MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και η σημερινή πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων, μαζί με θέματα τοπικής επικαιρότητας.

Κυρίαρχα θέματα είναι επίσης τα άδεια εστιατόρια την ημέρα των ερωτευμένων, η άδεια αγορά της κατεχόμενης Μόρφου και οι νέες ρυθμίσεις για τόνωση του κτηματομεσιτικού τομέα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «16 παράγραφοι», αναφέρεται στο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως ενδυναμώθηκε η θέση του και ανέλυσε παράγραφο παράγραφο το κοινό ανακοινωθέν στην ε/κ κοινότητα. Αλλού γράφει ότι ο Τουφάν Ερχουμάν, «βουλευτής» του ΡΤΚ, μιλώντας χθες στη «βουλή» για το κοινό ανακοινωθέν, είπε ότι εξαφάνισε τα δύο χωριστά κράτη και τη συνομοσπονδία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το θέμα των 24 ατόμων που θα σταματήσουν από την τράπεζα βακουφίων στο τέλος του μήνα (μετά από σχετική απόφαση της «κυβέρνησης») μεταφέρουν την υπόθεσή τους στο «δικαστήριο».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Απογοήτευση στα εστιατόρια», δημοσιεύει φωτογραφία από ένα άδειο εστιατόριο και γράφει ότι η ημέρα των ερωτευμένων είναι μια απογοήτευση για τους ιδιοκτήτες, αφού οι κρατήσεις είναι μηδαμινές και οι χαμηλές τιμές των ξενοδοχείων τους έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Αλλού γράφει ότι σήμερα είναι η πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών, σημειώνοντας ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε χωριστές συναντήσεις με τους Πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, τον Ύπατο Βρετανό Αρμοστή και την Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετατραπεί σε ομοσπονδία και απευθυνόμενος στους Τ/κ είπε ότι επιθυμία είναι το συντομότερο να βρεθεί μια λύση.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Τέλειωσε η Μόρφου», δημοσιεύει φωτογραφία από έναν άδειο εμπορικό δρόμο της πόλης και γράφει ότι παρά την εκστρατεία ούτε και η ημέρα των ερωτευμένων αναζωογόνησε την αγορά που και χτες ήταν άδεια και οι καταστηματάρχες έπαιζαν μπάλα στη μέση του δρόμου και «μάζευαν μύγες». Αλλού γράφει ότι γενικός γραμματέας του ΔΚ-ΕΔ εκλέγηκε ο Χασάν Τατσόι, καθώς οι δύο ανθυποψήφιοί του αποσύρθηκαν και δεν χρειάστηκαν εκλογές. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σύλληψη μιας γυναίκας από το Τουρκμενιστάν που έκλεψε από σούπερ μάρκετ πράγματα αξίας 94 ΤΛ (30,3 ευρώ περίπου) γιατί είναι ναρκομανής.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Στήριξη από τα κόμματα στη διαδικασία», αναφέρεται σε δηλώσεις αρχηγών ή εκπροσώπων των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων στην εφημερίδα οι οποίοι τάσσονται υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων και θέλουν λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι ο «υπουργός» εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί, είχε χθες συνάντηση με το Σύνδεσμο Επιχειρηματιών όπου δήλωσε ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις θα έρθει με τη στήριξη της κοινωνίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συναντώνται σήμερα πρώτη φορά στη νεκρή ζώνη.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Κτηματομεσιτικό ντόπινγκ (ένεση) στην αγορά», γράφει ότι η απόφαση της «κυβέρνησης» για μείωση των εξόδων τίτλου ιδιοκτησίας και απόκτηση οικίας ή διαμερίσματος από ξένους, αντικρίσθηκε με ικανοποίηση από τους κτηματομεσίτες που βρήκαν τα μέτρα θετικά και αναμένεται να τονώσουν την οικονομία. Αλλού γράφει ότι λόγω της διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο «δήμο» Λευκωσίας που ζητούν την καταβολή των οφειλόμενων μισθών τους και των κοινωνικών ασφαλίσεων, η πόλη έχει γεμίσει με σκουπίδια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε στο «δικαστήριο» η υπόθεση του ξενοδοχείου «Η κόρη της θάλασσας» (Deniz kizi) και ο κόσμος μπορεί να χρησιμοποιεί την παραλία ελεύθερα, χωρίς να πληρώνει.