ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικό σχέδιο για βοήθεια 200 δισ. διά της τεθλασμένης οδού

Γερμανικό σχέδιο για βοήθεια 200 δισ. διά της τεθλασμένης οδού

Προς αναζήτηση 200 δισ. ευρώ βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης!

Το ποσό ακούγεται και είναι εντυπωσιακό, αλλά παράλληλα συνιστά κι ένα κρίσιμο κομμάτι του γερμανικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση, γι’ αυτό και θα πρέπει να εξευρεθεί άμεσα.

Τα λεφτά αυτά, βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει, θα δοθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο με τη σειρά του θα αναλάβει να τα διοχετεύσει, υπό τη μορφή δανεικών στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ως μορφή βοήθειας για την έξοδο από την κρίση.

Στο ερώτημα γιατί θα πρέπει να γίνει όλος αυτός ο «κύκλος», η απάντηση που δίνεται είναι ότι το ΔΝΤ, αυτή τη στιγμή, είναι ο μοναδικός οργανισμός, ο οποίος διαθέτει την τεχνογνωσία για να κάνει κάτι τέτοιο.

Κι επειδή τα μέλη του αντιδρούν στην πρόσθετη ιδία βοήθεια προς την ΕΕ, αφού θεωρούν ότι έχει τους πόρους για να σωθεί μόνη της, βρέθηκε αυτή η τεθλασμένη λύση για να ξεπερασθεί το πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η Ευρωζώνη θα «αυτο-δανειστεί», για να διασωθεί.

Εννοείται επίσης ότι η κάθε χώρα – μέλος της Ευρωζώνης, θα συνεισφέρει μέσω της κεντρικής της τράπεζας, στο παραπάνω ποσό, αναλογικά.

Κι εννοείται τέλος, ότι οι κεντρικές τράπεζες χωρών που τελούν ήδη υπό επιτροπεία, θα εξαιρεθούν απ’ αυτή τη διαδικασία. Όπερ σημαίνει ότι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν θα δώσουν ούτε …ευρώ.

Εννοείται πάντως ότι και οι υπόλοιπες 14 χώρες της ζώνης του ευρώ, θα πρέπει να πεισθούν για να συμπράξουν στο σχέδιο, το οποίο, πάντως, από τη στιγμή που έχει τη σφραγίδα της Γερμανίας, πολύ δύσκολα, στο τέλος δεν θα «περάσει».