ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόσα ποτήρια λευκό κρασί πρέπει να σερβίρεις για να συνοδεύσεις ένα ολόκληρο κεφάλι γραβιέρας;

Πόσα ποτήρια λευκό κρασί πρέπει να σερβίρεις για να συνοδεύσεις ένα ολόκληρο κεφάλι γραβιέρας;

Ένας οδηγός τυριού με διαφορετικό χαρακτήρα από την Αμφιλοχία

Σε περίπτωση που βρεθεί ποτέ στα χέρια σας ένα ολόκληρο κεφάλι γραβιέρας, να ξέρετε ότι η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι 80! Ποτήρια κρασί, λοιπόν, 80 στον αριθμό και κατά προτίμηση λευκό ή ροζέ, μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά ένα ολόκληρο κεφάλι γραβιέρας, στην περίπτωση όμως της γραβιέρας Αμφιλοχίας Γη που δοκιμάσαμε πρόσφατα μπορεί και να είναι περιττά γιατί η συγκεκριμένη δεν χρειάζεται να συνοδεύει τίποτα και κανέναν, είναι ανεξάρτητη και μπορεί να σταθεί το ίδιο καλά - μπορεί και καλύτερα - από μόνη της! Το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη γκάμα τυριών του νέου brand, που χαρακτηρίζονται επάξια από τον ίδιο δυναμισμό. Θέλεις φέτα; Θες γραβιέρα; Θες τσαλαφούτι; Θέλεις αλλά δεν ξέρεις τι είναι το τσαλαφούτι; Όταν προκύπτουν τέτοια αδιέξοδα ένας σύντομος οδηγός τυριού θα μας λύσει τα χέρια.

Φέτα – η βασίλισσα

Τι να πρωτοπούμε για την απόλυτη, για την μία και μοναδική, για την ναυαρχίδα της Ελληνικής τυροκομίας και της Αμφιλοχίας Γη; Αν δεν είχες ξαναδοκιμάσει ποτέ σου φέτα θα σου την περιγράφαμε ως εξής: Φρέσκο μαλακό τυρί, με κοκκώδη έως κρεμώδη επιφάνεια, ξινή ή υπόξινη ευχάριστη πλούσια γεύση και χαμηλά λιπαρά. Έχει ιδιαίτερη απαλή επίγευση που οφείλεται στο αιγοπρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Γενικά είναι ποίηση σε κεσεδάκι (ή τενεκέ, ανάλογα και την όρεξη). Μπορεί να σταθεί ως έχει, ως συνοδευτικό γεύματος και μετά από μαγείρεμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε τζατζίκι, τυροκαυτερή, τυροσαλάτα, ντάκο, πίτες, για να δέσετε κάποια κόκκινη σάλτσα ή σάλτσα κρασιού ή ακόμη και να αντικαταστήσετε το τριμμένο τυρί σε μακαρονάδες ή την κρέμα γάλακτος σε μία “ψεύτικη” καρμπονάρα.

Γραβιέρα – η τσαούσα

Είναι πικάντικη αλλά όχι τόσο για να σε καίει, το άρωμά της σε συνεπαίρνει αλλά δεν σε πνίγει. Η γραβιέρα Αμφιλοχίας Γη είναι πολύ κοντά στο να ρίξει την βασίλισσα αλλά ακόμα έχει χρόνια μπροστά της. Δεν είναι όμως τυχαία το δεύτερο πιο δημοφιλές τυρί μετά την φέτα και να γιατί: Είναι σκληρό τυρί, υποκίτρινο, με σκληρή επιδερμίδα, με ευχάριστη γεύση και πλούσιο άρωμα. Η γραβιέρα παρασκευάζεται αποκλειστικά με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα. Ως γνωστή τσαούσα, κάνει καλή παρέα με μέλι, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, με παξιμάδια και με κριτσίνια. Τρώγεται ωμή σαν επιτραπέζιο τυρί με ψωμί ή με συνοδεία φρούτων ενώ δίνει ξεχωριστή γεύση στο ριζότο, το μουσακά και τις ομελέτες. Κάνει νοστιμότατο σαγανάκι, αλλά πρέπει προηγουμένως να παναριστεί με αλεύρι, αυγό και γαλέτα, αλλιώς θα λιώσει στο τηγάνι.

Τσαλαφούτι – ο χειμερινός κολυμβητής

Το δεχόμαστε ότι μπορεί να είσαι από εκείνους που δεν έχει τύχει να το ξέρουν. Αλλά τώρα που θα το μάθεις δεν θα υπάρχει δικαιολογία να μην αγαπήσεις το τσαλαφούτι Αμφιλοχίας Γη. Σε πολλούς η ονομασία του παραπέμπει στην ‘βουτιά’ – θες να πεις τσαλαβούτι – και κάπως έτσι το τσαλαφούτι χρίστηκε ως ο χειμερινός κολυμβητής που δεν μασάει να βουτήξει ακόμα και μέσα στα κρύα νερά του Αμβρακικού κόλπου της Αμφιλοχίας και του Ιονίου. Θα περιγράφαμε σε ένα πρωτάρη το τσαλαφούτι κάπως έτσι: Μαλακό τυρί, με κρεμώδη επιφάνεια, με υπόξινη γεύση και χαμηλά λιπαρά. Έχει ιδιαίτερη απαλή επίγευση που οφείλεται στο αιγοπρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Το τσαλαφούτι είναι ιδανικό για να ετοιμάσεις ένα γρήγορο γεύμα: βάζεις 3-4 παξιμάδια χαρουπιού, τα αλείφεις τσαλαφούτι Αμφιλοχίας Γη, τρίβεις λίγο φρέσκο πιπέρι από πάνω και αυτό ήταν! Μπορεί κάλλιστα να σταθεί κι ως συνοδευτικό γεύματος και μέσα σε φρέσκιες πράσινες σαλάτες. Κι αν το καλοσκεφτείς, μπορεί να κάνει όλα όσα και η φέτα: σε σάλτσα για μακαρόνια, σε τζατζίκι, σε πίτα και η λίστα συνεχίζεται!

Βρες την Αμφιλοχίας Γη:

Instagram @amfilohiasgi / Facebook @amfilohiasgi / YouTube Amfilohias Gi

https://amfigal.com.gr/amfilohias-gi-proionta/