ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mετά το Eurogroup η Αθήνα περιμένει σινιάλο Ντράγκι

Mετά το Eurogroup η Αθήνα περιμένει σινιάλο Ντράγκι

Μετά το Eurogroup χθες Δευτέρα, και την ανακοίνωση προόδου των διαπραγματεύσεων το ερώτημα που περιμένει η κυβέρνηση να απαντηθεί είναι πώς θα αντιδράσει την Τετάρτη ο Μάριο Ντράγκι, όσον αφορά τη ρευστότητα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ την προηγούμενη Τετάρτη οι αποφάσεις κινήθηκαν στο πλαίσιο της αναμονής του χθεσινού Eurogroup.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επισημαίνεται ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως, αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα.

Η Ελλάδα επιθυμεί η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Βρίσκεται αντιμέτωπη ωστόσο με την πιθανότητα η ΕΚΤ να κρατήσει στάση αναμονής για ακόμη μια εβδομάδα, με απεφευκτέα την πιθανότητα να σφίξει περισσότερο τα λουριά της ασφυξίας.

Στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία έπειτα από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Eurogroup, μια ανακοίνωση που επεδίωκε η Αθήνα.

Ωστόσο επειδή η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεδριάζει στις 14.00, στη Βουλή, το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση και να προσδιορίσει την τακτική της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις.

Oι υποχρεώσεις του μήνα

Μετά τη δόση του ΔΝΤ, για την οποία δόθηκε εντολή από χθες Δευτέρα στις 13 Μαΐου πρέπει να πληρωθούν 500 εκατ. ευρώ για μισθούς και στο τελευταίο τριήμερο του μήνα 1,1 δισ ευρώ για μισθούς- συντάξεις, 900 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία, 350 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του Κράτους, 400 εκατ. ευρώ για τόκους.

Ακολούθως οι υποχρεώσεις τον επόμενο μήνα Ιούνιο, μεταξύ 5 και 19 Ιουνίου θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Σχετικές ειδήσεις