MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες με κύρια τις κομματικές συνεργασίες στα κατεχόμενα ενόψει και των τοπικών «εκλογών» τον ερχόμενο Ιούνιο, την απόφαση όπως το 2014 ανακηρυχτούν οι προσφορές για την ανέγερση του ογκολογικού κέντρου στα κατεχόμενα και τη σύλληψη των δραστών της άγριας δολοφονίας του Αλί Αργκουντέν τον Σεπτέμβριο του 2012.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ένταση στην συνεργασία» αναφέρεται στην ενδεχόμενη συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος με το «αντιπολιτευόμενο» Κόμμα Εθνικής Ενότητας για τις τοπικές «εκλογές» γεγονός όμως που προκάλεσε στις έντονες αντιδράσεις του «συγκυβερνώντος» κόμματος Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος με τον ηγέτη του ΡΤΚ και «πρωθυπουργό» Οζκάν Γιοργακτζίογλου να αναφέρει ότι «δεν είναι ότι δεν το δεχόμαστε. Απλά δεν είναι αποδεκτό» κατηγορώντας παράλληλα την ηγεσία του ΔΚ για «μη σωστή πολιτική προσέγγιση». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι, βρέθηκε στο σπίτι του ενός από τους δύο υπόπτους όπλο το οποίο ανήκει στον δολοφονηθέντα Αλί Αργκουντέν, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στο σπίτι του στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι, ο Τ/κ επιχειρηματίας Ερμπίλ Αρκίν έχει ήδη διανύσει την μισή απόσταση με το ιστιοφόρο του για να βρεθεί στην Καραϊβική όπου θα λάβει μέρος σε αγώνες ενώ τώρα βρίσκεται στην μέση του Ατλαντικού Ωκεανού.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Μαύρο φαίνεται το μέλλον της συνεργασίας» αναφέρεται ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα θα αξιολογήσει σε σημερινή του συνεδρία την συνεργασία του με το Δημοκρατικό Κόμμα μετά και την απόφαση του «συγκυβερνώντος» κόμματος να συνεργαστεί με την «αντιπολίτευση», το Κόμμα Εθνικής Ενότητας για τις τοπικές λεγόμενες εκλογές. Σύμφωνα με την εφημερίδα ήδη η πρώτη αντίδραση του ΡΤΚ ήταν έντονη ενώ το ΔΚ είναι έτοιμο να προχωρήσει με την συνεργασία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μέλη της λεγόμενης αστυνομίας παραχώρησαν χθες μαθήματα οδήγησης σε παιδιά με ειδικές ανάγκες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι επιτέλους πάρθηκε η απόφαση όπως κατά το 2014 προκηρυχτεί ο διαγωνισμός των προσφορών για την ανέγερση του ογκολογικού κέντρου στα κατεχόμενα την στιγμή που κάθε μήνα παρουσιάζονται περίπου 45 νέα κρούσματα καρκίνου στα κατεχόμενα.

Με τίτλο «Ενοχλήθηκε το ΡΤΚ», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), γράφει ότι η απόφαση του «συγκυβερνώντος» Δημοκρατικού Κόμματος να συνεργαστεί με το «αντιπολιτευόμενο» Κόμμα Εθνικής Ενότητας έχει δημιουργήσει νέα κρίση στην λεγόμενη κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος με τις εξελίξεις αυτές να βρίσκονται στην σημερινή ατζέντα της έκτακτης συνεδρίας του κόμματος. Αλλού αναφέρεται στην κατάσταση στην Ουκρανία μετά και την επέμβαση της Ρωσίας. Αναφέρεται ακόμα σε δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Οζντίλ Ναμί σχετικά με την αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος από την κυβέρνηση Αναστασιάδη και γράφει ότι δεν αναμένει όπως οι πολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν τις συνομιλίες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Η κυβέρνηση μπήκε στα δύσκολα» γράφει ότι σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «βουλευτές» σχολίασαν την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να συνεργαστεί με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας για τις τοπικές «εκλογές» γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Οι «βουλευτές» του ΡΤΚ στις δηλώσεις τους κατηγόρησαν το ΔΚ για την στάση του, οι «βουλευτές» του ΔΚ υποστηρίζουν ότι το κόμμα τους δεν έχει αθετήσει τις υποσχέσεις του προς το ΡΤΚ ενώ οι «βουλευτές» του ΚΕΕ είναι θετικού και αισιόδοξοι ότι η συνεργασία θα αποδώσει. Η εφημερίδα γράφει ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη συμβατός δότης για την 3χρονη Ντερίν, η οποία βρίσκεται ήδη στην Τουρκία για θεραπεία. Γράφει επίσης ότι οι δύο συλληφθέντες για την άγρια δολοφονία του Αλί Αργκουντέν τον Σεπτέμβριο του 2012 έχουν προσαχθεί στο λεγόμενο δικαστήριο με την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης.