MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η δυσκολία αποπληρωμής των δανείων του ψευδοκράτους, φόβοι για θρησκευτική εκπαίδευση στην Αμμόχωστο, και το Κυπριακό είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Πλήρες τέλμα», αναφέρει ότι "αυτό το κατασκεύασμα" (εννοώντας το ψευδοκράτος), που παρουσιάζει η Τουρκία στην κοινωνία σαν «κράτος», είναι εντελώς ανεπαρκές και δυσκολεύεται πλέον να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων του και δεν αποπληρώνει τα δάνεια του, με αποτέλεσμα να πάρει παράταση ενός έτους στην πληρωμή των δανείων που πήρε από δύο τουρκικές τράπεζες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της «αρχής ηλεκτρισμού». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο επικεφαλής της κίνησης "Συγκροτούμαστε", Κουντρέτ Οζέρσαϊ, τονίζοντας το θέμα της ανάγκης για διαφάνεια, ζήτησε από το «κράτος» να ξεκαθαρίσει το ποσό των δανείων που έκανε για την «αρχή ηλεκτρισμού» και το ποσό που έχει ξεπληρώσει μέχρι τώρα. Αλλού αναφέρει ότι η συντεχνία δασκάλων δημοτικής εκπαίδευσης KTOS, δήλωσε ότι το έργο δημοτικής εκπαίδευσης που θα γίνει στην Αμμόχωστο υπό την αιγίδα του «ιδρύματος επιστημονικής εκπαίδευσης του νησιού», εμπεριέχει και θρησκευτική εκπαίδευση και ζήτησε όπως δοθεί ένα τέλος σε αυτό.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Κρίση στην αστυνομία», αναφέρεται στη νέα κρίση που δημιουργήθηκε μεταξύ «προεδρικού» και «πρωθυπουργικού» μεγάρου, όταν ο Ντερβίς Έρογλου δεν υπέγραψε την πρόταση του Γιορκαντζίογλου για τον διορισμό της Σενάι Κεμπαμπτζί ως «γενικής διευθύντριας» της «αστυνομίας» και στη θέση της πρότεινε την Περβίν Γκιουλέρ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην τακτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσει το Δημοκρατικό Κόμμα – Εθνικές Δυνάμεις στις 2 Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Βενγκιού Σιόνια θα είναι αντίπαλος του νυν γενικού προέδρου Σερντάρ Ντεκτάς. Αλλού γράφει ότι ο 20χρονος Ουνσάλ Φικρέτ Ντιγκές έχασε τη ζωή του, ενώ νοσηλευόταν σε «δημόσιο» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, για μυϊκή δυστροφία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Πρέπει να γίνουν επαφές σε κάθε τομέα», αναφέρει ότι στην έκθεσή του για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν τονίζει ότι οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών σε διάφορους τομείς, όπως ο οικονομικός, ο κοινωνικός, ο πολιτιστικός και ο αθλητικός, θα συμβάλει θετικά στην επανέναρξη των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν το 2013 στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας έφτασε τους 20, στα κατεχόμενα έφτασε τους 45. Αλλού γράφει ότι οι αντιπρόσωποι των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων δήλωσαν ότι οι προσδοκίες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού εντός του 2014 δεν είναι μεγάλες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Δεν θα προσφέρουμε θρησκευτική παιδεία», αναφέρει ότι το «ίδρυμα επιστημονικής εκπαίδευσης του νησιού», το οποίο την περασμένη εβδομάδα έβαλε το θεμέλιο του λίθο χωρίς όμως προηγουμένως να έχει πάρει άδεια από το «υπουργείο παιδείας», σε απάντηση του στους ισχυρισμούς ότι θα προσφέρει θρησκευτική παιδεία, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Αλλού γράφει ότι η εφημερίδα επισκέφθηκε και μίλησε με γυναίκες κρατούμενες, οι οποίες επεσήμαναν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Οζκάν Γιορκαντζίογλου, μιλώντας πριν από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε χθες για το 2014 το «υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ότι, ενώ στα τελευταία τρία χρόνια ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 178 ΤΛ (περίπου 60 ευρώ), στη δική του θητεία αυξήθηκε σε μία φορά κατά 145 ΤΛ (περίπου 50 ευρώ)..