ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Στο υπουργικό το νομοσχέδιο για τους ένοπλους σε εμπορικά πλοία

Στο υπουργικό το νομοσχέδιο για τους ένοπλους σε εμπορικά πλοία

Το νομοσχέδιο για την παροχή υπηρεσιών από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς σε εμπορικά πλοία θα παρουσιάσει ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για μία πρώτη ανάγνωση και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα διατυπώσουν τυχόν παρατηρήσεις. Θα ακολουθήσει και δεύτερη ανάγνωση, όπου θα ενσωματωθούν οι όποιες παρατηρήσεις και στη συνέχεια θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.

Εκεί θα μπορεί η εφοπλιστική κοινότητα αλλά και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και όποιος άλλος θελήσει να καταθέσει παρατηρήσεις.

Στη συνέχεια, αφού υπογραφεί από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ.κ. Παπουτσή και Χρυσοχοϊδη, θα μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή για επεξεργασία από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και στη συνέχεια για ψήφιση.

Τη σύνταξη της πρώτης μορφής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της πειρατείας, δεδομένης και της σοβαρότητας του ζητήματος, καθώς την ευθύνη ασφάλειας στη θάλασσα και στα πλοία έχει το λιμενικό σώμα-ελληνική ακτοφυλακή, ανέλαβε ομάδα εξειδικευμένων λιμενικών με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στις 7 Οκτωβρίου 2011.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν αντιμετωπίζεται η μάστιγα της πειρατείας και η προστασία των ναυτεργατών, αλλά αντίθετα αυξάνεται ο κίνδυνος των ατυχημάτων και η άσκηση της ψυχολογική βίας στους ναυτεργάτες.

Επίσης, η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, χαρακτηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναρμόδιο, υπογραμμίζοντας ότι προχωρά σε μία κίνηση χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επικοινωνία με κανένα αρμόδιο φορέα.

Μέχρι στιγμής, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) δεν έχει πάρει καμία επίσημη θέση για το θέμα, ωστόσο για την αντίθεση εφοπλιστών στο νομοσχέδιο έχει κάνει επίσημα λόγο μόνο ο υφυπουργός Ναυτιλίας καθώς και κάποιες πηγές, που επικαλούνται ΜΜΕ.