ΚΥΠΡΟΣ

KOT: Μειωμένη η διάρκεια παραμονής τουριστών στην Κύπρο

KOT: Μειωμένη η διάρκεια παραμονής τουριστών στην Κύπρο

Μείωση σε σχέση με πέρσι, κατά 3,1% παρατηρείται στα τουριστικά έσοδα του Μαϊου παρά την αύξηση στις αφίξεις περιηγητών κατά 4,9%.

Σύμφωνα με τον ΚΟΤ η μείωση οφείλεται στη μειωμένη δαπάνη των επισκεπτών κατά 7,6%, η οποία οφείλεται στη μείωση της διάρκειας παραμονής.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση των τουριστικών εσόδων του 2015 από τη Στατιστική Υπηρεσία, ο ΚΟΤ, διευκρινίζει ότι η μείωση στη δαπάνη δεν προήλθε από την ημερήσια δαπάνη, η οποία μάλιστα αυξήθηκε κατά 3,0%, αλλά από μείωση στη διάρκεια παραμονής (10,3%).

Η μείωση στη διάρκεια παραμονής των τουριστών, σύμφωνα με τον ΚΟΤ, είναι μια διεθνής τάση και δεν αφορά μόνο τις διακοπές στην Κύπρο.

Αναφέρει επίσης ότι η διάρκεια παραμονής σχετίζεται άμεσα με το πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιριών, το οποίο καταρτίζουν οι ίδιες με βάση τους δικούς τους σχεδιασμούς και κριτήρια.

Σε σχέση με την ημερήσια δαπάνη, ο ΚΟΤ αναφέρει πως υπήρχαν αυξήσεις για την πλειοψηφία των χωρών (π.χ. Ην. Βασίλειο 13,4%, Ισραήλ 9,3%, Ελβετία 9,1%, Ελλάδα 4,8%), ενώ μείωση στην ημερήσια δαπάνη σημειώθηκε στις αγορές της Ρωσίας (8,4%) και της Γερμανίας (3,6%).

Επιπλέον, ο ΚΟΤ αναφέρει ότι η μείωση στη δαπάνη εστιάζεται στη μείωση στη διάρκεια παραμονής, η οποία σημειώθηκε από όλες σχεδόν τις αγορές (πχ μείωση 11,2% για το Ηνωμένο Βασίλειο, 9,4% για την Ρωσία, 14,8% για την Γερμανία κ.λπ.).

Πηγή - ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις