MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Το Κυπριακό και οι εξελίξεις όσον αφορά ενδεχόμενη ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ, τα ΜΟΕ και τα Βαρώσια και δηλώσεις του Οζντίλ Ναμί για τη διαδικασία και την εμπλοκή του είναι το κυρίαρχο θέμα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Αναφορά γίνεται επίσης σε πλοιάριο με λαθρομετανάστες που κόντεψε να βουλιάξει ανοικτά των Κοκκίνων, σε φάρμακο για την κατά πλάκα σκλήρυνση που χρησιμοποιείται χωρίς εξασφάλιση της «νόμιμης» διαδικασίας στα κατεχόμενα και στη δημιουργία ογκολογικού που φαίνεται να αρχίζει τον ερχόμενο μήνα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Μία κυριαρχία, ενότητα, αδιαίρετο», αναφέρεται στη συνέντευξη του Ε/κ διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη στην εφημερίδα «Πολίτης» και γράφει ότι διευκρίνισε τα θέματα τα οποία η τ/κ πλευρά εξέλαβε διαφορετικά, λέγοντας ότι η κυριαρχία που θα διασφαλίζει την ύπαρξη του ομόσπονδου κράτους ανήκει μόνο στο ίδιο το κράτος. Αλλού γράφει ότι το Μάρτιο θα γίνει το πρώτο βήμα, στο πλαίσιο των ΜΟΕ και η διαδικασία για τα Βαρώσια ξεκινά το Μάρτιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συντεχνία των δασκάλων KTÖS θα πραγματοποιήσει σήμερα έξω από τη «βουλή» διαμαρτυρία για «ίση εργασία, ίση αμοιβή».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Στόχος λύση σε δύο μήνες», γράφει ότι η παρέμβαση των Αμερικανών στο Κυπριακό θα αυξάνεται όσο περνά ο χρόνος και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες και υπάρχει στόχος να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι και ο Αντιπρόεδρος, Τζον Μπάϊντεν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο δήλωσε πως τα Βαρώσια μπορούν να είναι μέρος του πακέτου ΜΟΕ και ο ΓΓ του ΚΚΔ ότι παράλληλα με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να τεθούν στην ατζέντα και τα ΜΟΕ. Αλλού γράφει ότι ανοικτά των Κοκκίνων πλοιάριο που μετέφερε 14 λαθρομετανάστες άρχισε να μπάζει νερά και στην έκκληση του καπετάνιου για βοήθεια έσπευσε η «ακτοφυλακή» που έσωσε τα 14 άτομα, εκ των οποίων τα έξι ήταν παιδιά.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Τ/κ πλευρά δεν είναι μόνο ο πρόεδρος», αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού» εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί, στην εφημερίδα ο οποίος – όπως γράφει – δέχεται το τελευταίο διάστημα πολλές επικρίσεις γιατί «κάνει πολλές επαφές» και έσπασε τη ζωή του μιλώντας για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και τα καθήκοντά του. Αλλού γράφει ότι στα κατεχόμενα δημιουργήθηκε πανικός μεταξύ των αρρώστων με σκλήρυνση κατά πλάκας εξαιτίας του ενέσιμου φαρμάκου Copaxone, το οποίο χορηγείται σε ασθενείς χωρίς να έχει βγει ακόμη σε δημόσιο διαγωνισμό για να μπορεί να δοθεί από το «κράτος». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μπορεί να κάνει την έκπληξη και να επισκεφθεί το Μάρτιο την Κύπρο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Στόχος, λύση σε δύο μήνες», γράφει ότι υπάρχει ο ισχυρισμός πως ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος και ο ΥΠΕΞ θα ασκήσουν πίεση για λύση το συντομότερο δυνατό και θα συμμετάσχουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πως τα ΗΕ δεν έχουν πλέον τον κυρίαρχο ρόλο. Αλλού γράφει ότι για τρίτη φορά τελέστηκε λειτουργία στο ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην εντός των τειχών Αμμόχωστο και έγινε αναφορά και στις διαπραγματεύσεις ενώ προσευχήθηκαν για ειρήνη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι διασταυρούμενες επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα οριστικοποιήθηκαν για τις 27 Φεβρουαρίου.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», με τίτλο «Δημιουργείται ογκολογικό», γράφει ότι ο αρμόδιος «υπουργός» είπε ότι οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι, το νωρίτερο σε τρεις εβδομάδες θα βγουν σε δημοπρασία και στόχος είναι από τη στιγμή που θα αρχίσει η διαδικασία σε ένα χρόνο να είναι έτοιμο το νοσοκομείο. Αλλού γράφει ότι η ελπίδα των γεωργών είναι το νερό και πως λόγω της ξηρασίας γίνεται λόγος για την ανάγκη εισαγωγής πολλών ειδών, καθώς σε πολλά εκτάρια γης στα κατεχόμενα έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες λόγω της ξηρασίας.