ΚΥΠΡΟΣ

Ο πύραυλος S-200 που έπληξε καταλάθος την Κύπρο ανοίγει τις ορέξεις της Άγκυρας

Ο πύραυλος S-200 που έπληξε καταλάθος την Κύπρο ανοίγει τις ορέξεις της Άγκυρας

Η έκρηξη στον Πενταδάκτυλο τα ξημερώματα της Δευτέρας προκάλεσε αναστάτωση στην Κύπρο, τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα σε μία περίοδο αυξημένης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η έκρηξη στο χωριό Βουνό στα κατεχόμενα προερχόταν από αντιαεροπορικό πυραύλου S-200, ο οποίος - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μετέδωσαν οι κατοχικές αρχές - εκτοξεύτηκαν από τη Συρία, με στόχο ισραηλινά αεροσκάφη και από λάθος κατέπεσε στην Κύπρο, αναδεικνύοντας τους κινδύνους «παράπλευρων απωλειών» σε μία περιοχή που θυμίζει «καζάνι που βράζει».

Η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά, χωρίς να υπάρξουν θύματα, με τις «δυνάμεις ασφαλείας» του ψευδοκράτους να κινητοποιούνται άμεσα.

Ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Ορζερσάι υποστήριξε ότι η αναγραφή στον πύραυλο που έπεσε είναι ίδια με την αναγραφή στον πύραυλο ρωσικής κατασκευής τύπου S-200, που είχε πέσει στο Γκαζιάντεπ της Τουρκίας το 2018.

Οι πληροφορίες για το τι πραγματικά συνέβη παραμένουν συγκεχυμένες, με την τοπική δύναμη του ΟΗΕ να απευθύνει έκκληση προς όλους να μην προχωρούν σε συμπεράσματα πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας σχετικά «με το επεισόδιο ασφάλειας».

Κομμάτια του πυραύλου εντοπίστηκαν στα χωριά Βουνό, Κορνόκηπο και Δίκωμο, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά τρία σπίτια.

Geplaatst door Salih Sevindik op Zondag 30 juni 2019

Το περιστατικό, ωστόσο, έφερε στην επιφάνεια τόσο τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από τις πολεμικές συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, όσο και το ζήτημα της εγκατάστασης στην Τουρκία των εξελιγμένων ρωσικών πυραύλων S-400.

Η Άγκυρα, πάντως έσπευσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ανακοινώνοντας ότι θα θέσει το ζήτημα στον ΟΗΕ. Ακόμη αποφάσισε την αποστολή στα κατεχόμενα ειδικής ομάδας διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων, η οποία θα πραγματοποιήσει χημικές μετρήσεις, ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αποφάνθηκε ότι η έκρηξη «αποδεικνύει τη χρησιμότητα των S-400» που περιμένει η Τουρκία.