MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Το Κυπριακό και οι διαβουλεύσεις στις δύο πλευρές για τη σύνταξη προσχεδίου κοινού ανακοινωθέντος είναι το κύριο θέμα σήμερα στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Άλλα θέματα που απασχολούν τις εφημερίδες είναι ο εντοπισμός πτώματος ανδρός αγνώστου ταυτότητας στην κατεχόμενη Κερύνεια και το σκάνδαλο σχετικά με τη χρηματοδότηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας για τις «βουλευτικές εκλογές» τον Ιούλιο του 2013 και την προέλευση της χρηματοδότησης.

Με τίτλο «Πέφτουν οι υπογραφές», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρει ότι η επίσκεψη της Αμερικανίδας βοηθού Υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιας για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Βικτόριας Νούλαντ στο νησί απέφερε καρπούς, άρχισε η κινητοποίηση στο Κυπριακό. Γράφει ακόμα ότι μετά τη συνάντηση που είχε με την κ. Νούλαντ, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου σε δηλώσεις του είπε ότι περιμένει την ε/κ πλευρά να ξεκαθαρίσει την θέση της. Στις δηλώσεις του κ. Έρογλου, σύμφωνα με την εφημερίδα, αντέδρασε άμεσα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος τηλεφώνησε στον Έρογλου και τον μάλωσε. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην κατεχόμενη Κερύνεια βρέθηκε σε προχωρημένη αποσύνθεση πτώμα ανδρός αγνώστων στοιχείων που πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 40-45 χρόνων και πέθανε πριν από 1-2 μήνες. Επίσης, γράφει ότι, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) παρουσίασε στη «βουλή» νομοσχέδιο για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Οι τελευταίες ρυθμίσεις για το κοινό ανακοινωθέν» αναφέρεται στις διαβουλεύσεις που γίνονται στις δύο πλευρές για τη σύνταξη του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος για το Κυπριακό, αλλά και στις αμερικανικές παρεμβάσεις. Αλλού γράφει ότι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς εξέφρασε τη στήριξή του στον Χασάν Τατσόϊ για τη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος. Επίσης, γράφει ότι συνελήφθηκε ο Αλί Καραζόρ για τη διάρρηξη μουσουλμανικού τεμένους και θρησκευτικού σχολείου στην Αμμόχωστο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Άγνωστης προέλευσης τα 2, 878 εκ. τουρκικές λίρες για το ΚΕΕ» αναφέρεται σε νέο σκάνδαλο στα κομματικά δρώμενα στα κατεχόμενα και γράφει ότι κατά τις «βουλευτικές εκλογές» τον Ιούλιο του 2013 στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας και ενώ ο προϋπολογισμός ήταν ένα εκατομμύριο 800 χιλιάδες τουρκικές λίρες, εντούτοις χρησιμοποίησε τέσσερα εκατομμύρια και 678 χιλιάδες τουρκικές λίρες, με τα επιπλέον λεφτά να είναι άγνωστης προέλευσης χρηματοδότηση. Γράφει ότι η «επιτροπή εκλογών», η οποία διενέργησε έλεγχο για τα έξοδα για τις λεγόμενες εκλογές ανακάλυψε ότι το ΚΕΕ χρησιμοποίησε χρηματοδότηση για την οποία όμως δεν υπάρχουν στοιχεία για την προέλευση της.

Με τίτλο «Έφτασε στο τελευταίο στάδιο», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), γράφει ότι άρχισαν οι εργασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος και στη συνέχεια στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου. Ο κ. Έρογλου είπε σε δηλώσεις του χθες ότι αναμένει την ε/κ πλευρά να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Αλλού γράφει ότι μετά τη συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τα πολιτικά κόμματα το συγκυβερνών ΔΗΚΟ εξέφρασε την αντίθεσή του για στοιχεία εντός του προσχεδίου με τα οποία δεν συμφωνεί και «αυτό δημιούργησε κρίση στην πολιτική στην ε/κ πλευρά» γράφει η εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι οι κάτοικοι της Καρπασίας αναμένουν από την «κυβέρνηση» να δείξει ενδιαφέρον για τα γαϊδούρια, τα οποία βρίσκονται ελεύθερα στις πεδιάδες της Καρπασίας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Κείμενο γίνε!!!!» αναφέρεται στις εξελίξεις γύρω από το θέμα της προετοιμασίας προσχεδίου για το κοινό ανακοινωθέν και αναφέρεται σε δηλώσεις πολιτικών και ακαδημαϊκών. Ο ακαδημαϊκός Ισμαήλ Κεμάλ ανέφερε ότι Ελλάδα θα στηρίξει πλήρως τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αυτό θα δώσει ώθηση στον Πρόεδρο, ενώ ο Νιιαζί Κιζίλγιουρέκ είπε ότι οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες θα τρέξουν με γοργούς ρυθμούς. Ο Τσενκ Μουτλούγιακαλι σε άρθρο του γράφει ότι ο ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου θα είναι των δύο άκρων «είτε θα το δεχτεί είτε θα αποχωρήσει».