ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πάνω από 100 επιχειρήσεις και 500 προϊόντα στην 1η Θρακο-Μακεδονική «Συνέργεια»

Πάνω από 100 επιχειρήσεις και 500 προϊόντα στην 1η Θρακο-Μακεδονική «Συνέργεια»

Με τη συμμετοχή 110 επιχειρήσεων και την παρουσίαση περισσότερων από 500 προϊόντα πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, η 1η Θρακο-Μακεδονική «Συνέργεια» προώθησης τοπικών προϊόντων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, παρουσία των υφυπουργών εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης Μαρίας Κόλλια- Τσαρουχά, και αγροτικής ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής για τη διαμόρφωση της ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης και της οικονομικής αλληλεγγύης με στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, κυρίως όμως την συνέργεια των παραγωγών του διατροφικού τομέα, των μεταποιημένων προϊόντων με τον τομέα των υπηρεσιών (ξενοδοχεία, εστίαση, αναψυχή).

«Πρώτο μέλημα μας αυτή τη στιγμή είναι η ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών, ακαδημαϊκών και επιστημονικών δυνάμεων της περιοχής, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουμε στέρεες βάσεις για την επανεκκίνηση του βορειοελλαδικού επιχειρείν.

Είναι υποχρέωση της πολιτείας να δημιουργήσει ένα ισχυρό πλαίσιο υποστήριξης του Έλληνα παραγωγού, να του παρέχει μηχανισμούς και νέα νομικά και οργανωτικά εργαλεία που θα προστατεύσουν, θα ανανεώσουν, θα εκσυγχρονίσουν την παραγωγή και θα διευκολύνουν τις διαδικασίες προώθησης και μεταφοράς των προϊόντων. Είναι καθήκον μας να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη γνώση που θα δημιουργηθεί μέσα από τη «Συνέργεια», δήλωσε η κ.Κόλλια-Τσαρουχά.

Εντυπωσιακή χαρακτήρισε την έκθεση των προϊόντων ο Παναγιώτης Σγουρίδης, «γιατί δείχνει ότι σ' αυτόν τον τόπο υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι που έχουν μέσα τους τη θέληση της δημιουργίας». «Ως εκ τούτου όποια συνέργεια στο στόχο που βάζει η περιφέρεια έρθει στο υπουργείο εμείς θα την κάνουμε επιλέξιμη για να βοηθήσουμε με διάφορους τρόπους αυτό το μεράκι των παραγωγών μας», δεσμεύτηκε ο υφυπουργός ανάπτυξης.

«Η πρώτη Συνέργεια είναι η πρώτη προσπάθεια συνάντησης των παραγωγικών δυνάμεων ,των παραγωγικών φορέων της ΑΜΘ για τα προϊόντα που παράγονται εδώ. Πιστεύω ότι το μήνυμα που θα βγει προς τα έξω είναι όλοι μαζί συνεργαζόμαστε, όλοι μαζί προσπαθούμε για να χτίσουμε το καινούριο, μια επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η περιφέρειά μας έχει 5 εκατ στρέμματα εύφορης γης, έχει εξαιρετικές παραγωγές αλλά ασύνδετες μεταξύ τους. Είναι βαθιά μου πίστη ότι θα βρούμε ένα δρόμο με σταθερούς δείκτες ετήσιας ανάπτυξης. Οι συμμετοχές στην πρώτη εκδήλωση δείχνουν τη δυναμική του τόπου», δήλωσε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος προανάγγειλε ότι η "Συνέργεια" θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική έδρα περιφερειακής ενότητας.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν και το εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών «Σοφίας Γεύσεις» με έδρα το Σούνιο Ξάνθης. «Στα τρία χρόνια ζωής της επιχείρησης έχουμε ήδη στην αγορά 19 κωδικούς προϊόντων.

Το εργαστήριο στήθηκε με δικούς μας πόρους καθώς η ένταξη σε πρόγραμμα προϋποθέτει εγγυητικές οι οποίες εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι απαγορευτικές. Το αποφασίσαμε όταν χτυπούσαν τα καμπανάκια της ανεργίας, καθώς ήμασταν και οι δύο μισθωτοί. Χρειάζεται μία καλή ιδέα, μεράκι, η στήριξη του κόσμου αλλά και της πολιτείας. Δυστυχώς η γραφειοκρατική διαδικασία έναρξης επιχείρησης είναι πολύπλοκη και λειτουργεί συχνά αποθαρρυντικά», δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επιχειρηματίες Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και Σοφία Σεβαστού.

Μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση, εδώ και 10 χρόνια, ένα εργαστήριο επεξεργασίας ελαιούχων σπόρων, στα Πετρωτά Τριγώνου Έβρου έχει ο Ευάγγελος Σωτηρούδης μαζί με την κόρη του Ευγενία.

«Ασχολούμαστε με βιολογικό ηλιέλαιο περίπου 10.000 λίτρα ετησίως, συμβατικό ηλιέλαιο, ψυχρής πίεσης παρθένο πάντα, με κολοκυθέλαιο, και αμυγδαλέλαιο. Το εργαστήριο σήμερα έχει περάσει στο όνομα της κόρης, που ήταν άνεργη. Δουλεύουμε σχεδόν με όλη την Ελλάδα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ναύπλιο. Στο εξωτερικό, στη Στουτγάρδη Γερμανίας, εκεί έχουμε δικούς μας ανθρώπους που έχουν δικά τους καταστήματα. Όλη την προώθηση την κάνουμε μόνοι μας . Η έκθεση εδώ θα βοηθήσει πάρα πολύ. Θα γίνουν γνωριμίες. Είναι η πρώτη και φαντάζομαι θα συνεχίσει. Φέτος στείλαμε λάδι και στην καρδιά της Ευρώπης στις Βρυξέλλες σ' ένα κατάστημα και ελπίζουμε ότι θα πάει καλά», είπε ο κ.Σωτηρούδης.

Σχετικές ειδήσεις