ΚΥΠΡΟΣ

Αμερικανικό «χαστούκι» στον Ερντογάν: Προς τερματισμό το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Αμερικανικό «χαστούκι» στον Ερντογάν: Προς τερματισμό το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Ως ένα ακόμα κρίσιμο βήμα, στην συνεχή προσπάθεια για την άρση του εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει οιΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1987, κρίνεται από στελέχη του ελληνοαμερικανικού λόμπι στην Ουάσινγκτον, το νομοσχέδιο που κατέθεσε την Τετάρτη ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Υπάρχουν ακόμα αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η προσπάθεια για τον τερματισμό του εμπάργκο είχε ξεκινήσει πριν από δυόμιση χρόνια, όταν ο βουλευτής Ντέιβιντ Σιτσιλίνε είχε καταθέσει νομοσχέδιο στην Βουλή των Αντιπροσώπων με το οποίο ζητούσε να συντάξει το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ειδική έκθεση, για το ποιες είναι οι επιπτώσεις του εμπάργκο στα αμερικανικά συμφέροντα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

5aed761ac9de3d1914d7bc12

Φέτος, ο βουλευτής Σιτσιλίνε επανήλθε με ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο αυτή τη φορά ζητά τον απόλυτο τερματισμό του εμπάργκο. Κατόπιν δυναμικής κινητοποίησης του ελληνοαμερικανικού λόμπι σε συνεργασία με το αρμενικό λόμπι, ενεργοποιήθηκε και ο γερουσιαστής Μενέντεζ για να εισάγει ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο στην Γερουσία, δεδομένου ότι για να φτάσει ένα σχέδιο νόμου στο Οβάλ Γραφείο πρέπει να εγκριθεί από κοινού από τα δύο αρμόδια νομοθετικά σώματα.

Καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ο Έντι Ζεμενίδης εκτιμά πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα, η οποία θα ασκήσει με την σειρά της πίεση στους βουλευτές και γερουσιαστές που αντιπροσωπεύουν εκλογικές περιφέρειες, που έχουν έντονο το ελληνικό στοιχείο.

«Η θέσπιση του νόμου περί «της άρσης του Εμπάργκο Όπλων στην Κύπρο», που εισήχθη τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, είναι εξαιρετικά σημαντική. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί ταυτόχρονα και θα αναλυθεί σε όλο το Κογκρέσο και οι Ελληνοαμερικανοί σε όλη τη χώρα, θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τα μέλη του Κογκρέσου κατά την διάρκεια ενός προεκλογικού έτους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις