ΚΥΠΡΟΣ

Σκόνη από την Συρία «πνίγει» την Κύπρο

Σκόνη από την Συρία «πνίγει» την Κύπρο

Πυκνή σκόνη καλύπτει τον ουρανό της Κύπρου δημιουργώντας ομίχλη και αποπνικτική ατμόσφαιρα.Το φαινόμενο άρχισε λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία , η σκόνη ήρθε από την Συρία και θα κρατήσει μέχρι τέλος της εβδομάδας.

Όπως δήλωσε στο SigmaLive o Πνευμονολόγος Δρ. Ανδρέας Ζαχαριάδης το φαινόμενο της σκόνης μπορεί να προκαλέσει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και χρόνια βρογχίτιδα, σε άτομα με προδιάθεση σε άσθμα.

Ενδέχεται επίσης να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα με κίνδυνο να απορυθμιστεί η θεραπεία που λαμβάνουν.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρόσθεσε ο Δρ. Ζαχαριάδης θα πρέπει να ενημερωθεί αμέσως ο γιατρός τους .

Επίσης προειδοποίησε τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις εξωτερικές δραστηριότητες.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να βγουν έξω είναι απαραίτητη η προστατευτική μάσκα η τουλάχιστον υγρό μαντιλάκι.

Κίνδυνος υπάρχει επίσης και στους καπνιστές, τους οποίους ο Δρ. Ζαχαριάδης κάλεσε να μειώσουν το κάπνισμα γιατί όπως είπε «εκτίθενται σε δύο παράγοντες, την σκόνη και τον καπνό».

Τα αεροδρόμια παρακολουθούν με προσοχή το θέμα της σκόνης

Το Κέντρο Επιχειρήσεων και των δύο αεροδρομίων της χώρας παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά την εκδήλωση αυξημένων επιπέδων σκόνης στην ατμόσφαιρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου των αεροδρομίων Αδάμος Ασπρής.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι μέχρι και αυτή την στιγμή, το πτητικό πρόγραμμα και των δύο αεροδρομίων εκτελείται κανονικά και χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ο κ. Ασπρής δήλωσε επίσης πως το Κέντρο Επιχειρήσεων της Hermes, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Τέλος, ο κ. Ασπρής ανέφερε πως είναι γεγονός ότι αυτή την ώρα το φαινόμενο παρατηρείται έντονα στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας ενώ στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου δεν έχει παρουσιαστεί παρόμοια κατάσταση.

πηγη ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις