ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το Μπλακ Φράιντεϊ ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει

Το Μπλακ Φράιντεϊ ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει

Η περασμένη Κυριακή είναι από αυτές που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία των Κάτω Κωτσοβολιώτικων.

Γιατί το ερώτημα που τέθηκε στο δημοψήφισμα ήταν πολύ σημαντικό: Να διατηρηθεί ή όχι το έθιμο της «Μπλακ Φράιντεϊ»;

Από τη μία πλευρά, είναι ένα έθιμο… ξενόφερτο. Από την άλλη, φημολογείται ότι ξεκίνησε από τα Άνω Κωτσοβολιότικα το 1930 από τον Παρασκευά Κώτσο, ιδιοκτήτη παντοπωλείου στο γειτονικό χωριό. «Μπλακ Φράιντεϊ» αποφάσισε να την ονομάσει αργότερα ο δάσκαλος στα Άνω Κωτσοβολιώτικα, ο οποίος είχε πάει στην Αμερική και είχε δει τον κόσμο να περιμένει στις ουρές για να ανοίξουν κάποια καταστήματα που είχαν προσφορές. Και επειδή το ίδιο έκαναν και έξω από το μαγαζί του Κώτσου κάθε φορά που είχε προσφορές, είπε να δώσει μία… αμερικανική εσάνς στο έθιμο αυτό.

Η «Μπλακ Φράιντεϊ» έφθασε μετά από λίγο καιρό και στα Κάτω Κωτσοβολιώτικα, καθώς ο Παρασκευάς Κατωκώτσος αποφάσισε να ακολουθήσει στο μπακάλικό του -όπως του είχε πει να ονομάσει ο εδώ δάσκαλος το παντοπωλείο του για να είναι μοντέρνος- το παράδειγμα του μακρινού ξαδέλφου του από το γειτονικό χωριό. Το πρόβλημα ήταν άλλο: Ότι ο Παρασκευάς στα Κάτω Κωτσοβολιώτικα είχε προσφορές τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Αλλά όταν ερχόταν η ώρα της «Μπλακ Φράιντεϊ» στα Άνω Κωτσοβολιότικα, πήγαιναν πολλοί και από τα Κάτω Κωτσοβολιώτικα. Ο λόγος; Το σοσιαλάιζινγκ στην ουρά που ήταν ευκαιρία για κοινωνικά σχόλια (και όχι μόνο…).

Ο Παρασκευάς Κατωκώτσος αποφάσισε λοιπόν να ακολουθήσει και αυτός το έθιμο της Μπλακ Φράιντεϊ, κάνοντας μάλιστα καλύτερες προσφορές από τον μακρινό ξάδελφο του. Όμως, αρκετοί κάτοικοι στα Κάτω Κωτσοβολιώτικα θεώρησαν ότι δεν είναι σωστό να ακολουθούν ένα έθιμο από τα Άνω Κωτσοβολιώτικα με αποτέλεσμα το ζήτημα να αποφασιστεί ότι πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα. Για πολλές εβδομάδες, οι συζητήσεις στα δύο καφενεία του χωριού και στο Facebook είχαν ανάψει για τα καλά, με τους υποστηρικτές των δύο πλευρών να φθάνουν στα άκρα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απειλήθηκαν και διαζύγια. Οι «κακές» γλώσσες λένε ότι το δημοψήφισμα ήταν απλώς η αφορμή που αναζητούσαν κάποιοι και κάποιες για να προχωρήσουν στο διαζύγιο (αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία).

KV BLACKFRIDAY 2

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν μάλλον αναμενόμενο: 80% υπέρ του να παραμείνει η «Μπλακ Φράιντεϊ» και στα Κάτω Κωτσοβολιότικα. Προσφορές υπάρχουν όλη τη χρονιά, αλλά έχει τη δική της γλύκα αυτή η Μαύρη Παρασκευή, η οποία δεν είναι και τόσο… μαύρη. Συν ότι το τοπικό παντοπωλείο τότε κάνει τις καλύτερες προσφορές. Συν ότι ο γειτονικός Κωτσόβολος, ο οποίος έχει και καταγωγή από την περιοχή, έχει τις καλύτερες προσφορές στα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη που αναζητεί κάθε κάτοικος στα Κάτω Κωτσοβολιώτικα: Σεμεδάκια ανάλογα με τις ίντσες της τηλεόρασης ή του υπολογιστή του γιου που σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη, ιονιστές καταχνιάς, ντρόουν σαλαγίσματος, μπλούτου σπίκερ φλογέρας, καθαριστές προβάτων, κουζινομηχανές δολώματος, γκλίτσες με μετρητή ίντσας, «έξυπνες» σκάφες για πλύσιμο στο ποτάμι, ρολόγια μέτρησης κατσικιών και πολλά άλλα χρήσιμα προϊόντα για το χωριό. H «Μπλακ Φράιντεϊ» ήρθε για να μείνει όπως αποφάσισαν οι κάτοικοι και στα Κάτω Κωτσοβολιώτικα.

Για απίστευτες προσφορές μείνετε συντονισμένοι στο www.kotsovolos.gr ή ακολουθήστε την επίσημη σελίδα της εταιρείας στο Facebook https://www.facebook.com/Kotsovolos. Σας περιμένουν μοναδικοί διαγωνισμοί και νέα για τη Μαύρη Παρασκευή, γιατί οι εκπλήξεις μπορεί να έρχονται και νωρίτερα!