ΚΥΠΡΟΣ

Θέλει ριζικές αλλαγές το ν/σ για τις εκποιήσεις

Θέλει ριζικές αλλαγές το ν/σ για τις εκποιήσεις

Χωρίς ριζικές αλλαγές, το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις δεν μπορεί να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος εγκαινίασε σήμερα σειρά επαφών με ομάδες πολιτών επηρεαζόμενες από τον νόμο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων περιουσιών.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Γραμματέα του Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια», Ιωάννη Σιεκέρσαββα, ο κ. Περδίκης είπε ότι άκουσε τις ανησυχίες του προσφυγικού κόσμου για τον κίνδυνο περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα να περάσουν μέσα από τις διαδικασίες των μαζικών εκποιήσεων στα χέρια εταιρειών με ύποπτες διασυνδέσεις, για παράδειγμα τουρκικά συμφέροντα.

Επίσης, είπε πως “είναι έκδηλη η ανησυχία ότι η περαιτέρω φτωχοποίηση των προσφύγων και ιδιοκτητών γης στα κατεχόμενα, σε συνδυασμό με το αδιέξοδο που παρατηρείται στις συνομιλίες, θα οδηγήσει πιθανώς σε νέο κύμα προσφυγών στην τουρκική επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα”, για να προσθέσει πως βλέπει θετικά την πρόταση που του κατέθεσε σήμερα το Σωματείο "Αδούλωτη Κερύνεια", μέσα στα πλαίσια του σχεδίου αφερεγγυότητας να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις των προσφύγων με ένα ιδιαίτερο τρόπο, ως δηλαδή «πολιτικά ευάλωτη ομάδα».

“Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αξίζει να μελετήσουμε. Πέραν τούτων και επί του γενικού θέματος, επαναλαμβάνουμε τη θέση των Οικολόγων ότι χωρίς ριζικές αλλαγές το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις δεν μπορεί να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”, είπε.

Επιπλέον, ανέφερε πως “πέραν των βασικών προϋποθέσεων που έχουμε θέσει για ταυτόχρονη θέσπιση νομοθεσίας για προστασία των ευάλωτων ομάδων, της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης και των μικροεπιχειρήσεων, και θεσμοθέτηση του πλαισίου αναδιάρθρωσης των δανείων κατά δίκαιο και ισομερή τρόπο, απαιτείται και η ριζική τροποποίηση του νομοσχεδίου”.

Διαβάστε επίσης

Αναστασιάδης: Μέτρα για προστασία των ευάλωτων ομάδων