MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό απασχολούν πρωτοσέλιδα τον τ/κ Τύπο, με δηλώσεις ειδικών ή και του απλού κόσμου για τη διαδικασία των συνομιλιών.

Στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες γίνεται επίσης αναφορά στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο «δήμο» Λευκωσίας, την εσωκομματική εκλογή ΓΓ στο Δημοκρατικό Κόμμα, τις πληροφορίες για συνεργασία του ΔΚ με το κόμμα Εθνικής Ενότητας στις «δημοτικές» εκλογές και την πορεία της τουρκικής λίρας.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Κλειδί τα Βαρώσια», γράφει ότι για να επιτευχθεί το ναι των Ε/κ στη συμφωνία που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αναμένεται η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ως το πιο σημαντικό από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Γιοργκαντζίογλου θέλει και τον Ναμί στη διαπραγματευτική ομάδα, παραπέμποντας σε σχετικές δηλώσεις του «πρωθυπουργού» χτες. Αλλού γράφει ότι οι εργαζόμενοι στο «δήμο» Λευκωσίας, η υπομονή των οποίων έχει εξαντληθεί πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας προς το «πρωθυπουργικό» γραφείο και ένας διαδηλωτής φώναξε του Γιοργκαντζίογλου: «αν βρεις λεφτά για ψωμί στην τσέπη μου, δικά σου».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Δεν μας έμεινε δύναμη ν’ αντέξουμε», γράφει ότι οι εργαζόμενοι στο «δήμο» Λευκωσίας συνέχισαν χθες για τέταρτη ημέρα τη διαμαρτυρία της «αργής δουλειάς» (προσέρχονται στη δουλειά, αλλά δεν ασκούν όλα τα καθήκοντά τους) και η πόλη άρχισε να γεμίζει σκουπιδότοπους, ενώ ομάδα «δημοτικών» υπαλλήλων, για να ακουστεί η φωνή τους, πήγαν χθες έξω από το «πρωθυπουργικό» γραφείο. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό, ο οποίος είπε ότι πρέπει πλέον να καταλήξουμε και επανέλαβε τη θέση του για «ένα βήμα μπροστά». Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνέρχεται σήμερα η κομματική βουλή του ΔΚ-ΕΔ για να εκλέξει το Γενικό Γραμματέα και τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η άποψη του λαού», φιλοξενεί δηλώσεις του κόσμου για τη διαδικασία των συνομιλιών που επαναρχίζει, μεταξύ των οποίων και των εγκλωβισμένων στην Καρπασία, οι οποίοι δήλωσαν ότι θέλουν λύση. Αλλού αναφέρεται στη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, προτάσσοντας ότι χθες δήλωσε πως έκανε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Σε άλλο θέμα ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν διέψευσε ότι υπάρχει συμμαχία με το ΔΚ-ΕΔ για τις «δημοτικές» εκλογές.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Δεν είναι απέναντι, είναι διαπραγματεύσεις δίπλα δίπλα», αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάϊ στην εφημερίδα ο οποίος σημείωσε ότι έχει καθιερώσει έναν καλό διάλογο με τον Ε/κ διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, και πως η κοινωνία θα πρέπει να θέλει μια λύση βασισμένη στη συμβατικότητα. Αλλού γράφει ότι η πλατφόρμα Ενωμένη Κύπρος που ιδρύθηκε από ε/κ και τ/κ μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα μεταβούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ζητήσουν τη στήριξή του. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι με σχέδιο του «υπουργείου» εργασίας θα επιχορηγεί όσους εργοδότες προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Προϋπόθεση οι συνθήκες ασφαλείας», φιλοξενεί απόψεις ακαδημαϊκών για την επανέναρξη των συνομιλιών, κοινό σημείο των οποίων είναι ότι πρέπει να έρθουν στην ατζέντα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε άλλο θέμα γράφει για κλιμακωτή πτώση της τουρκικής λίρας καθώς μετά τα μέτρα της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας κέρδισε λίγο έναντι του δολαρίου, της στερλίνας και του ευρώ, αλλά σύμφωνα με την άποψη ενός Τ/κ οικονομολόγου οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία είναι το κλειδί για την πορεία του νομίσματος. Αλλού αναφέρει ότι χθες δόθηκε η εντολή για να αρχίσουν να πληρώνονται οι υποτροφίες στους φοιτητές.