ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενα: Θύελλα αντιδράσεων για τον αγωγό νερού

Κατεχόμενα: Θύελλα αντιδράσεων για τον αγωγό νερού

Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα του τόπου καταδικάζει ως παράνομη πράξη την υδατική σύνδεση Τουρκίας – κατεχομένων.

"Η επιδρομική αυτή ενέργεια αποτελεί ακόμα μια απόπειρα ενσωμάτωσης των κατεχόμενων εδαφών στην Τουρκία και ευθεία υπονόμευση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού" επισημαίνει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Με αφορμή τα εγκαίνια του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο ΔΗΣΥ κάνει λόγο για νέο τετελεσμένο εκ μέρους της Άγκυρας, που αποσκοπεί στην περαιτέρω εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία.

Από την άλλη, καταγράφοντας, καθημερινά, τα νέα τετελεσμένα που δημιουργούνται για μας γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το κυπριακό πρόβλημα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας και τους κινδύνους της μη λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Προσπάθεια της Άγκυρας για πλήρη καθυπόταξη της τ/κ κοινότητας καταγγέλλει το ΑΚΕΛ.

«Πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να ερμηνευτεί ως περαιτέρω ένταση των προσπαθειών για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία», δήλωσε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.

Πολιτικά κόμματα κατηγορούν την κυβέρνηση για αδράνεια, υποβάθμιση του γεγονότος και εκ των υστέρων αντίδραση στο νέο κατοχικό τετελεσμένο.

«Πρέπει να καταδικάσουμε αυτές τις ενέργειες, αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε γιατί κάποιοι κάποτε στη δική μας πλευρά είχαν εισηγηθεί να συνεργαστούμε με την Τουρκία, προκειμένου να μάς προσφέρει και σ' εμάς νερό. Φαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν αξιοποίησε αυτές τις ευφάνταστες εισηγήσεις μας και τα αποτελέσματα σήμερα είναι αυτός ο αγωγός», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σ’ επικίνδυνες ατραπούς οδηγεί τον τόπο το τρίγωνο Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ επισημαίνει η ΕΔΕΚ.

«Η ουσιαστικά ανύπαρκτη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στην πράξη ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία για να μην χαλάσει τάχατες το «καλό κλίμα» των συνομιλιών, επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια και την εθελοτυφλία του τριγώνου Προεδρικού-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ», είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.

Η Συμμαχία Πολιτών καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκαταλείψει τις αυταπάτες, αν επιθυμεί ν’ αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς εις βάρος της Κύπρου.

«Είναι εμφανές, πως η Τουρκία, αντί να προβεί σε πρακτικά μέτρα καλής θέλησης, όπως υποσχέθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι στρατηγικοί μας εταίροι, εδραιώνει την κατοχή και τον έλεγχο της επί των κατεχομένων με τον αγωγό του νερού», ανέφερε ο Αναπλ. Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Αμερικάνος.

Οι Οικολόγοι καλούν την κυβέρνηση να καταγγείλει την Τουρκία σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη.

Το ΕΥΡΩΚΟ παρατηρεί ότι με τα εγκαίνια του παράνομου έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, η Άγκυρα εγκαινιάζει την υλοποίηση της απειλής για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην τουρκική επικράτεια.

πηγη sigmalive.com

Σχετικές ειδήσεις