ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Αγορές: Πού είναι ο πάτος; Το εκρηκτικό κοκτέιλ πληθωρισμού-ύφεσης και οι ζοφερές προβλέψεις

Αγορές: Πού είναι ο πάτος; Το εκρηκτικό κοκτέιλ πληθωρισμού-ύφεσης και οι ζοφερές προβλέψεις

Η bear market μόλις ξεκίνησε υποστηρίζουν οι διεθνείς οίκοι

Πού είναι ο πάτος για τις μετοχές; Αυτό αναρωτιούνται οι αναλυτές μετά τη βίαιη διόρθωση των αγορών τις τελευταίες ημέρες. Φαίνεται πως τα χρηματιστήρια έχουν εισέλθει σε αρνητικό σπιράλ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το πλήγμα που θα επιφέρει στην παγκόσμια ανάπτυξη το άλμα του πληθωρισμού και η συνεπακόλουθη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό και οι προβλέψεις για την πορεία των μετοχών δυσοίωνες. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι πως τις τελευταίες τέσσερις ημέρες οι 10 κορυφαίες εταιρείες του S&P 500 -με βάση την κεφαλαιοποίηση τους- έχουν χάσει συνολικά πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε αξία.

Η bear market μόλις ξεκίνησε υποστηρίζουν οι διεθνείς οίκοι και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των μετοχών το επόμενο διάστημα.

Ζοφερές προβλέψεις

Η Morgan Stanley προειδοποιεί για μεγάλη διόρθωση στη Wall Street, εκτιμώντας ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.400 μονάδες (πτώση -18% από τα τρέχοντα επίπεδα) μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου 2022.

Αλλά και η Bank of America εκτιμά ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα υποχωρήσει -23% στις 3.000 μονάδες σε διάστημα 4 μηνών, με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα να υποστηρίζει πως τα πράγματα θα πάνε πολύ χειρότερα από ότι έχουν εκτιμήσει οι περισσότεροι.

Από την πλευρά του ο αναλυτής της Evercore ISI, Julian Emanuel υποστήριξε πως οι αμερικανικές μετοχές, στο δυσμενές σενάριο, θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη 30%, εάν η ένταση αύξησης του ενεργειακού κόστους προκαλέσει οικονομική συρρίκνωση. Ο Emanuel χαμήλωσε τον πήχη για τον δείκτη S&P 500 το 2022, στις 4.300 μονάδες, από 4.800 μονάδες, ωστόσο στο αρνητικό σενάριο η υποχώρηση φτάνει ως στις 2.900 μονάδες.

Στο μάτι του κυκλώνα τα κρυπτονομίσματα

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί οδηγεί τους επενδυτές να απομακρύνονται μαζικά από τα ριψοκίνδυνα assets. Γι’ αυτό το ξεπούλημα δεν αφορά μόνο τις μετοχές. Στο μάτι του κυκλώνα έχουν μπει και τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να υποχωρεί κάτω από τα 21.000 δολάρια το πρωί της Τρίτης, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020. Το τελευταίο τετραήμερο περισσότερα από 250 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση έχουν χαθεί από ολόκληρη την αγορά κρυπτονομισμάτων. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων έπεσε κάτω από το 1 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021. Οι μακροοικονομικοί παράγοντες συμβάλλουν στην πτωτική τάση στις αγορές των κρυπτονομισμάτων, με τον αχαλίνωτο πληθωρισμό να συνεχίζεται και τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκιά τους για να ελέγξουν τις αυξανόμενες τιμές.

«Τα πάντα έχουν πάρει "φωτιά" αυτή τη στιγμή, είτε πρόκειται για μετοχές, είτε για κρυπτονομίσματα, ή οτιδήποτε άλλο», δήλωσε με στο CNBC ο Nirmal Ranga, υψηλόβαθμο στέλεχος στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων ZebPay και προσέθεσε: «Αυτό που βλέπετε στην αγορά είναι φόβος, αβεβαιότητα και αμφιβολία. Τεχνικά, οι αγορές φαίνονται υπερπουλημένες και πρέπει να υπάρχει κάποιο πτωτικό όριο που θα φτάσει το bitcoin στο προσεχές μέλλον».

Στο επίκεντρο η Fed

Αναφορικά με τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, στο επίκεντρο βρίσκεται η Fed που συνεδριάζει Τρίτη και την Τετάρτη και οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα ανακοινώσει μια αύξηση τουλάχιστον 50 μονάδων, αν και τα στοιχήματα της αγοράς για αύξηση 75 μονάδων βάσης έχουν ενισχυθεί μετά τα πρόσφατα στοιχεία πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Σημειώνεται πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος. Η Barclays, η προβλέπει πως η Fed αυξήσει κατά 0,75% το βασικό επιτόκιο αναφοράς στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο εύρος του 3% - 3,25% στις αρχές του 2023. Η JP Morgan εκτιμά ότι η FED θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75% ενώ πλέον δεν αποκλείεται ούτε αύξηση 1% σε μια συνεδρίαση.