Ο Μητσοτάκης και η χαλαρή ψήφος, ο Στέφανος Κασσελάκης και το πόθεν έσχες, ο Ανδρουλάκης

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας
Ο Μητσοτάκης και η χαλαρή ψήφος, ο Στέφανος Κασσελάκης και το πόθεν έσχες, ο Ανδρουλάκης
12'

Ο Μητσοτάκης, η χαλαρή ψήφος και η αισιοδοξία

Συνεχίζει να οργώνει την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας αλλά και να πειστούν να πάνε στην κάλπη. Είναι ξεκάθαρο πως το ποσοστό της αποχής θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Γι’ αυτό το λόγο σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει πως είναι κρίσιμο να πάνε οι ψηφοφόροι στην κάλπη. Στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν την χαλαρή ψήφο και αισιοδοξούν πως η ΝΔ θα πετύχει το 33% που έχει βάλει ως πήχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης και το πόθεν έσχες

Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων προκαλεί ερωτήματα. Παρότι είχε υποσχεθεί άμεση αποκάλυψη, τώρα αναφέρει ότι θα το κάνει μετά τις ευρωεκλογές, στο τέλος Ιουνίου. Η ενόχληση του κ. Κασσελάκη όταν τον ρωτούν για το θέμα είναι εμφανής, παρόλο που το ζήτημα προέκυψε από δανεισμό του κόμματός του μέσω των εταιρειών του. Αν και δηλώνει υπέρμαχος της διαφάνειας, λέει ότι δεν οφείλει να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία άμεσα. Οι πολιτικοί αντίπαλοι, ειδικά η ΝΔ, επισημαίνουν ότι το θέμα έχει όχι μόνο νομικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις, λόγω της πολιτικής λογοδοσίας ενός εν δυνάμει πρωθυπουργού. Τα καυτά ερωτήματα παραμένουν: Έχει καταθέσει στις Δικαστικές Αρχές τη βεβαίωση ότι δεν κατέχει συμμετοχές σε εταιρείες; Γιατί αλλάζει συνεχώς τις ημερομηνίες αποκάλυψης του Πόθεν Έσχες του; Οι συνεχείς αναβολές δημιουργούν κλίμα καχυποψίας, που δεν συνάδει με τη θέση του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χάνει το τρένο ο Ανδρουλάκης: Ακονίζουν μαχαίρια οι δελφίνοι

Από τις δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη προκύπτει ξεκάθαρα ένα κλίμα ηττοπάθειας και μια παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει την δεύτερη θέση γεγονός που δημιουργεί προβλήματα σε προσωπικό επίπεδο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ήδη οι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ ακονίζουν τα μαχαίρια τους για την επόμενη μέρα στη Χαριλάου Τρικούπη αν και η αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν θα είναι κάτι εύκολο, ούτε κάτι που μπορεί να γίνει εν θερμώ. Ο Ανδρουλάκης προσώρας ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των οργάνων και του κομματικού μηχανισμού. Το αφήγημα - άλλοθι του κ. Ανδρουλάκη για την... ήττα της τρίτης θέσης θα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ αύξησε έστω και λίγο τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και τις προηγούμενες εθνικές κάλπες. Βεβαίως όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη του Κινήματος αυτό το άλλοθι του κ. Ανδρουλάκη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει το κλίμα ηττοπάθειας που υπάρχει και το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν εμφανίζει αέρα εν δυνάμει πρωθυπουργού. Το χειρότερο όλων είναι ότι οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι θεωρούν ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι μόνο βαρίδι για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Οι τράπεζες, τα επιτόκια και η ανάγκη, φιλοτιμία

Πάμε τώρα στα οικονομικά που είναι η μεγάλη αγάπη των Κομισάριων. Και η συζήτηση αυτές τις ημέρες σε κορυφαίο επίπεδο σε επιχειρήσεις και τράπεζες αφορά στο τι θα συμβεί στις 6 Ιουνίου που συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλαδή αν θα δούμε να μειώνονται τα επιτόκια. Η δική μας απάντηση είναι ναι αλλά αυτό δεν θα έχει και μεγάλη σημασία για την Ελλάδα όπου τα spreads παραμένουν στα ύψη Και θα παραμείνουν όσο δεν υπάρχει τραπεζικός ανταγωνισμός που επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει στο ορατό μέλλον. Βέβαια οι τράπεζες έχουν αρχίσει και ζορίζονται από τα έργα τους καθώς η πιστωτική επέκταση είναι «πεθαμένη» και είναι αμφίβολο αν θα πιάσουν τους στόχους τους στο δεύτερο τρίμηνο παρά τα όσα λένε για εκταμιεύσεις που όλο έρχονται και δεν φτάνουν. Έτσι η μόνη ελπίδα αντί για τον ανταγωνισμό να γίνει η ανάγκη φιλοτιμία και πρωτοβουλία για την οικονομία (οι τράπεζες είναι μανούλες στην επικοινωνιακή στρέβλωση) και να δούμε μειώσεις επιτοκίων για να πιαστούν οι στόχοι της πιστωτικής επέκτασης.

Τα κατορθώματα των servicers

Μένουμε στον τραπεζικό όπου έχω αρχίσει να το διασκεδάζω με τις διαρροές που κάνουν οι servicers μετά από κάθε πρόστιμο που τρώνε από τον Σκρέκα για τα κατορθώματά τους σε βάρος των δανειοληπτών. Το νέο ποίημα που σερβίρουν είναι ότι «κρύβονται» λέει οι δανειολήπτες και δεν μπορούν να τους βρουν και ότι οι παραβάσεις είναι παλιές. Επειδή όλα αυτά μπορεί να τα διαπιστώσει ο κάθε ένας μπορείτε εύκολα αν έχετε ένα δάνειο που το έχουν αυτές οι εταιρίες να πάρετε ένα τηλέφωνο αν δείτε αν θα βρείτε άκρη. Και αν βρείτε άκρη να μας ενημερώσετε. Πάρτε για παράδειγμα στην περίφημη Qquant που ανήκει στον ξάδελφο του Ευκλείδη και θα μας θυμηθείτε όταν το … τηλέφωνο θα γυρίζει γύρω γύρω και στο τέλος θα ψάχνετε να βρείτε που … βρίσκεται η γραμμή. Βέβαια αν είστε μεγαλοοφειλέτης και έχετε τον τρόπο σας έχουμε την αίσθηση ότι δεν θα δυσκολευτείτε. Αυτή που δυσκολεύεται είναι η δικαιοσύνη στον έλεγχο του τι έχουν κάνει οι servicers με τα θαλασσοδάνεια μεγαλοπαραγόντων της χώρας. Εκεί στην Cepal όλα καλά με τα δάνεια της οικογένειας Μαρινόπουλου που διέλυσε τη μισή αγορά με την carrefour . Τους κατατροπώσατε ή ακόμα;

Η δημοκρατία Αλαμάνου και η BIG 4

Πάντως στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών που έγιναν εκλογές την εβδομάδα που μας πέρασε μεγάλος νικητής ήταν για μια ακόμα φορά η ομάδα του απερχόμενου και διαχρονικού Προέδρου Χάρη Αλαμάνου με τη στήριξη της BIG FOUR φυσικά που της αρέσει η τάξη και οι διαδικασίες αλλά δυσκολεύονται να το αποδείξουν στην πράξη. Όσοι κατέβηκαν εκτός γραμμής δεν εξελέγησαν και ας καταργήθηκαν οι εξουσιοδοτήσεις (ναι επί χρόνια στο ΣΟΕΛ ψήφιζε άλλος για λογαριασμό άλλου) Πάντως επειδή η δημοκρατία στο ΣΟΕΛ περισσεύει αυτός που έκανε το λάθος να κατέβει υποψήφιος Πρόεδρος κόντρα στον εκλεκτό του Χάρη Αλαμάνου του ζητήθηκε από την εταιρία του αμέσως μετά τις εκλογές να τα μαζέψει και να φύγει. Αυτά παθαίνει όποιος τολμά να εκτεθεί στη δημοκρατία του Χάρη Αλαμάνου. Μια δημοκρατία που δεν ενοχλείται βεβαίως όταν τα μέλη του κάνουν ατασθαλίες και τρώνε μεγάλα πρόστιμα από την αμερικάνικη αρχή όπως η PwC που τον στηρίζει ή όταν υπάρχουν δύο KPMG στην Ελλάδα με άδεια ορκωτού. Κατά τα λοιπά οι ορκωτοί κάνουν έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία των εταιριών και οι επενδυτές βασίζονται στον έλεγχο αυτό αλλά πετάγονται στον ύπνο τους τα βράδια.

Αντιδράσεις με … χρονοκαθυστέρηση

Τελικά όπως σας είχαμε εγκαίρως αναφέρει οι πιέσεις του Γιάννου Κοντόπουλου απέδωσαν και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με συνοπτικές διαδικασίες πέρασε το νέο Κανονισμό του Χρηματιστηρίου. Όμως από ότι φαίνεται δεν … τελειώσαμε καθώς η αγορά αρχίζει να καταλαβαίνει ότι οι αλλαγές στον Κανονισμό θα φέρουν στρεβλώσεις και ετοιμάζονται δυναμικές αντιδράσεις. Έχουμε την αίσθηση ότι στο συνέδριο της IOSCO (Ο παγκόσμιος Οργανισμός των Κεφαλαιαγορών) που γίνεται την Πέμπτη στην Αθήνα δεν θα είναι ανέφελη.

Πόσες δωρεάν μετοχές θα λάβουν;

Σε αναθεώρηση της πολιτικής αποδοχών θα προχωρήσει η Trade Estates στην επόμενη Γενική Συνέλευση. Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσες φορές άλλαξε η πολιτική αποδοχών και πόσες δωρεάν μετοχές θα λάβουν οι διοικούντες αρχής γινομένης από την περίφημη διανομή δωρεάν μετοχών λόγω της επίτευξης του στόχους εισαγωγής στο Χρηματιστήριο που ήταν 905 χιλιάδες αν και αρχικά είχαν αποφασίσει παραπάνω αλλά δεν ήταν εντός νομοθετικού πλαισίου και το άλλαξαν χωρίς συνέπειες. Γιατί ο λογαριασμός χάνεται όταν στην αναθεωρημένη έκθεση διαβάζουμε ο μέγιστος συνολικός αριθμός δωρεάν μετοχών που διατεθεί από το 2024 έως το 2028 φτάνει έως το 2,58%, του συνολικού αριθμού μετοχών της εταιρείας, ήτοι 3.109.640 μετοχές, με μέγιστο αριθμό κατ΄ έτος 621.928. Κατά τα λοιπά οι Κανόνες Εταιρικής Διακυβέρνησης ειδικά σε ότι αφορά στο χρόνο έγκρισης και διανομής δωρεάν μετοχών υπάρχουν απλά για να υπάρχουν ως καλές πρακτικές.

Καμπάνια χωρίς αποθέματα

Μιας και ο λόγος για Trade Estates μένουμε στον όμιλο Φουρλή και συγκεκριμένα στα ΙΚΕΑ τα οποία τρέχουν καμπάνιες προώθηση προϊόντων. Μόνο που τα προϊόντα όταν πας στα καταστήματα δεν τα βρίσκεις. Και το ερώτημα είναι τι είδους καμπάνια για φθηνές τιμές είναι αυτή όταν δεν υπάρχουν προϊόντα. Βέβαια υπάρχει και το … τρικ της εταιρίας που σου λέει δες στο διαδίκτυο αν υπάρχει απόθεμα και πόσο σε κάθε κατάστημα αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι πολλοί πελάτες των ΙΚΕΑ πάνε για προσφορές και χαμηλές τιμές σε καταστήματα χωρίς να βρίσκουν τα προϊόντα που ψάχνουν; Είναι αυτό θεμιτή εμπορική πρακτική;

Διαφάνεια by Praktiker με … άδεια PwC

Μένουμε στο θέμα των εμπορικών πρακτικών όπου φαίνεται ότι εκεί στο Praktiker το έχουν χάσει λίγο με τις παραδόσεις των προϊόντων. Κάτι δεν πάει καλά με τα logistics με αποτέλεσμα οι πελάτες να βρίσκονται καθημερινά στα κάγκελα καθώς αγοράζουν άμεσα παραδοτέα προϊόντα που τους παραδίδονται μετά από εβδομάδες και αρκετή γκρίνια. Βέβαια εμάς άλλα μας απασχολούν. Για παράδειγμα αναρωτιόμαστε γιατί δεν υπάρχει από τη μεγάλη και τρανή PwC που ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις του Praktiker αναλυτική καταγραφή των συναλλαγών με τα συνδεδεμένα μέρη και ειδικά δεν υπάρχει καμία αναφορά αν υπάρχουν συναλλαγές με τα άμεσα συνδεδεμένα μέρη. Και στα λοιπά συνδεμένη μέρη αυτό που αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις είναι ότι 10.257.147 ευρώ αφορούν σε καταβολή ασφαλίστρων, μισθωμάτων, προμηθειών και χρηματοοικονομικών δαπανών και άκρη δεν βγαίνει. Ούτε απαιτήσεις, ούτε υποχρεώσεις , ούτε αγορές ούτε πωλήσεις. Και εις ανώτερα στη διαφάνεια.

Η Eurolife και το ερώτημα της αύξησης κεφαλαίου

Πολύ ωραία πράγματα συμβαίνουν εκεί στην Eurolife. Από τη μια κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 10 εκ ευρώ στο τέλος της περασμένης χρονιάς και έρχονται στη συνέχεια και διανέμουν κέρδη προηγούμενων χρήσεων 892 χιλιάδες ευρώ. Κατά τα λοιπά ανατρέχοντας στα στοιχεία που δημοσιεύει ο μέτοχός της Collonade (ανήκει στη Fairfax) βλέπουμε ότι το 2023 το αποτέλεσμα του Eurolife Group από ασφαλιστικές εργασίες ήταν 16,2 εκ ευρώ από 27,9 εκ ευρώ και τα συνολικά αποτελέσματα προ φόρων 84 εκ ευρώ από 212 εκ ευρώ. Sto Group πάντως περιλαμβάνονται και οι άλλες επενδύσεις του Collonade. Η πτώση των αποτελεσμάτων προ φόρων οφείλεται στις ζημίες από επενδύσεις. Πάντως σε ότι αφορά στην αύξηση κεφαλαίου της ελληνικής Eurolife FFH Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων ψάχνουμε να βρούμε σχετική ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ αλλά δεν ανευρίσκεται. Και το ερώτημα είναι αν η αύξηση κεφαλαίου των 10 εκ ευρώ έγινε εθελοντικώς και προς ενίσχυση της εταιρίας ή υποχρεωτικών λόγω επόπτη.

Ποιος θα φταίει;

Σε αγορές μετοχών προβαίνουν το τελευταίο διάστημα στελέχη και βασικοί μέτοχοι της AS Company μιας εταιρίας που έκλεισε το 2023 με ιστορική κερδοφορία 5,95 εκ ευρώ και στο Χρηματιστήριο η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 36,7 εκ ευρώ δηλαδή «παίζει» με πολλαπλασιαστή κερδών λίγο πάνω από το 6. Παρ όλα αυτά φαίνεται ότι οι θεσμικοί επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για μια εταιρία με τέτοια στοιχεία και σε αυτό δεν φταίει ο Κοντόπουλος. Θα φταίει όμως όταν ένα ωραίο πρωί η εταιρία αποχαιρετήσει το ΧΑ. Σημειωτέον ότι οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας έχουν ποσοστό 64% και θεωρητικά η εταιρία καλύπτει τις απαιτήσεις διασποράς που έθεσε το Χρηματιστήριο. Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν αρκούν οι απαιτήσεις διασποράς στα χαρτιά όταν οι θεσμικοί επενδυτές ψάχνουν τα … discount ( όχι με την καλή έννοια της λέξης).

Τα μη … παραλειπόμενα ενός Press Tour

Σας είχαμε πει προ καιρού για το press tour που οργάνωσε στη Ρόδο αυτό το Σαββατοκύριακο για να δείξει τα ξενοδοχεία του αλλά και τι μεγάλος επενδυτής είναι fund που εξειδικεύεται στις … εξυγιάνσεις. Βέβαια δεν πήγε παραδίπλα στην Κω όπου έκανε ονομαστικές καταγγελίες για δικαστές και αποφάσεις που έβγαζαν γιατί δεν του άρεσαν οι αποφάσεις. Αλήθεια η ανώτατη ηγεσία παρακολουθεί τέτοιου είδους υποθέσεις και πρακτικές; Ούτε φυσικά μίλησε για το παράνομο ντου στο σπίτι ξενοδόχου που δεν ήταν και τόσο υπάκουος και τα πενηντάρικα που διανέμονταν σε ένστολους και φουσκωτούς με την ολοκλήρωση του ντου.

ΥΓ: Ήθελε λέει να πάρει και τον ΟΛΘ αλλά εκεί δεν περνάνε αυτά που κάνει στους αδύναμους ξενοδόχους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή