MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων σήμερα, χωρίς να είναι όμως το κύριο θέμα.

Αναφορά γίνεται επίσης στους δανειολήπτες που συλλαμβάνονται λόγων εκκρεμούντων τραπεζικών διαταγμάτων, τους υπαλλήλους της τράπεζας βακουφίων που θα απολυθούν τέλος του μήνα, ενώ όλες σχεδόν οι εφημερίδες έχουν φωτογραφία και αναφορά στην τέλεση του Εσπερινού για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια χθες, στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στην Κοντέα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Άρχισε το κυνήγι των τραπεζικών διαταγμάτων», γράφει ότι ο συντονιστής της επιτροπής για τα θύματα επιτοκίου και τραπεζικών διαταγμάτων, Καζίμ Αντ, δήλωσε πως παρά τις αλλαγές που έγιναν στη σχετική νομοθεσία τελευταία, η «αστυνομία» δεν δίδει καθόλου περιθώριο και άρχισε τις συλλήψεις αυτών εναντίον των οποίων εκκρεμούν τραπεζικά διατάγματα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ, Γουϊλιαμ Μπερνς τον συνεχάρη για την έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι με τα Βαρώσια θα γίνει η αρχή και πως η ε/κ πλευρά αναμένει ότι οι ισχυρές χώρες θα ενεργοποιηθούν ώστε μόλις ξεκινήσουν οι συνομιλίες να δοθεί η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ας το τελειώσουμε σε τρεις μήνες», γράφει ότι ενώ οι ηγέτες ετοιμάζονται αύριο να παρακαθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, από την Τουρκία ήρθαν πολύ ξεκάθαρα μηνύματα και αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. Αλλού αναφέρεται στον Εσπερινό που τελέστηκε χθες για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στην Κοντέα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε φωτιά που ξέσπασε χθες στο όχημα του Εβρέν Χουσείν Ζαμπίτ, σημειώνοντας ότι πριν λίγες ημέρες με τον ίδιο τρόπο καταστράφηκε και το όχημα ενός ανιψιού του.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ενθουσιασμός λύσης», γράφει ότι αύριο είναι η «κρίσιμη Τρίτη», καθώς θα βρεθούν οι ηγέτες σε μια σημαντική συνάντηση πριν τη νέα διαδικασία, προσθέτοντας ότι τα ΗΕ είναι έτοιμα, η Τουρκία και η Ελλάδα στηρίζουν, στη «βόρεια» Κύπρο η κοινωνία των πολιτών κατευθύνεται προς τη λύση και στη «νότια» Κύπρο τα δύο μεγάλα κόμματα είναι υπέρ της λύσης. Αλλού γράφει ότι 40 χρόνια μετά οι Ε/κ προσκύνησαν ελεύθερα στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην Κοντέα και δημοσιεύει μεγάλη φωτογραφία από την ώρα του Εσπερινού με τους ιερείς. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου στην τουρκική Μιλλιέτ όπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως τα δημοψηφίσματα δεν είναι μακριά.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Εάν θέλει ο Αναστασιάδης συμφωνούμε», αναφέρεται επίσης στις χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη πως εάν η ε/κ πλευρά έχει πρόθεση για εξεύρεση λύσης, μπορούμε να πάμε σε δημοψήφισμα σε 3-5 μήνες. Αλλού γράφει ότι η οικονομική πλατφόρμα απηύθυνε έκκληση στους δύο ηγέτες και την πολιτική ηγεσία να επιταχύνουν τη διαδικασία. Και η Κίπρις δημοσιεύει φωτογραφία από την τέλεση του Εσπερινού στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στην Κοντέα 40 χρόνια μετά.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Παράτυπα, χωρίς διαθέσιμες θέσεις, εξετάσεις και συνεντεύξεις», γράφει ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας βακουφίων εξέδωσε ανακοίνωσε για τους 25 που θα σταματήσουν από τη δουλειά τους στο τέλος του τρέχοντος μηνός, αναφέροντας πως η πρόσληψή τους αρχικά είχε γίνει αυθαίρετα. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να βρεθεί μια οριστική και μόνιμη λύση στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρόεδρος της νεολαίας του ΡΤΚ, Ονγκούν Ταλάτ, δήλωσε πως η μεγάλη έλλειψη της τροποποιητικής «νομοθεσίας» για τη στρατιωτική θητεία είναι η αναφορά στους αντιρρησίες συνείδησης