MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες με κύρια τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην εφημερίδα «Πολίτης» και τις δηλώσεις του περί Κυπριακού, τη δεύτερη επέτειο θανάτου του τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων οικογενειακής βίας.

Με τίτλο «Το οικονομικό πακέτο (ετοιμάστηκε) από το παρακράτος», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρει ότι το οικονομικό πακέτο το οποίο παρουσιάστηκε από την Τουρκία στο ψευδοκράτος για την οικονομία και το οποίο συζητήθηκε τα μάλα στο κατοχικό καθεστώς έχει ετοιμαστεί από το παρακράτος στην Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία για την ύπαρξη «παράλληλου κράτους» άρχισαν οι έρευνες για τα πλοκάμια του παρακράτους και στα κατεχόμενα και πως αυτό εμπλέκεται και σε διάφορα σχέδια βοήθειας που κατά καιρούς ετοιμάστηκαν για τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι, αναφέρεται στην επέτειο του θανάτου του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς και για το λόγο αυτό οι σημαίες του ψευδοκράτους θα κυματίζουν μεσίστιες. Γράφει επίσης ότι ακόμα μια περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας είδε το φως της δημοσιότητας γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις σε γυναικείες οργανώσεις, οι οποίες ζητούν όπως παρθούν τα αναγκαία μέτρα για τον τερματισμό του φαινομένου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Έγινε πολυτέλεια η θέρμανση», αναφέρεται στην αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και στο υγραέριο, γεγονός που οδηγεί τους Τουρκοκυπρίους στην εξεύρεση νέων λύσεων για να ζεσταίνονται. Γράφει ακόμα ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αν παρουσιαστεί ενώπιον των Ε/κ μη ικανοποιητική λύση και αυτή απορριφθεί τότε θα οδηγηθούμε σε διχοτόμηση. Η εφημερίδα αναφέρεται και στην έλλειψη χώρων στάθμευσης στο νοσοκομείο Ναλπάντογλου στην κατεχόμενη Λευκωσία και γράφει ότι οι ασθενείς και επισκέπτες του νοσοκομείου σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους όπου βρουν δημιουργώντας έτσι πολλά προβλήματα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ο σωστός δρόμος είναι η Τουρκία», γράφει ότι αξιωματούχοι της εταιρείας Noble, που πραγματοποιεί έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για φυσικό αέριο, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα ανέφεραν ότι μια από τις εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά αερίου από την Κύπρο είναι μέσω της Τουρκίας. Εξάλλου σε δηλώσεις του ο αναλυτής της Global Energy Julian Lee είπε ότι η μεταφορά μέσω της Τουρκίας είναι και οικονομική αλλά και πιο πρακτική. Αλλού γράφει ότι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αχμέτ Γκιουλέ είπε ότι το «υπουργείο» έχει αρχίσει εντατικούς ελέγχους στα προϊόντα που εισάγονται στα κατεχόμενα μετά και το περιστατικό εισαγωγής εμποτισμένων με φυτοφάρμακα χουρμάδων και προειδοποίησε ότι «θα είναι βαρύς ο πέλεκυς» για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια. Γράφει επίσης για την επιστροφή του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ στην Κύπρο και στις επικείμενες συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες με στόχο την ετοιμασία μιας κοινής ανακοίνωσης.

Με τίτλο «Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα δημιουργήσουν αισιοδοξία», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) αναφέρεται στη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην εφημερίδα «Πολίτης» και γράφει ότι αν η λύση που θα παρουσιαστεί ενώπιον των Ε/κ δεν είναι ικανοποιητική τότε θα υπάρξει και πάλι απόρριψη, κάτι που θα οδηγήσει στη διχοτόμηση του νησιού. Αλλού γράφει ότι, σε γραπτές δηλώσεις της στην εφημερίδα η Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο Gabriella Guellil είπε ότι όσο περνά ο χρόνος η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού δυσκολεύει ενώ η μοιρασμένη Λευκωσία αποτελεί «λεκέ ντροπής» για την ΕΕ. Είπε ακόμα ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ακόμα γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν για την κατάσταση των πολιτών στη Συρία, που λόγω της κατάστασης στη χώρα, ζουν με λιγοστά ή καθόλου τρόφιμα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Δύσκολες οι παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος», γράφει ότι η κατρακύλα που άρχισε στην αγορά συναλλάγματος της τουρκικής λίρας το 2013 αλλά και οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Τουρκία συνεχίζονται, με τους οικονομικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για δύσκολη παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος. Ακόμα γράφει ότι δεν θα γίνει ανεκτή η χρήση δηλητηρίων στα φρούτα και λαχανικά ενώ σε δηλώσεις τους «αρμόδιοι» του λεγόμενου υπουργείου γεωργίας ανέφεραν ότι οι χουρμάδες που κατασχέθηκαν λόγω του ότι ήταν εμποτισμένοι με μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων έχουν εντοπιστεί και καταστραφεί. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος του «ιατρικού συλλόγου» στα κατεχόμενα Αχμέτ Κιορτσεγέζ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ότι θα πρέπει να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των σκουπιδιών στα κατεχόμενα αφού τα θέματα περιβάλλοντος επηρεάζουν πλέον την ποιότητα ζωής. –