ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Διάσταση απόψεων σε 30 σημεία μεταξύ Αναστασιάδη-Έρογλου

Κύπρος: Διάσταση απόψεων σε 30 σημεία μεταξύ Αναστασιάδη-Έρογλου

Παρά τη φαινομενικά καλή πορεία των συνομιλιών μεταξύ του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, υπάρχουν τουλάχιστον 30 σημεία διαφωνίας μεταξύ τους, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ζήτημα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς» ήταν άκρως αποκαλυπτικός και κατέδειξε τη διάσταση δηλώσεων και πράξεων εκ μέρους του κ. Έρογλου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις και από τις δύο πλευρές για όλα τα θέματα ουσίας, παρόλο που μπορεί να μην είναι ευχαριστημένος με το περιεχόμενο όλων των προτάσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε μέρος των συνομιλιών μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του κ. Έρογλου, στις οποίες φαίνεται καθαρά ότι υπάρχει σημαντική απόσταση στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι δύο πλευρές.

Την ίδια στιγμή η εμπόλεμη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας έχει κάνει πιο περίπλοκο τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων Λευκωσίας (FIR), όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Περσεφόνη Παπαδοπούλου, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι η κυκλοφορία διεξάγεται με απόλυτη ασφάλεια.

Η κ. Παπαδοπούλου δήλωσε στο ΡΙΚ ότι έχει κλείσει ένας συγκεκριμένος αεροδιάδρομος, ο οποίος χρησιμοποιείτο από τα αεροπλάνα που έφευγαν από το Ισραήλ με κατεύθυνση δυτικά και έτσι όλη η κίνηση διεκπεραιώνεται σε έναν άλλο αεροδιάδρομο που βρίσκεται πιο βόρεια.

Με αυτές τις νέες ρυθμίσεις, όπως ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, τα αεροπλάνα διασταυρώνονται στον αεροδιάδρομο των αφίξεων, κάτι που προηγουμένως δεν γινόταν καθώς υπήρχε διαχωρισμός των δύο αυτών αεροδιαδρόμων.

Η κ. Παπαδοπούλου τόνισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ασφάλειας, και πως το μόνο που άλλαξε είναι πως η δουλειά του Τμήματος για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει γίνει πιο δύσκολη και πολύπλοκη.