MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η «κυβερνητική» κρίση στα κατεχόμενα και το μέλλον ή όχι της συνεργασίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού και του Δημοκρατικού Κόμματος που θα κριθεί στην αυριανή συνάντηση των Γιοργκαντζίογλου και Ντενκτάς είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων στα σημερινά πρωτοσέλιδα του τ/κ Τύπου.

Παράλληλα, προβολή δίδονται σε δηλώσεις του Οζντίλ Ναμί για το Κυπριακό, αλλά και θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, όπως η πρόταση των δασκάλων για φορολόγηση των υψηλοσυνταξιούχων, στο πλαίσιο της νομοθεσίας για «ίση εργασία, ίσο μισθό», οι εξελίξεις γύρω από την ιδιωτικοποίηση της «αρχής ηλεκτρισμού», κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ανακοινώστε το μισθό που πήρατε», γράφει ότι η πρόταση της συντεχνίας των δασκάλων KTÖS να φορολογούνται οι συντάξεις άνω των 4.500 ΤΛ (1452 ευρώ περίπου) προκάλεσε χαλασμό Κυρίου στους συνδέσμους συνταξιούχων που με πληρωμένη διαφήμιση στον Τύπο καλούν το ΓΓ της συντεχνίας, Σενέρ Ελτζίλ να ζητήσει συγνώμη. Αλλού γράφει ότι 57 άτομα που δουλεύουν στο «κτηματολόγιο» της Κερύνειας συνεχίζουν την απεργία τους καθώς εδώ και δύο μήνες δεν έχουν πάρει μισθούς. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ημερομηνία των «τοπικών εκλογών» καθορίστηκε και είναι η 29η Ιουνίου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Πιθανή η συνεργασία με το ΚΕΕ», αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΡΤΚ, Κουτλάι Ερκ πως η υπομονή τους σε σχέση με τη συμπεριφορά του «συγκυβερνώντος» ΔΚ έχει και τα όριά της, υπενθυμίζοντας ότι προτίμησαν ως εταίρο στην «κυβέρνηση» το ΔΚ, αλλά τώρα μπορεί να προτιμήσουν το ΚΕΕ. Αλλού αναφέρεται σε περίοδο ιδιωτικοποίησης του ρεύματος και γράφει ότι «αρμόδιοι» που πήγαν στην Άγκυρα υπέγραψαν με το Υπουργείο Ενέργειας τη συμφωνία πλαίσιο γι’ αυτό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο «υπουργός» εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις είναι η ανασφάλεια.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Άγρια μάχη», αναφέρεται στην ψηφοφορία χτες στην κομματική βουλή του ΡΤΚ, όπου λήφθηκε η απόφαση να πάνε στις «τοπικές εκλογές» με υποψηφίους τους νυν «δημάρχους». Αλλού γράφει ότι αύριο θα συναντηθούν οι αρχηγοί του ΡΤΚ και του ΔΚ για να συζητήσουν το μέλλον της συνεργασίας τους στην «κυβέρνηση». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η κίνηση «Συγκεντρωνόμαστε» μετά την απάντηση του «ανωτάτου δικαστηρίου» για τα έσοδα – έξοδα των κομμάτων, κάλεσε τη «γενική εισαγγελία» να αναλάβει το καθήκον της και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να καταθέτουν με διαφάνεια τους λογαριασμούς τους.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Ήρθε η ώρα της λύσης» γράφει ότι ο «υπουργός εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί, δήλωσε πως το κοινό ανακοινωθέν καθόρισε τις γραμμές της λύσης και σύμφωνα με αυτές θα δημιουργηθεί μια ομοσπονδία από ένα δικοινοτικό κράτος. Αλλού γράφει ότι ο τουρισμός του ψευδοκράτους προβλήθηκε και στο Βερολίνο αφού πήραν μέρος στη μεγάλη τουριστική έκθεση “ITB Berlin” και δημοσιεύει φωτογραφίες από το περίπτερο που είχαν στήσει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «πρόεδρος της βουλής» και οι γυναίκες «βουλευτές» τόνισαν τη σημασία της συμμετοχής και των γυναικών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Αύριο η μοίρα της κυβέρνησης», αναφέρεται στο ραντεβού που έχουν το πρωί ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου με τον Σερντάρ Ντενκτάς μετά την απόφαση του ΔΚ να προχωρήσει σε συνεργασία για τις «τοπικές εκλογές» με το ΚΕΕ. Αλλού γράφει ότι η υπόθεση του Ανδρέα Λόρδου για την περιουσία του στα Βαρώσια μετά από απόφαση του «ανωτάτου δικαστηρίου», πηγαίνει και πάλι πίσω στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», η οποία δεν είχε δώσει αρχικά θετική απάντηση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το ΡΤΚ ενέκρινε τους 18 υποψηφίους «δημάρχους» για τις «τοπικές εκλογές», οκτώ εκ των οποίων είναι οι υφιστάμενοι «δήμαρχοι».