεγάλες οι προοπτικές για διεύρυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα»

«Μεγάλες οι προοπτικές για διεύρυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα»

Παρά τη μείωση κατά 21.7% του διμερούς εμπορίου Κύπρου - Ελλάδας, οι προοπτικές για διεύρυνση και εμβάθυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας των δύο χωρών είναι πολύ μεγάλες, εκτιμά ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της Κύπρου.

Σε συνέντευξή του στον Οδηγό Business Κύπρου - Ελλάδας 2014, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρεται στις επιπτώσεις της κρίσης στις δύο οικονομίες και επισημαίνει ότι παρά τα προβλήματα "δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες λόγω διαφόρων νέων εξελίξεων στην περιοχή μας".

Για το σημαντικό θέμα της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών υπογραμμίζει ότι αυτή είναι ανέκαθεν στενή και με κάθε ευκαιρία εμβαθύνεται και ενισχύεται περαιτέρω.

Ο Κύπριος υπουργός αναφέρει ότι το συνολικό εμπόριο προϊόντων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας παρουσίασε μείωση το 2013 σε σύγκριση με το 2012 και έφθασε τα 1,389 δισ.ευρώ από 1,505 δισ. ευρώ - 21,7% επί του συνόλου. Σημειώνει ότι το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών παραμένει ελλειμματικό σε βάρος της Κύπρου, αφού η Ελλάδα διαθέτει μεγαλύτερη παραγωγή.

Η Ελλάδα εξακολουθεί, προσθέτει, να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου όσον αφορά τις εγχώριες εξαγωγές της, όπου η ελληνική αγορά απορροφά το 9,6% των συνολικών εξαγωγών των κυπριακών προϊόντων. Τα κυριότερα προϊόντα που εξήχθησαν ήταν θραύσματα σιδήρου και χάλυβα, πατάτες, φάρμακα και χαλλούμι. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις εισαγωγές της Κύπρου με ποσοστό της τάξης του 23% επί των συνολικών εισαγωγών. Τα κυριότερα προϊόντα που εισήχθησαν ήταν πετρελαιοειδή, ηλεκτρικά μηχανήματα και φάρμακα.

Ο Οδηγός Business Κύπρου - Ελλάδας 2014, που εκδίδει η Εταιρεία Επικοινωνίας, Εκδόσεων και Συνεδρίων FMW Financial Media Way, καταγράφει τις ευκαιρίες που δημιουργούν τα νέα δεδομένα στις οικονομίες της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και στον περίγυρο των δύο χωρών. Επίσης, στον Οδηγό παρουσιάζονται τα νέα σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας και περιλαμβάνονται τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των κυπριακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και αντίστροφα όλων των Ελλαδικών στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Φυλακίστηκε κοινοτάρχης για άσεμνη επίθεση κατά ανήλικης