MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Ανήθικη θεώρησε το ΡΤΚ στη χθεσινοβραδινή του συνεδρία την απόφαση του ΔΚ να συνεργαστεί με το ΚΕΕ στις «τοπικές εκλογές», όντας «συνέταιρος» στην «κυβέρνηση» και ο σημερινός τ/κ Τύπος προβάλλει σχεδόν σύσσωμος την απόφαση να χρίσει αρμόδιο τον πρόεδρό του, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, για το χειρισμό της υπόθεσης.

Η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις επίσης απασχολεί τις πέντε τ/κ εφημερίδες, όπως επίσης η άσκηση έφεσης από τον Μουράτ Κανατλί στην απόφαση του «στρατιωτικού δικαστηρίου» εναντίον του, το αποτέλεσμα της συνάντησης Οζερσάι – Μαυρογιάννη καθώς και θέμα εσωτερικής επικαιρότητας της τ/κ κοινότητας.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Πλήρης αρμοδιότητα», γράφει ότι η κομματική βουλή (κεντρική επιτροπή) του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος βρήκε χθες «ανήθικη» τη συνεργασία του «συγκυβερνώντος» Δημοκρατικού Κόμματος με το κόμμα Εθνικής Ενότητας της αντιπολίτευσης στις «τοπικές εκλογές» και έδωσε πλήρη αρμοδιότητα στον πρόεδρο του κόμματος, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, για να το αξιολογήσει με κάθε εναλλακτική λύση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χωρίς χειροπέδες μεταφέρθηκε αυτή τη φορά από τις κεντρικές φυλακές στο «στρατιωτικό δικαστήριο» ο Μουράτ Κανατλί για να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης για φυλάκισή του λόγω άρνησής του να υπηρετήσει ως έφεδρος, επικαλούμενος το δικαίωμα του αντιρρησία συνείδησης. Αλλού γράφει ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη στο τραπέζι χάρτης και νούμερα προς συζήτηση.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Εάν χρειαστεί πρόωρες εκλογές», αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή συνεδρία του ανώτατου συλλογικού οργάνου του ΡΤΚ που κατέληξε στο να χαρακτηρίσει «μη αποδεκτή» την απόφαση του «συγκυβερνώντος» ΔΚ να αναζητήσει άλλη συνεργασία για τις «τοπικές εκλογές» και δήλωσε ανησυχία για τη συμπεριφορά και στάση του ΔΚ στο Κυπριακό και τις μεταρρυθμίσεις που υπάρχουν στο «κυβερνητικό» πρόγραμμα. Αλλού γράφει ότι στη χθεσινή συνάντηση Μαυρογιάννη – Οζερσάι συζητήθηκε και το εδαφικό και πως παρόντες ήταν και ειδικοί επί του περιουσιακού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Βουλή ενέκρινε τελικά χθες το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, παρά τις αντιδράσεις χιλιάδων ατόμων.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Έγγραφο της ντροπής», γράφει ότι τα έξοδα των πολιτικών κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία είναι εντελώς παράνομη και στα κόμματα δεν νοιάζονται για τη «νομοθεσία» που αφορά τα έξοδά τους, όπως φάνηκε και από την απάντηση του «ανωτάτου δικαστηρίου» σε επιστολή που έστειλε η κίνηση «Συγκεντρωνούμαστε» με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση έρευνας των προεκλογικών εξόδων στο ΚΕΕ. Αλλού αναφέρει ότι η κομματική βουλή του ΡΤΚ έδωσε την αρμοδιότητα στον πρόεδρο, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, για να χειριστεί την υπόθεση της συνεργασίας του «συγκυβερνώντος» ΔΚ με το ΚΕΕ στις «τοπικές εκλογές». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στο κατεχόμενο Μαραθόβουνο ακόμη περιμένουν τη βοήθεια του «κράτους» μετά τις πλημμύρες που είχαν πλήξει την κοινότητα το Δεκέμβριο και προκάλεσαν πολλές καταστροφές.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Η εικόνα ξεκαθαρίζει», αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, σημειώνοντας ότι διήρκησε 3 ώρες με τον Οζερσάι να δηλώνει ότι έγινε συζήτηση επί της ουσίας των θεμάτων. Αλλού γράφει ότι οι κινητοποιήσεις στο «νότο» δεν απέτρεψαν την έγκριση των αποκρατικοποιήσεων από τη Βουλή καθώς τελικά η νομοθεσία πέρασε χθες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι εσπεριδοκαλλιεργητές αντέδρασαν έντονα χθες στη μη συμμετοχή αρμοδίων της «κυβέρνησης» που είχαν κληθεί σε εκδήλωση για τη συζήτηση και εξεύρεση λύσης σε προβλήματα του κλάδου και πέταξαν στο πάτωμα πορτοκάλια που είχαν βάλει πάνω στο τραπέζι.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Το μέλλον της κυβέρνησης στο τραπέζι», γράφει για έντονο μήνυμα της κομματικής βουλής του ΡΤΚ, η οποία κάλεσε επίσης τον Ντερβίς Έρογλου να εφαρμόσει την ουδετερότητα. Άλλου γράφει ότι συνελήφθη 75χρονος ο οποίος βίαζε και χειροδικούσε εναντίον των εγγονιών του, μια υπόθεση που – όπως γράφει – έχει συγκλονίσει, με τον υπεύθυνο του «τμήματος» κοινωνικών υπηρεσιών να επιβεβαιώνει τα γεγονότα και να δηλώνει πως παρακολουθούν από κοντά την όλη ιστορία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Βουλή ενέκρινε τελικά το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις.