ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Θετική αποδοχή των ελληνικών προτάσεων – Συνάντηση Τσίπρα με Ντράγκι

ΕΚΤ: Θετική αποδοχή των ελληνικών προτάσεων – Συνάντηση Τσίπρα με Ντράγκι

Προς τη σωστή (θετική) κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις που κατέθεσε τη Δευτέρα (22/6) η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει γνώση του θέματος – Συνάντηση Τσίπρα με Ντράγκι στις 19:00.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας – σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες - αναμένεται να συνεδριάσει αύριο, Τρίτη (23/6), εκ νέου, προκειμένου να χορηγήσει πρόσθετη ρευστότητα στο ελληνικό σύστημα, μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Ήδη σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ αποφασίστηκε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού μέσω του ELA.

Ωστόσο, μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, αλλά και της περασμένης Παρασκευής, δεν διέρρευσε το πρόσθετο ποσό που ενέκρινε η ΕΚΤ.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πάντως ότι το ανώτατο πλαφόν του ELA έχει αυξηθεί από τα 84,1 δισ. ευρώ (που ήταν την προηγούμενη Τετάρτη) στα περίπου 88,5 δισ. ευρώ.

Συνάντηση Τσίπρα - Ντράγκι

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στις 19.00, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

«Η αύξηση του ELA θα κριθεί από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι, η παροχή έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Και μπορεί να επιβεβαίωσε τη νέα αύξηση του ορίου ELA για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, ο κ. Νοβότνι διευκρίνισε ότι η παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA επεκτάθηκε μέχρι το τέλος της ημέρας, υπογραμμίζοντας πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει για τυχόν επέκταση του ELA ανάλογα με το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής.

«Θα αποφασίσουμε τυχόν περαιτέρω επέκταση του ELA ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Ο ELA διαρκεί ακριβώς μία ημέρα, διότι υπάρχει μια Σύνοδος Κορυφής για να ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα και η ΕΚΤ δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα. Για αυτό η πίστωση παρατάθηκε για μία ημέρα. Στη συνέχεια θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της Συνόδου».

O κ. Νοβότνι δεν παρέλειψε επίσης να ενημερώσει ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα συζητήσει ξανά, τηλεφωνικώς, για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Σχετικές ειδήσεις