MEDIA

Tagesspiegel: «Kaliméra Germanía»

Tagesspiegel: «Kaliméra Germanía»

«Γη της επαγγελίας» χαρακτηρίζει τη Γερμανία η εφημερίδα «Ντι Βελτ» (Die Welt), σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, σύμφωνα με τα οποία, χιλιάδες πολίτες του ευρωπαϊκού νότου καταφεύγουν στην πρώτη οικονομία της ευρωζώνης για να αναζητήσουν εργασία.

Ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών, Γιόαχιμ Χέρμαν δήλωσε στην «Ντι Βελτ» ότι οι Ευρωπαίοι ενσωματώνονται πολύ γρήγορα στη Γερμανία, χωρίς προβλήματα προσαρμογής.

Στο κύμα μετανάστευσης από τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης αναφέρεται το σύνολο του γερμανικού Τύπου.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, η RheinischePost φιλεξενεί κείμενο με τον τίτλο «Συνωστισμός από το Νότο», στο οποίο αναφέρεται ότι το ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη μετρά όλο και περισσότερες αιτήσεις για μαθήματα γερμανικής γλώσσας. Μάλιστα, στην Ισπανία «τα μέσα ενημέρωσης συγκρίνουν το φαινόμενο με τη δεκαετία του εξήντα, με το πρώτο κύμα μετανάστευσης Ισπανών γκασταρμπάϊτερ προς τη Γερμανία».

Ο γνωστός μας Φίλιπ Ρέσλερ δηλώνει στην εφημερίδα ότι η Γερμανία δεν αναζητά ανειδίκευτους εργάτες, αλλά εργαζόμενους με υψηλό επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης.

«Kaliméra Germanía, Adios España» είναι ο τίτλος της Tagesspiegel, που διαπιστώνει ότι τον τελευταίο καιρό στους δρόμους του Βερολίνου ολοένα και περισσότερο ακούγονται ξένες γλώσσες. «Μόνο μία εξήγηση υπάρχει για την αυξανόμενη μετανάστευση: η κρίση χρέους στην πατρίδα τους, αναγκάζει όλο και περισσότερους Νοτιοευρωπαίους να αναζητήσουν την τύχη τους στη Γερμανία και πολλοί από αυτούς έρχονται στο Βερολίνο».

Πάντως, το κύμα μετανάστευσης δημιουργεί και προβληματισμό, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι «μετανάστες» του Νότου απειλούν τις θέσεις εργασίας και το επίπεδο των μισθών στη Γερμανία.