MEDIA

Digea: Τι πρέπει να κάνετε για να επανέλθει το σήμα στην τηλεόρασή σας

Digea: Τι πρέπει να κάνετε για να επανέλθει το σήμα στην τηλεόρασή σας

Στην ψηφιακή εποχή πέρασε η Αττική καθώς ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (1/8) με απόλυτη επιτυχία το 2ο «περιοχικό» switch-off του αναλογικού σήματος.

«Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένας κομβικός σταθμός της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση καθώς απέκτησε πρόσβαση στο επίγειο ψηφιακό σήμα μέσω των τελικών, κατοχυρωμένων από τη χώρα συχνοτήτων σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συμβάλουμε στην αλλαγή της τεχνολογίας της τηλεόρασης προσφέροντας πλέον μία νέα εμπειρία ψυχαγωγίας και ενημέρωσης» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Digea κ. Γιώργος Μαθιός με αφορμή την επιτυχή ψηφιακή μετάβαση στην Αττική.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν άπαντες οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είναι ότι ακόμη και αυτοί που λαμβάνουν ήδη επίγειο ψηφιακό σήμα από τα κέντρα εκπομπής στον Υμηττό και στην Αίγινα θα πρέπει να προχωρήσουν σε επανασυντονισμό των δεκτών τους!

Οι κάτοικοι που μέχρι τώρα συνεχίζουν να παρακολουθούν τηλεόραση λαμβάνοντας αναλογικό τηλεοπτικό σήμα από την Πάρνηθα θα πρέπει να μεταβούν άμεσα στην ψηφιακή εποχή, πολύ απλά επειδή η εκπομπή του αναλογικού σήματος διακόπτεται οριστικά.

Το νέο switch off, όμως, επηρεάζει και όσους βλέπουν ήδη ψηφιακά. Ο λόγος είναι ότι τα τηλεοπτικά κανάλια από την Digea και τη ΝΕΡΙΤ μετακινούνται στις οριστικές συχνότητες τους.

Ποιες είναι οι τελικές συχνότητες;

Για το δίκτυο εκπομπής "20" που αφορά στα κέντρα εκπομπής από τον Υμηττό, την Πάρνηθα, την Αίγινα, την Ανάβυσσο, την Οχθωνία, το Πράσινο, την Χαλκίδα, την Αυλώνα, και την Βάρη οι τελικές συχνότητες είναι οι 22 και 27 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας. Αντίστοιχα, τα περιφερειακά κανάλια πρέπει να τα αναζητήσετε στις συχνότητες 45, 52 και 54.
Ομοίως, για το δίκτυο εκπομπής "21" με κέντρα εκπομπής σε Στύρα, Λαύριο, Σούνιο και την Νέα Μάκρη οι τελικές συχνότητες είναι οι 24, και 31 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και οι συχνότητες 38, 49 και 50 για τα περιφερειακά κανάλια.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται να διαθέτει ένας τηλεθεατής;

Οι τηλεθεατές χρειάζεται να διαθέτουν τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG-4. Αν η τηλεόραση του έχει αγοραστεί μετά το 2010 πιθανότατα διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή. Αν διαθέτει τηλεόραση παλαιάς τεχνολογίας, «κουτί», μπορεί να την αναβαθμίσει με ένα αποκωδικοποιητή Standard Definition. Αν διαθέτει πιο σύγχρονης τεχνολογίας τηλεόραση, αλλά που δεν έχει δέκτη MPEG4 ενσωματωμένο, μπορεί να επιλέξει από το εμπόριο τον αποκωδικοποιητή που καλύπτει τις ανάγκες του.

Για το συντονισμό των καναλιών ο τηλεθεατής χρειάζεται να κάνει τα εξής βήματα:

1. Να μεταβεί στο μενού του δέκτη του.
2. Να επιλέξει «Εγκατάσταση» αν διαθέτει αποκωδικοποιητή ή «Ρυθμίσεις» αν διαθέτει τηλεόραση (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη).
3α. Να πραγματοποιήσει αυτόματο συντονισμό, όπου ο δέκτης σκανάρει όλες τις διαθέσιμες συχνότητες και τις αποθηκεύει στη μνήμη.
3β. Είτε να πραγματοποιήσει χειροκίνητο συντονισμό, όπου αποθηκεύει στη μνήμη το κανάλι και τη συχνότητα.
4. Στο τέλος της αναζήτησης πατάει ΟΚ/ΝΑΙ
5. Exit ώστε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα που επιθυμεί.

Αν επιθυμεί να πραγματοποιήσει χειροκίνητο συντονισμό τότε ακολουθεί την ίδια διαδικασία, επιλέγοντας όμως και αποθηκεύοντας μεμονωμένα μία – μία τις συχνότητες. Σημειωτέον πως στην περίπτωση των καναλιών της Digea, οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται είναι οι 22 και 27 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και οι 38, 45, 49, 50, 52 και 54 για τους περιφερειακούς σταθμούς.