ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

White T-shirt Challenge: Γιατί αυτόν τον μήνα αξίζει όλοι να ντυθούμε στα λευκά για καλό σκοπό

White T-shirt Challenge: Γιατί αυτόν τον μήνα αξίζει όλοι να ντυθούμε στα λευκά για καλό σκοπό

Της Ειρήνη Πολλάλη

Νερό, ηλεκτρισμός, ένα ζεστό πιάτο φαγητό και καθαρά ρούχα. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πως δύσκολα θα στερηθούμε κάτι από τα παραπάνω σε καθημερινό επίπεδο. Η σκληρή αλήθεια είναι όμως, ότι το ίδιο δεν ισχύει για πολλούς συνανθρώπους μας.

Πράγματι, σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν πολλές οικογένειες οι οποίες αδυνατούν ουσιαστικά να πληρώσουν τους λογαριασμούς που «τρέχουν» και συνεπώς, δεν μπορούν καν να φορούν καθαρά ρούχα -αφού έστω και μία πλύση κοστίζει ακριβά για εκείνους. Για αυτό το Skip δημιούργησε το Δεκέμβριο του 2016, το Κοινωνικό πλυντήριο ώστε να στηρίξει τους συνανθρώπους μας και τις οικογένειες που οποίοι δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να πλένουν τα ρούχα .

Δύο χρόνια δράσης με πάνω από 800 τόνους καθαρά ρούχα

Αρκεί να αναφέρουμε πως μέσα σε δύο χρόνια δράσης και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip μετρά πάνω από 800 τόνους καθαρά ρούχα. Οι δωρεάν πλύσεις αγάπης πραγματοποιούνται στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων. Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, εκεί, με δικά του έξοδα, το Skip, δημιούργησε μία σταθερή δομή, ένα κτήριο με πέντε επαγγελματικά πλυντήρια και πέντε επαγγελματικά στεγνωτήρια όπου παρέχει τα απορρυπαντικά Skip και τα μαλακτικά Cajoline για να καλύπτει τις καθημερινές μπουγάδες άπορων δικαιούχων του Δήμου Αθηναίων -πραγματοποιώντας, μάλιστα, κατά μέσο όρο 400 πλύσεις μηνιαίως!

Το γεγονός δε, πως βρίσκεται δίπλα σε συνανθρώπους μας και σε έκτακτες καταστάσεις κρίσης, είναι εξίσου σημαντικό. Αξίζει να τονίσουμε πως στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι πέρσι το καλοκαίρι, αλλά και στην τραγωδία στη Μάνδρα, έστησε κινητές μονάδες συγκέντρωσης ρούχων, τα οποία επέστρεφε καθαρά και στεγνά έπειτα από δύο ημέρες στους πληγέντες.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, πρόκειται για μία άκρως σημαντική πρωτοβουλία που, όπως αποδείχθηκε, έδωσε -και συνεχίζει να δίνει- μία «ανάσα» σε χιλιάδες ανθρώπους. Διότι κάτι τόσο απλό και καθημερινό, όπως το πλύσιμο των ρούχων, δεν είναι δεδομένο για όλους -ακόμη και εν έτει 2019. Η συνειδητοποίηση αυτή αποδεικνύει αναμφίβολα πόσο σημαντικό είναι να πραγματοποιούνται όλο και πιο συχνά αντίστοιχες κοινωνικές δράσεις και να γίνεται ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν όλες τις ανάγκες μιας σημαντικής μερίδας της κοινωνίας μας που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις βασικές της υποχρεώσεις και δυσκολεύεται να διαθέτει τα απαραίτητα αγαθά, όχι μόνο για να επιβιώσει αλλά και να ζήσει με αξιοπρέπεια.

Το λευκό T-shirt που κάνει τη διαφορά για τα παιδιά

Τα καλά νέα είναι πως από τις 19 Μαΐου, ο καθένας από εμάς μπορεί να μεγαλώσει την προσφορά τού Κοινωνικού Πλυντηρίου Skip με σκοπό να στηρίξει το σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού», προσφέροντας πλύσεις αγάπης, και τα απορρυπαντικά μιας ολόκληρης χρονιάς σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Όχι, δεν θα χρειαστεί να πλύνουμε ρούχα για να λάβουμε μέρος σε αυτή την πρωτότυπη κίνηση αλληλεγγύης. Για την ακρίβεια, ελάχιστα «κλικ» ή «αγγίγματα» στις οθόνες των κινητών μας, τα κατάλληλα hashtag και ένα λευκό μπλουζάκι, αρκούν για να αποτελέσουμε μέρος της ξεχωριστής αυτής αλυσίδας προσφοράς.

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να αναρτήσουμε στο Instagram μία φωτογραφία στην οποία θα απεικονιζόμαστε να φοράμε ένα λευκό T-shirt. Χρησιμοποιώντας στη συνέχεια τα hashtag #WhiteTshirtChallenge και #SkipKoinonikoPlintirio, και προκαλώντας έναν φίλο μας να ακολουθήσει το παράδειγμά μας, θα προσφέρουμε και εμείς σε αυτές τις πλύσεις αγάπης. Και αυτό διότι για κάθε φωτογραφία που θα «ανεβαίνει», το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip θα ενισχύει τη δράση του και θα χαρίζει ρούχα καθαρά στα παιδιά.

Σίγουρα αξίζει να εκμεταλλευτούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για έναν τόσο καλό σκοπό και να στηρίξουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο το Κοινωνικό Πλυντήριο. Διότι αν μπορούμε να είμαστε πλέον σίγουροι για κάτι, είναι πώς για κάποιους ανθρώπους τίποτε δεν είναι δεδομένο στην Ελλάδα του σήμερα -ούτε τα καθαρά ρούχα.