MEDIA

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για το ΟΧΙ της Κύπρου

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για το ΟΧΙ της Κύπρου

Πρώτη είδηση στα περισσότερα ξένα ΜΜΕ είναι η απόρριψη του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων από την Βουλή της Κύπρου

Τα βλέμματα των ευρωπαϊκών αλλά και αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ήταν στραμμένα σήμερα προς την Κύπρο, εν αναμονή της απόφασης.

''Η Κύπρος αρνείται τη σκληρή διάσωση'', αναφέρει το πρωτοσέλιδο της Huffington Post, ενώ οι New York Times γράφουν ότι η κυπριακή Βουλή ''απέρριψε ένα διεθνές πακέτο διάσωσης που είχε στόχο στην φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, παρά την αναθεώρηση σύμφωνα με την οποία θα απαλλάσσονταν οι μικροί τραπεζικοί λογαριασμοί από τις εισφορές''.

Στο CNN ο προβληματισμός είναι έκδηλος για το πως θα επιδράσει η απόρριψη του σχεδίου στις κυπριακές τράπεζες και κατά πόσον θα οδηγηθεί η Κύπρος σε χρεοκοπία.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο Reuters γράφει πως οι Κύπριοι απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία έναν βαθιά αντιλαϊκό φόρο στις τραπεζικές καταθέσεις, ο οποίος καλείτο να αποτρέψει την τραπεζική κατάρρευση και την πτώχευση, ρίχνοντας ένα πέπλο αμφιβολίας γύρω από τη διεθνή διάσωση ενός μέλους της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

To BBC έχει στην κεντρική του σελίδα τις εξελίξεις στην Κύπρο και υπογραμμίζει το ''ΟΧΙ των Κυπρίων στο αμφιλεγόμενο κούρεμα των καταθέσεων''.

Η Guardian σε διαφορετικό ύφος σημειώνει ότι η ''κρίση βαθαίνει μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου'', ενώ η γαλλική Le Monde φιλοξενεί και δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Η Liberation τονίζει το ότι η πρόταση για το κούρεμα ήταν εξαιρετικά ''μη δημοφιλής στην Κύπρο'', φιλοξενώντας δηλώσεις πολιτών που τονίζουν ότι η ''Κύπρος ανήκει στο λαό της''.

Και ιστοσελίδα του Russia Today έχει στα πρωτοσέλιδά της το ''ΟΧΙ'' της κυπριακής Βουλής, με τις δηλώσεις του βρετανού ευρωβουλευτή Nigel Farage.