ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Οργισμένοι παραμένουν οι πολίτες για τη φονική έκρηξη

Κύπρος: Οργισμένοι παραμένουν οι πολίτες για τη φονική έκρηξη
Δύο εβδομάδες μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο, κατά την οποία βρήκαν τραγικό θάνατο 13 άνθρωποι, περίπου...

Δύο εβδομάδες μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο, κατά την οποία βρήκαν τραγικό θάνατο 13 άνθρωποι, περίπου 2.500 πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Για πρώτη φορά, πολλοί πολίτες προσήλθαν στην συγκέντρωση με σφυρίχτρες και κατσαρόλες. Οι πολίτες συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους, απαιτώντας να αποδοθούν όλες οι ευθύνες, όσο ψηλά και εάν φτάνουν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όποιοι και εάν είναι, της τραγωδίας στη ναυτική βάση. Επίσης, οι πολίτες απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Χριστόφια και της κυβέρνησής του.Συνεχίστηκε η συλλογή υπογραφών για παραίτηση του Κύπριου προέδρου και όπως αναφέρθηκε μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί 6.500 υπογραφές.

Στον περίβολο του Προεδρικού Μεγάρου παρατάχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Πανό που βρίσκονται έξω από το Προεδρικό γράφουν: "Παραιτηθείτε Δολοφόνοι" και "Ανίκανε Ψεύτη".

Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα sms που καλούσε τους πολίτες στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Το μήνυμα έγραφε: «Προς αφυπνισθέντες: αδέλφια κλείστε τ' αυτιά σας στις σειρήνες της διαφθοράς και ελάτε όλοι τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στο Προεδρικό με σφυρίχτρες και τις κατσαρόλες σας για να τους πούμε ένα ηχηρό όχι. Δεν θα πάψουμε κύριοι μέχρι να παραιτηθούν οι ύποπτοι για τη μαζική δολοφονία των 13 παιδιών μας. Μόνο μας όπλο η φωνή μας, μόνη πηγή επιχορήγησης η ψυχή μας, μόνος μας καθοδηγητής οι 13 αδικαίωτες ψυχές των δολοφονηθέντων παιδιών μας».

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας και παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Ζακ Στεφάνου και τον Θέμη Κωνσταντινίδη.

Ο Ζακ Στεφάνου δήλωσε ότι βρέθηκε στην Κύπρο, γιατί οι δίδυμοι ναύτες, Χρίστος και Μίλτος Χριστοφόρου, είχαν στο παρελθόν εκδηλώσει την πρόθεσή τους- μέσω Facebook- να συναντηθούν και να τον γνωρίσουν.

Εξάλλου, για την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ανακοινώθηκε, προγραμματίζεται πορεία από τη ναυτική βάση στο Μαρί μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο.


Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε τις παραιτήσεις του Προέδρου Χριστόφια και του προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν, με αφορμή την τραγωδία στη ναυτική βάση.


Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν διαχωρίζονται οι πολιτικές ευθύνες μεταξύ του ενός και του άλλου , γιατί τα τελευταία τριάμισι χρόνια συγκυβερνούν και δεν νοείται να είσαι και κυβέρνηση και αντιπολίτευση.