ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Άρση μέτρων – Μετακινήσεις: Αγωνία για τον τουρισμό - Οι ακτοπλοίκές γραμμές που προβληματίζουν

Άρση μέτρων – Μετακινήσεις: Αγωνία για τον τουρισμό - Οι ακτοπλοίκές γραμμές που προβληματίζουν
INTIME NEWS

Κορονοϊός - Άρση περιοριστικών μέτρων: Ξεκινάει σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου, το τέταρτο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων, το οποίο εξελίσσεται ομαλά και συνοδεύεται και αυτό όπως και τα προηγούμενα, από αυστηρά μέτρα και κανόνες.

Από σήμερα επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών και προς τα υπόλοιπα νησιά της χώρας. Ασάφεια όμως επικρατεί για το πώς θα προχωρήσει η απελευθέρωση των μετακινήσεων στις γραμμές της Αδριατικής.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το πότε θα ανοίξουν οι γραμμές προκειμένου να ταξιδεύουν επιβάτες.

Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, παρατάθηκε ο χρόνος περιορισμού μέχρι 31 Μαΐου για συνδέσεις με πλοίο όσον αφορά στη μεταφορά επιβατών, της Ελλάδας με Ιταλία, Αλβανία και Τουρκία.

Επιτρέπονται τα φορτηγά-οχήματα για την διακίνηση εμπορευμάτων ώστε να μην αποσυντονιστεί η εφοδιαστική αλυσίδα αλλά όχι επιβάτες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία ΑΝΕΚ – Superfast ενημέρωσε τα πρακτορεία της ότι εισιτήρια επιβατών θα μπορούν να εκδώσουν μετά την 31η Μαΐου και τους ζήτησαν να ακυρώσουν όσα εισιτήρια αγοράστηκαν για τις δυο τελευταίες εβδομάδες του Μαΐου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ιταλία αναμένεται να ανοίξει τα σύνορα της στις 3 Ιουνίου.

«Απελευθερώνονται» οι μετακινήσεις προς τα νησιά

Από το λιμάνι του Πειραιά για σήμερα ημέρα έχουν προγραμματιστεί επτά δρομολόγια πλοίων (δύο για Κυκλάδες ένα για Χίο Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη). Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο, δύο για Κέα - Κύθνο - Σύρο και ένα για Αγ.Ευστράτιο - Λήμνο - Καβάλα.

Σημειώνεται ότι στα πλοία εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο επιβατών όπου το κάθε πλοίο μπορεί να φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι για την πρώτη ημέρα των ελεύθερων μετακινήσεων προς τα υπόλοιπα νησιά οι κρατήσεις επιβατών είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς πολύ κόσμος με εξοχικές κατοικίες σε αυτά περίμενε τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ωστόσο εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν κίνηση αυτή θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και τις επόμενες ημέρες.

Μέτρα προστασίας και... ερωτηματολόγια

Οι επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας πριν από την επιβίβασή τους, στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19, θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Το ερωτηματολόγιο, θα συμπληρώνεται από επιβάτες που πραγματοποιούν ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών.

Τα ερωτηματολόγια αυτά μπορούν να προμηθευτούν είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr).

Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Δείτε στην gallery το ερωτηματολόγιο:

Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων(GDPR).

Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.

Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες αλλά και το πλήρωμα θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Αποκάλυψη - «φωτιά» του δικηγόρου της 34χρονης - Πού εστιάζουν οι έρευνες

Σχετικές ειδήσεις