MEDIA

Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε την Ελλάδα του «χθες» και του «σήμερα» μέσα από την οθόνη της COSMOTE TV

Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε την Ελλάδα του «χθες» και του «σήμερα» μέσα από την οθόνη της COSMOTE TV

Ήρθε η στιγμή να εμπλουτίσουμε την καθημερινότητά μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και να ανακαλύψουμε την ιστορία, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας, μέσα από τις οθόνες μας

Κι όμως, το φετινό φθινόπωρο, υπάρχουν πολλές αφορμές για να ανοίξουμε την «αυλαία» της νέας τηλεοπτικής σεζόν. Μια από αυτές είναι να βάλουμε στην καθημερινότητά μας το binge watching ενός δημιουργικού ντοκιμαντέρ ή μίας δημοφιλούς εκπομπής που -θέλοντας και μη- θα μας ψυχαγωγήσουν, θα μας καθηλώσουν και θα μας μάθουν πράγματα που δεν γνωρίζαμε!

Όποια και εάν είναι η αφορμή, από τη συναρπαστική αφήγηση του ηθοποιού Δημήτρη Γκοτσόπουλου, την αποκαλυπτική εξερεύνηση τεσσάρων υποθαλάσσιων σπηλαίων της Ελλάδας και το πιο «γευστικό» οδοιπορικό, ένα είναι το σίγουρο: Ήρθε η στιγμή να εμπλουτίσουμε την καθημερινότητά μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και να ανακαλύψουμε την ιστορία, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας, μέσα από τις οθόνες μας.

Με δυο λόγια, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε την Ελλάδα του «χθες» και του «σήμερα». Διότι, το COSMOTE HISTORY HD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην ιστορία του τόπου μας, αποτελεί από το 2016 μία αστείρευτη πηγή γνώσης, εμπλουτίζοντας κάθε χρόνο το πρόγραμμά του με νέο περιεχόμενο. Μάλιστα, τη νέα τηλεοπτική σεζόν 2023-24 στο COSMOTE HISTORY HD έρχονται 16 νέες παραγωγές και συμπαραγωγές της COSMOTE TV, οι οποίες θα συναρπάσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.

Μαρτυρίες ανθρώπων που θα μας καθηλώσουν

Για εμάς, που μας αρέσει να εξερευνούμε ακόμα καλύτερα, τα ιστορικά γεγονότα της χώρας μας, δεν έχουμε παρά να βάλουμε στο πρόγραμμα των προβολών μας, μαρτυρίες και γεγονότα, μέσα από τα μάτια Ελλήνων και ξένων ερευνητών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δημοφιλής εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, που επιστρέφει για ακόμη μία χρονιά στην τηλεοπτική στέγη της COSMOTE TV, για να αποκαλύψει γεγονότα, που σημάδεψαν τις ζωές των ανθρώπων και διαμόρφωσαν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.

Μήπως ανάμεσα στις ιστορικές περιόδους που θέλουμε να «αποκρυπτογραφήσουμε» είναι εκείνη της Μινωικής έκρηξης; Αρκεί να αφεθούμε στις διηγήσεις ερευνητών που έλαβαν μέρος στη μεγαλύτερη ωκεανογραφική αποστολή που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα με την κωδική ονομασία «SANTORINI 398». Εναλλακτικά, ερχόμενοι στο πιο πρόσφατο παρελθόν, «Η πολιτεία του Αιγαίου» είναι αναμφίβολα, ένα ντοκιμαντέρ που θα μας ενθουσιάσει, μιας και παρουσιάζει ιστορίες επιζώντων και προσωπικά ανέκδοτα αρχεία, που φέρνουν στο φως γεγονότα από την περίοδο 1912-1948.

Και εάν μας αρκεί μία «γοητευτική» φωνή, για να μας μεταφέρει στον 17ο αιώνα, τι θα λέγατε να εμπιστευτούμε τη νέα σεζόν, την εκπληκτική αφήγηση του Αλέξανδρου Λογοθέτη, που επιδιώκει την καταγραφή της ιστορίας του πολυετούς Κρητικού Πολέμου; Ο λόγος για την «Πολιορκία του Χάνδακα», που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις οθόνες μας, χάρη στο COSMOTE HISTORY HD.

Ιστορίες που «χαρτογραφούν» την Ελλάδα από άκρη σ’ άκρη

Κάθε λάτρης του είδους, γνωρίζει πως τα ντοκιμαντέρ πάντα προσπαθούν να αποτυπώσουν ιστορικά γεγονότα. Κάπως έτσι, το COSMOTE HISTORY HD έχει βάλει στην «ατζέντα» του προσεγμένες παραγωγές, που «υπόσχονται» να μας συστήσουν από την αρχή την ιστορία του τόπου μας.

Η σειρά «Η αύρα της Προεδρικής Φρουράς» εξετάζει τη στρατιωτική ιστορία των ευζωνικών ταγμάτων της Προεδρικής Φρουράς, δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα «Ποια είναι η καθημερινότητα και το τελετουργικό της;», «Ποιοι είναι οι συμβολισμοί της και γιατί οι Εύζωνες καθίστανται τόσο σημαντικοί για το συλλογικό μας υποσυνείδητο;», καθώς και «Τι είναι αυτό που την καθιστά ως το αναπόσπαστο και αναντίρρητο από όλους στοιχείο του αυτοπροσδιορισμού μας;». Πρόκειται λοιπόν για μία συναρπαστική εμπειρία που θα μας «ταξιδέψει».

Αλήθεια, πόσοι από εμάς γνωρίζαμε πως το κάστρο της Γραμβούσας, στο δυτικότερο άκρο της Κρήτης, λειτούργησε ως ορμητήριο αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα και ως άντρο πειρατών; Η συναρπαστική του ιστορία με κεντρικό αφηγητή τον ηθοποιό Δημήτρη Γκοτσόπουλο, εμπλέκει πειρατές, διάσημες μορφές της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής και στρατιωτικής ζωής, καθώς και πλήθος οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης και είναι στο COSMOTE HISTORY HD της COSMOTE TV, μέσα από το ντοκιμαντέρ «Οι Πειρατές της Γραμβούσας».

Ο ελληνικός πολιτισμός σε «πρώτο πλάνο»

Φυσικά στην πολιτιστική «ατζέντα» των σειρών που θα παρακολουθήσουμε τη νέα σεζόν, θα βρίσκεται και το έργο και η ζωή του Κωνσταντίνου Καβάφη μέσα από το ντοκιμαντέρ «Στα χνάρια της Αλεξάνδρειας», όπου παρουσιάζεται και η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου.

Εάν από την άλλη, στο άκουσμα της λέξης πολιτισμός, μας έρχονται στο μυαλό εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο Όμηρος, ο Περικλής, ο Λεωνίδας, ο Κολοκοτρώνης, ο Κάλβος, ο Σεφέρης και ο Ελύτης, τότε ας μην χάνουμε άλλο χρόνο, διότι η σειρά οκτώ επεισοδίων, «Η φωνή των αγαλμάτων», μας περιμένει αμέσως μετά την προβολή της στο COSMOTE HISTORY HD, και θα είναι διαθέσιμη για θέαση -όπως και κάθε ντοκιμαντέρ- όποτε και όσες φορές επιθυμούμε μέσα από τον δωρεάν, on demand κατάλογο της COSMOTE TV.

Όταν η φύση «οργιάζει», ο τόπος μας γίνεται ντοκιμαντέρ

Κι όμως, η COSMOTE TV δεν θα άφηνε εκτός των παραγωγών της, τους λάτρεις των φυσικών τοπίων και των μοναδικών ελληνικών προορισμών. Γι’ αυτό και για την τηλεοπτική σεζόν, έχει προτάσεις που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις: «Underwonder», μία σειρά που εξερευνά τέσσερα υποθαλάσσια σπήλαια της Ελλάδας, μέσα από το τολμηρό εγχείρημα της κατάδυσης, «Τα Νησιά των Συνόρων μας, τα Νησιά της καρδιάς μας», ένα ταξίδι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, «Τόποι Ελληνισμού: Ύδρα & Μεσολόγγι», ένα animated ντοκιμαντέρ δύο επεισοδίων, αφιερωμένο στις ομορφιές της Ύδρας και του Μεσολογγίου.

Φυσικά, οι εκπλήξεις δεν σταματούν εκεί, αφού το «Les secrets du Mont Olympe», μια νέα ανάγνωση του Ολύμπου, οι «Άμαξες της Ντάπιας», μέσα από τα μάτια των αμαξάδων των Σπετσών και ο «Οίνος», που αποτελεί ένα οδοιπορικό για τον δρόμο του κρασιού στους αμπελώνες της Μακεδονίας, της Κρήτης, των νησιών του Αιγαίου, της Νάουσας, της Νεμέας, της Αττικής και της Μακεδονίας, είναι όλα όσα χρειάζεται να δούμε, έτσι ώστε να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα τον τόπο μας.

Για να εξελίξουμε ακόμη περισσότερο την αγάπη μας για τη φύση, δεν έχουμε παρά να γνωρίσουμε τον γευστικό «κόσμο» του «The Perfect Meal». Πρόκειται για ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ για τη διατροφική παράδοση της Μεσογείου, όπου από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι την Παλαιστίνη, την Κύπρο και την Ισπανία, αποκαλύπτονται οι διαφορετικές όψεις μιας διατροφής που σήμερα απειλείται με εξαφάνιση λόγω της απότομης αλλαγής του τρόπου ζωής μας.

Μπορεί λοιπόν οι τίτλοι έναρξης να έπεσαν με τη σειρά «Ελευσίνα-Τόπος αφίξεως», η οποία μέσα από τρία επεισόδια αναδεικνύει το χρονικό της εξέλιξης της περιοχής ανά τους αιώνες, ωστόσο όπως όλα δείχνουν το COSMOTE HISTORY HD «υπόσχεται» να μας χαρίσει πολλές ακόμη συναρπαστικές στιγμές θέασης, τις οποίες θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή, από όποια οθόνη θέλουμε, χάρη στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV.