ΚΥΠΡΟΣ

Συναγερμός στην Κύπρο: Το τουρκικό πλοίο «Πορθητής» ξεκινά γεωτρήσεις δυτικά του νησιού

Συναγερμός στην Κύπρο: Το τουρκικό πλοίο «Πορθητής» ξεκινά γεωτρήσεις δυτικά του νησιού

Λίγες ώρες μετά την έκδοση NAVTEX των τουρκικών υδρογραφικών υπηρεσιών για σεισμογραφικές έρευνες με το πλοίο «Barbaros» η Άγκυρα προχώρησε σε ακόμα μια προκλητική ενέργεια, καθώς με νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους, δεσμεύει για γεωτρήσεις θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιήσαν οι τουρκικές Αρχές για διάρκεια τεσσάρων μηνών και συγκεκριμένα από τις 3 Μαΐου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου, το πλοίο – γεωτρύπανο «Πορθητής», θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τις ακτές του νησιού.

Μάλιστα το τουρκικό γεωτρύπανο αναμένεται να φθάσει σήμερα σε ένα από τα σημεία των γεωτρήσεων, συνοδευόμενο από τρία πλοία «υποστήριξης».

Συστάσεις από τον ΟΗΕ

Η Τουρκία για άλλη μια φορά αγνοεί τις συστάσεις του ΟΗΕ. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της χθεσινής (2/5) συνεδριάσεως του Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, τονίστηκε η επείγουσα ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα επιφέρει ζημιά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Τα μέλη «έδωσαν έμφαση στην επείγουσα ανάγκη για μία διευθέτηση, η οποία θα είναι εξαιρετικά προς τα οικονομικά συμφέροντα και την ασφάλεια όλων των Κυπρίων και της περιοχής», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρότρεψε όλες τις πλευρές να «συμφωνήσουν όρους αναφοράς ως βάση για ουσιαστικές και προσανατολισμένες σε αποτελέσματα διαπραγματεύσεις, έχοντας κατά νου το φυσικό παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζει ο παρόν εκλογικός κύκλος».

Ακόμη, τα μέλη του Σ.Α. έδωσαν έμφαση στην ανάγκη «εφαρμογής και περαιτέρω ανάπτυξης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Διαβάστε επίσης

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Δείτε πότε θα δοθεί - Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Σχετικές ειδήσεις