ΚΥΠΡΟΣ

Ικανοποιημένος ο Χριστόφιας από την πορεία των ερευνών

Ικανοποιημένος ο Χριστόφιας από την πορεία των ερευνών

Την ικανοποίησή του για την πορεία των ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την επίσκεψή του στην πλατφόρμα «Όμηρος».

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως η προσπάθεια για την ανεύρεση υδρογονανθράκων πάει καλά και επεσήμανε ότι «το όλο ζήτημα είναι εθνικής σημασίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους».

Ο Κύπριος πρόεδρος μετέβη το πρωί στην πλατφόρμα της Noble, από όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12.

«Η παρουσία μου εδώ είναι υπογράμμιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Απευθυνόμενος στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Δημήτρης Χριστόφιας ευχήθηκε να επιτύχει αυτή η προσπάθεια και τόνισε ότι «είναι και μια πρόκληση προς την Τουρκία να αλλάξει στάση, να λυθεί το συντομότερο δυνατό το Κυπριακό και να γίνει συνεκμετάλλευση στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής διζωνικής δικοινοτικής Κυπριακής Δημοκρατίας, με ένα κράτος, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».

«Αυτά που κάνει το παράνομο 'κράτος' και με την Τουρκία, είναι πράξεις εκτός του διεθνούς νόμου. Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αυστηρά, και αυτό κάνουμε και με τη Νoble και με όλους όποιους συνεργαζόμαστε. Εύχομαι, λοιπόν, το συντομότερο δυνατόν η Noble να μας δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», υπογράμμισε.

Ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης τους ανθρώπους της Noble και προσέθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός «του τι απομένει μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην ξηρά».

«Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία θα διασφαλίζει -εφόσον επιτύχει -τη ζωή, το μέλλον και την ευημερία των επόμενων γενεών. Θα έλεγα όχι αυτής της γενεάς, αλλά των επόμενων», τόνισε.

Τέλος, ανέφερε ότι σύντομα θα εξαγγελθεί και ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης των ερευνών για τα άλλα οικόπεδα της ΑΟΖ και ευχήθηκε για «επιτυχίες» και σε αυτή τη φάση.