ΚΥΠΡΟΣ

Έρχονται «ασήκωτα βάρη» για την κυπριακή οικονομία

Έρχονται «ασήκωτα βάρη» για την κυπριακή οικονομία

«Πρέπει να ξυπνήσουμε επιτέλους», προειδοποίησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης, για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Ο κ. Ορφανίδης δήλωσε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα, «αποτελεσματικά και διαρθρωτικά», γιατί έρχονται «ασήκωτα βάρη» για την κυπριακή οικονομία.

Επισήμανε ότι ο αποκλεισμός της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης εδώ και έξι μήνες, καθώς και η προειδοποίηση της Κομισιόν, «δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για περαιτέρω καθυστέρηση».

Ο διοικητής της ΚΤΚ τόνισε ότι «αν αποτύχουμε και αυτή τη φορά να εφαρμόσουμε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων», τότε:

1. Θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε σημαντικότατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και για το μέλλον των παιδιών μας.

2. Θα επιβληθούν οδυνηρά μέτρα που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σοβαρές περικοπές, και όχι απλά πάγωμα στο κρατικό μισθολόγιο, και νέες δυσβάσταχτες φορολογίες για ολόκληρο τον πληθυσμό.

3. Διακυβεύεται ο ρόλος της Κύπρου ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες στο ρυθμό ανάπτυξης, την ανεργία και όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

4. Οι καρποί των κόπων πολλών δεκαετιών κινδυνεύουν να εξανεμιστούν.