MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (13/3)

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (13/3)

Οι εξελίξεις ενόψει των «τοπικών εκλογών» του Ιουνίου και οι επαφές του Οζντίλ Ναμί στις ΗΠΑ απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων σήμερα παράλληλα με θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, όπως το περιστατικό ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου ενός εφέδρου αξιωματικού το 1998 που ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα.

Αναφορά γίνεται επίσης σε θέματα υγείας, τη νέα συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου, αυτή τη φορά στη Γενεύη, τη διαμαρτυρία φιλόζωων κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Μέχρι τον τάφο», αναφέρεται σε περίπτωση θανάτου εφέδρου αξιωματικού από ξυλοδαρμό σε λόχο, πριν από 16 χρόνια και γράφει ότι ακόμα και μετά το θάνατο του Ντεβράν Τιουρεράι, η διοίκηση των «δυνάμεων ασφαλείας» εξακολουθεί να απορρίπτει τους παλιούς ισχυρισμούς και με χθεσινή της ανακοίνωση υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε στο συγκεκριμένο λόχο περιστατικό ξυλοδαρμού. Σε άλλο θέμα γράφει για βάσανο χωρίς τελειωμό στο νοσοκομείο, αφού για να κάνεις μια εξέταση MRI σου κλείνουν ραντεβού μετά από 5 μήνες. Αλλού γράφει για τις αλλαγές που έφερε «νομοθεσία» για την προστασία της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής, η οποία εγκρίθηκε ως κατεπείγουσα χθες από τη «βουλή» και καθορίζει ως βαρύ αδίκημα τη διάδοση φωτογραφιών ιδιωτικής φύσεως ή ηχητικών ντοκουμέντων κάποιου χωρίς την άδειά του.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Συνεργασία στα δεξιά, αναζήτηση στα αριστερά», γράφει ότι μετά την απόφαση των ΔΚ και ΚΕΕ να συνεργαστούν στις «τοπικές εκλογές», το ΡΤΚ ως αντίποινα κάθισε στο τραπέζι με το ΚΚΔ, με τους ΓΓ των δύο κομμάτων να παρακάθονται χθες σε γεύμα – έκπληξη, όπως αναφέρει. Έγινε γνωστό, προστίθεται, ότι τα δύο κόμματα βλέπουν θετικό το ενδεχόμενο συνεργασίας τους στις «τοπικές εκλογές» του Ιουνίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σημαντική συνάντηση είχε στην Ουάσινγκτον ο «υπουργός εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί με τον Αμερικανό ΥΦΥΠΕΞ, Γουίλιαμ Μπερνς.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Οι ΗΠΑ δεν θέλουν προβλήματα», αναφέρεται σε συνέντευξη στην εφημερίδα του Μάθιου Μπράιζα, πρώην βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και Προέδρου του Διεθνούς Κέντρου Αμυντικών Μελετών, για το αυξημένο ενδιαφέρον της χώρας του στο Κυπριακό, ο οποίος – μεταξύ άλλων – δηλώνει ότι επιτυγχάνοντας μια συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας και Κύπρου, μπορούμε να επιτύχουμε μια εκπληκτική μεταμόρφωση της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι με τη συνεργασία ΚΕΕ – ΔΚ για τις «τοπικές εκλογές» τα δύο κόμματα θα κατεβάσουν 15 υποψηφίους «δημάρχους» από το πρώτο και 5 από το δεύτερο κόμμα. Αλλού γράφει για προσέγγιση έκπληξη μεταξύ ΡΤΚ και ΚΚΔ χθες βράδυ και σημειώνει ότι η κομματική βουλή του ΡΤΚ συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει για το θέμα των «τοπικών εκλογών».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη λύση», αναφέρεται στη συνάντηση χθες στην Ουάσινγκτον μεταξύ Μπερνς και Ναμί με τον τελευταίο να δηλώνει στην εφημερίδα ότι ήταν μια εποικοδομητική και θετική συνομιλία. Αλλού γράφει ότι αυτή τη φορά οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου συναντώνται στη Γενεύη και για το λόγο αυτό αναχώρησε χθες για την Ελβετία ο «πρόεδρος θρησκευτικών υποθέσεων», Ταλίπ Αταλάι. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο φιλοζωικός σύνδεσμος προέβη χθες σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη «βουλή» μετά την είδηση ότι κάποιοι Βιετναμέζοι που ζουν στα κατεχόμενα τρώνε σκύλους και ζήτησαν όσοι προβαίνουν σε κάτι τέτοιο να απελαύνονται.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Καζάνι η κυβέρνηση, η κουτάλα το ΚΕΕ», γράφει ότι ο συνέταιρος στην «κυβέρνηση» ΔΚ προχώρησε τη συνεργασία με το αντιπολιτευόμενο ΚΕΕ για τις «τοπικές εκλογές» και το ΡΤΚ είχε χθες βράδυ ανεπίσημες επαφές με το ΔΚ, κάνοντας λόγο σε σημάδι συνεργασίας. Αλλού γράφει ότι το «συμβούλιο παιδείας» στα κατεχόμενα άρχισε χθες με την εκδήλωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών οργανώσεων, μέλη των οποίων κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «ίση δουλειά, ίση αμοιβή» ενάντια στη «νομοθεσία» για την αναπροσαρμογή των μισθών του «δημοσίου». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι άρχισε τις επαφές του στις ΗΠΑ ο Οζντίλ Ναμί και χθες είδε τον Αμερικανό ΥΦΥΠΕΞ, Γουίλιαμ Μπερνς.