ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Nestlé Ελλάς: Επενδύοντας σε ιδέες με θετικό αντίκτυπο για την κοινωνία και τον πλανήτη

Nestlé Ελλάς: Επενδύοντας σε ιδέες με θετικό αντίκτυπο για την κοινωνία και τον πλανήτη

Τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε συχνά για τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης.

Για την ακρίβεια, η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης φαίνεται πως έχει αναδειχθεί στον βασικό «κανόνα», σε ό,τι αφορά στην ευημερία μας. Και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν πολλές επιχειρηματικές ιδέες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ποιότητα της ζωής μας και την προστασία του πλανήτη. Ιδέες που εκτείνονται από την κυκλική οικονομία στη συσκευασία προϊόντων μέχρι τη μείωση σπατάλης τροφίμων και από την εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι τη μείωση της ρύπανσης. Ιδέες που έρχονται από νέα δημιουργικά μυαλά, από ανθρώπους με ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα και υψηλούς στόχους.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν γιατί η στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι κάτι περισσότερο από σημαντική στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο, το πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας Ignite Ideas ξεχωρίζει και κερδίζει και φέτος την προσοχή μας.

Ανάδειξη της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Το πρόγραμμα Ignite Ideas πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Nestlé Ελλάς και αποτελεί ουσιαστικά μια διαδικασία που επιταχύνει την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών. Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα δίνει σε επιχειρηματικές και επιστημονικές ομάδες να μοιραστούν τις λύσεις που προτείνουν, να τις εξελίξουν λαμβάνοντας πολύτιμη καθοδήγηση και να λάβουν την απαραίτητη στήριξη για να τις δουν να εφαρμόζονται.

Είναι κάτι περισσότερο από αισιόδοξο, λοιπόν, το γεγονός ότι για δεύτερη χρονιά, η Nestlé Ελλάς σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υλοποιεί το Ignite Ideas. Και μέσα από το σημαντικό αυτό πρόγραμμα, δίνει στους νέους την ευκαιρία να έχουν την απαραίτητη στήριξη, προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω τις ιδέες τους.

Καινοτομία και ανάπτυξη με το βλέμμα στην κλιματική αλλαγή

Ποιες ήταν όμως οι ιδέες και οι startups που ξεχώρισαν στον δεύτερο κύκλο του Ignite Ideas και γιατί; Ο φετινός κύκλος του προγράμματος είχε ως κεντρικό θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Φέτος, συνολικά 36 ομάδες δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα και τέσσερις από αυτές, έφτασαν στην τελική φάση. Ο λόγος για τις Cyclefi, Evotropia, Chatzilia Food Innovation, αλλά και το έργο PREDIVIS. Πιο αναλυτικά, η Cyclefi είναι μια καινοτόμα web και mobile εφαρμογή που αφορά στην επιτυχή ιχνηλασία και παρακολούθηση όλου του κύκλου ζωής των προϊόντων συσκευασίας, από την παραγωγή έως την τελική απόρριψή τους. Την ίδια ώρα, η Evotropia ειδικεύεται στις μεθόδους τιμολόγησης φυσικού κεφαλαίου, στις ψηφιακές εφαρμογές για τις συναλλαγές αποβλήτων και στα εργαλεία οικολογικής χρηματοδότησης για την Κυκλική Οικονομία, ενώ η Chatzilia Food Innovation είναι μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον Αγροδιατροφικό τομέα και σχεδιάζει καινοτόμες εφαρμογές. Όσο για το έργο PREDIVIS, πρόκειται για μια συνεργασία του Εργαστηρίου Αξιοπιστίας Συστημάτων και Βιομηχανικής Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με την εταιρεία Plegma Labs, με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων Βιομηχανίας 4.0.

Αν υπάρχει ένα κοινό συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε βλέποντας τις ιδέες που αναπτύχθηκαν τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο κύκλο του Ignite Ideas, είναι ότι η στήριξη των ελληνικών startups και της καινοτομίας, μπορεί να προσφέρει πραγματικές λύσεις, ακόμη και σε ό,τι αφορά παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nestlé Ελλάς, Νίκο Εμμανουηλίδη, δημιουργήθηκε και το πρόγραμμα Ignite Ideas, στόχος του οποίου «είναι η ενίσχυση και η ανάδειξη της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, των ιδεών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να προσφέρουν λύσεις» -ειδικότερα όταν αφορούν ένα ζήτημα όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, που αποτελεί προτεραιότητα για τη Nestlé. Και όπως επεσήμανε ο κ. Εμμανουηλίδης, η Nestlé «θα συνεχίσει να κρατά αναμμένη τη σπίθα της καινοτομίας» και να ενθαρρύνει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, «που μας αποδεικνύει τις δυνατότητες της και μας δείχνει ότι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον στη χώρα μας με απόλυτη και δικαιολογημένη αισιοδοξία».