MEDIA

Αυτοί είναι οι Έλληνες MasterChef: Πού γεννήθηκαν, πού σπούδασαν, πού εργάστηκαν

Αυτοί είναι οι Έλληνες MasterChef: Πού γεννήθηκαν, πού σπούδασαν, πού εργάστηκαν

Λίγο μετά τον τελικό του φετινού MasterChef, που κατέρριψε τα ρεκόρ τηλεθέασης της σεζόν, μία απορία «μένει» στους τηλεθεατές: Από πού προκύπτουν όλα αυτά τα μαγειρικά ταλέντα, τι υπόβαθρο έχουν στη μαγειρική ώστε να μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να «βγάζουν» τόσο εντυπωσιακά πιάτα, να κερδίζουν επαίνους από καταξιωμένους σεφ – τους κριτές και τους καλεσμένους – και να συνεχίζουν μετά το παιχνίδι με μια πραγματικά αξιοζήλευτη πορεία;

Γράφει Χρύσα Γρίβα

Το «φαινόμενο» Άκης Πετρετζίκης

Η επιτυχία του Άκη Πετρετζίκη είναι ασύγκριτη – όχι μόνο για το Masterchef, αλλά μάλλον για όλα τα τηλεπαιχνίδια που ανήκουν στην κατηγορία reality της ελληνικής τηλεόρασης. Ο Πετρετζίκης είναι ο «πρώτος Έλληνας MasterChef», από τότε που τα δικαιώματα προβολής είχε το Mega, παρουσιάστρια του παιχνιδιού ήταν η Ευγενία Μανωλίδου και κριτές οι Λευτέρης Λαζάρου, Δημήτρης Σκαρμούτσος και Γιάννης Λουκάκος. Ο Άκης Πετρετζίκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και συνειδητοποίησε την αγάπη του για τη μαγειρική, ενώ σπούδαζε Λογιστική στο ΤΕΙ Αθήνας. Επέλεξε τη Σχολή Μαγειρικής LE MONDE και αφού εργάστηκε σε αρκετά εστιατόρια στην Αθήνα και την επαρχία, δοκίμασε την τύχη του και στην Αγγλία. Τελικά, μπήκε στη ζωή του το MasterChef το 2010 (πρόκειται για την πρώτη του επαφή με την τηλεόραση), ενώ σήμερα έχει δική του εταιρεία με τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία μαγειρικής, εστιατόρια κ.ά.

Ο τελικός που δεν έγινε ποτέ

Χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια για να δουν ξανά οι Έλληνες τηλεθεατές τον «επόμενο MasterChef της Ελλάδας», καθώς λόγω των οικονομικών προβλημάτων του καναλιού που το φιλοξενούσε τότε, o τελικός της δεύτερης σεζόν, που προβλήθηκε το 2012-2013, δεν γυρίστηκε ποτέ. Οι δύο φιναλίστ, Κωστής Καμπάς και Μπάμπης Κουντούρης «μοιράστηκαν» τον τίτλο, που όμως επισκιάστηκε από την κατάσταση και ποτέ δεν απέκτησαν τη φήμη που αναλογεί σε ένα τόσο δημοφιλές reality. Ο Μπάμπης Κουντούρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου Κρήτης, σπούδασε Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης και είχε εργαστεί σε πολλές θέσεις πριν βρεθεί στο πλατό. Φαβορί ωστόσο είχε θεωρηθεί ο Κωστής Καμπάς.

Ο «νέος» Λάμπρος Βακιάρος

Το 2017 όμως το MasterChef αλλάζει τηλεοπτική στέγη και το Star κάνει κάποιες αλλαγές: Δεν υπάρχει πλέον παρουσιαστής, ενώ έχει αλλάξει και η τριάδα των κριτών. Μόνος από τους παλιούς είναι ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, ενώ το ντεμπούτο τους σε αυτή τη θέση κάνουν ο Σωτήρης Κοντιζάς και ο Πάνος Ιωαννίδης. Νικητής αυτού του κύκλου και «νέος» Έλληνας Masterchef αναδεικνύεται ο Λάμπρος Βακιάρος, με καταγωγή από τη Σάμο. Έχει σπουδάσει στην Αθήνα, στην Ελβετική σχολή Alpine Center και μέχρι τότε είχε ήδη εργαστεί 11 μήνες στην Ισπανία, μεταξύ άλλων και σε εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin.

Ο Τιμολέων Διαμαντής και οι ίντριγκες

Αν και αναδείχθηκε Masterchef πολύ πρόσφατα, ο Τιμολέων Διαμαντής δεν ακολούθησε την τηλεοπτική πορεία που ονειρευόταν. Ήταν ο νικητής του δεύτερου κύκλου του reality μαγειρικής, που προβλήθηκε από το Star και ήταν το πρώτο στο οποίο είδαμε τον νέο «σταρ» των κριτών, τον «θείο» Λεωνίδα Κουτσόπουλο, που πήρε τη θέση του Δημήτρη Σκαρμούτσου. Μέσα από τσακωμούς και ισχυρή δόση reality λοιπόν, ο Τιμολέων που έκανε επάγγελμα την αγάπη του, αναδείχθηκε νικητής.

Ο Μανώλης Σαρρής είναι ο πιο «κουλ» Masterchef

Ο τρίτος κύκλος του reality μαγειρικής είχε νικητή τον Μανώλη Σαρρή από την Πάρο, όμως την τηλεθέαση εκτόξευσε ο χαρακτήρας της φιναλίστ, της Σπυριδούλας Καραμπουτάκη, που οι τηλεθεατές λάτρεψαν να μισούν. Η Σπυριδούλα ήταν η πρώτη γυναίκα που έφτασε σε τελικό MasterChef, δεν κατόρθωσε όμως να γίνει η «πρώτη Ελληνίδα Masterchef», όπως λαχταρούσε καθώς ο Μανώλης, που ήταν πάντα κουλ και ψύχραιμος, κέρδισε «καθαρά». Ο Μανώλης Σαρρής είναι απόφοιτος της Σχολής Μαγειρικής LE MONDE – όπως ο Άκης Πετρετζίκης – και είχε εργαστεί 4 χρόνια στην Ολλανδία πριν το Masterchef. Σήμερα εργάζεται σε εστιατόριο στο Κολωνάκι.

Ο «έρωτας αλήτης» Σταύρος Βαρθαλίτης είναι η έκπληξη

Όταν είδαν οι περισσότεροι τον Σταύρο Βαρθαλίτη στις οντισιόν του MasterChef σκέφτηκαν πως ήρθε να μας δείξει τα πουκάμισά του. Σιγά σιγά όμως ο νικητής του 4ου κύκλου που προβλήθηκε από το Star απέδειξε όχι μόνο τις μαγειρικές του ικανότητες, αλλά και τον συμπαθέστατο χαρακτήρα του, γεγονός που τον έχει αναδείξει ως τον πιο αγαπητό νικητή του κοινού! Ο Βαρθαλίτης, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Λιόσια, όπως έχει πει ο ίδιος πολλές φορές, σπούδασε μαγειρική στη LE MONDE, όπως ο προκάτοχός του και όπως ο πιο επιτυχημένος MasterChef ως σήμερα, ο Άκης Πετρετζίκης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δόξα που έρχεται μέσω του MasterChef, αυτού του τηλεοπτικού διαγωνισμού μαγειρικής που πραγματικά αγαπήθηκε από το κοινό, ανοίγει πολλούς δρόμους στον νικητή. Είναι όμως επίσης δεδομένο, πως για να καταφέρει κάποιος να κερδίσει στον διαγωνισμό αυτό, χρειάζεται τις γνώσεις που προσφέρουν οι επαγγελματικές σπουδές στο αντικείμενο. Η επιτυχία του MasterChef ως τηλεοπτικό reality που αγάπησε το κοινό, άλλωστε οφείλεται και στο υψηλό μαγειρικό επίπεδο διαγωνιζόμενων και νικητών.