MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη –Έρογλου, θέματα που αφορούν τις συνομιλίες και την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, η τακτική της επιβράδυνση εργασίας που άρχισαν να εφαρμόζουν οι υπάλληλοι του «δήμου» Λευκωσίας και η μείωση της στρατιωτικής θητείας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Τι κατάντια», γράφει ότι ο «νόμος» που καθορίζει το μηνιαίο μισθό, τα ημερομίσθια και τις άλλες αμοιβές των «δημοσίων» υπαλλήλων, αλλιώς ονομάζεται και «νόμος» μετανάστευσης αφού με τις πρόνοιες του αναγκάζει τους Τουρκοκυπρίους να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα. Όπως εξηγεί η εφημερίδα ο συγκεκριμένος «νόμος» ο οποίος ψηφίστηκε το 2009, ακύρωσε την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, ενώ ο μισθός, τα επιδόματα και τα δικαιώματα των «δημοσίων» υπαλλήλων από το 2011 και μετά, είναι μικρότερα συγκριτικά με τους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν πριν το 2011. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μετά από διάστημα 2 χρόνων, αρχίζουν ξανά σήμερα στις 11:30 το πρωί οι συνομιλίες για το Κυπριακό, με την συνάντηση Αναστασιάδη –Έρογλου. Αλλού γράφει ότι ο πρώην πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, απαντώντας σε κατηγορίες εναντίον του ότι χρησιμοποίησε ένα μεγάλο ποσό χρημάτων του κόμματος για προεκλογικές σκοπιμότητες, είπε ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δύο σενάρια από τις ΗΠΑ», γράφει ότι ενώ οι ηγέτες ετοιμάζονται σήμερα στις 11:30 το πρωί να παρακαθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, υπάρχουν οι φήμες ότι οι ΗΠΑ εξετάζει δύο σενάρια με στόχο την επίλυση του προβλήματος. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο οι ΗΠΑ θα πιέσουν για εξεύρεση λύσης μέχρι τον Μάιο όταν θα διεξαχθούν και οι Ευρωεκλογές και εάν αυτό δεν γίνει εφικτό, θα περάσουν στο σχέδιο β’ σύμφωνα με το οποίο θα περιμένουν να ολοκληρωθούν οι προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Τουρκία τον Αύγουστο. Αλλού γράφει ότι έγινε το αναμενόμενο, μετά από την αύξηση που επιβλήθηκε στο αλεύρι, επιβλήθηκε αύξηση της τάξης του 25 τοις εκατό και στις τιμές του ψωμιού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι υπάλληλοι του «δήμου» Λευκωσίας, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και δύο μήνες, άρχισαν να εφαρμόζουν την τακτική της επιβράδυνση εργασίας, με αποτέλεσμα χθες στη κατεχόμενη Λευκωσία να μην γίνει περισυλλογή σκουπιδιών.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η στρατιωτική θητεία θα μειωθεί στους 8 μήνες», γράφει ότι έχει εγκριθεί η πρόταση που είχε υποβληθεί στη «βουλή» σχετικά με την μείωση της στρατιωτικής θητείας στα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα η θητεία να μειωθεί από 15 μήνες σε 8 μήνες. Σε άλλο θέμα γράφει επίσης ότι οι υπάλληλοι του «δήμου» Λευκωσίας, άρχισαν από χθες να εφαρμόζουν την τακτική της επιβράδυνση εργασίας, με την συντεχνία τους να προειδοποιεί για απεργία. Αλλού γράφει ότι το θέμα των οφειλετών των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν έχει λυθεί ακόμα, με αποτέλεσμα η αστυνομία να εξετάζει 3 χιλιάδες νέες υποθέσεις.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Αρχίζουν σήμερα οι συνομιλίες», αναφέρεται επίσης στη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη –Έρογλου, στην οποία θα παρευρίσκεται και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχάιμ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα γίνουν κοινές δηλώσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο νέος συνομιλητής της Τουρκοκυπριακής πλευράς Κουντρέτ Οζέρσαϊ, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για την καινούρια διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες το βράδυ, συζήτησαν το Κυπριακό και εξέφρασαν την στήριξη τους στη διαδικασία των συνομιλιών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Η ‘θεολογία’ δωρεάν», γράφει ότι η συντεχνία Τ/κ καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης ΚΤΟΕΟΣ, αντέδρασε έντονα στο γεγονός ότι η νέα «κρατική» θεολογική σχολή στα κατεχόμενα, θα προσφέρει δωρεάν παιδεία, δωρεάν διατροφή και διαμονή, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια προνομιακή κοινότητα. Αλλού αναφέρει επίσης ότι μετά από 684 ημέρες, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα παρακαθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι περιοχή στην κατεχόμενη Ακανθού, μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο, ενώ ο «δήμος» επιβάλει την ποινή των 7 ΤΛ (περίπου 2,5 Ευρώ).