ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο Ασφαλιστικό: Ποιοι θα πάρουν έως και 2.501 ευρώ

Νέο Ασφαλιστικό: Ποιοι θα πάρουν έως και 2.501 ευρώ

Συντάξεις από 775 ως 2.501 ευρώ βγάζει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών, ο οποίος θα ισχύσει από 1/1/2020 για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη. Οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον την απόλυτη ελευθερία σε επίπεδο εισφορών, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, να πληρώνουν και το ανάλογο ποσό.

Το ύψος της σύνταξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολουμένους θα προκύπτει ανάλογα με το ποια από τις έξι κατηγορίες εισφορών θα επιλέξουν – πλην αυτής που αφορά τους νέους ασφαλισμένους ως πέντε ετών.

Οι τρεις βασικές αλλαγές αφορούν στην ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικών εισφορών, όπου καθένας θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα την κατηγορία των ασφαλιστικών του εισφορών, στην πλήρη αποσύνδεση από τα χρόνια ασφάλισης και τις γνωστές κλάσεις του παρελθόντος καις στην πλήρη αποσύνδεση από το εισόδημα.

Σύμφωνα με τα Νέα, το υπό αναμόρφωση σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους θα κινείται στις παρακάτω παραμέτρους:

  • Θεσπίζονται 7 επίπεδα εισφορών. Η πρώτη που ξεκινά από 126 ευρώ και αφορά μόνο νέους και για 5 χρόνια ασφαλισμένους και άλλες 6 που κλιμακώνονται από 210 ευρώ έως 566 ευρώ.
  • Στο βασικό – μηνιαίο – ασφάλιστρο προστίθενται oι εισφορές υγείας (σε χρήμα και σε είδος), που ξεκινούν από 33 ευρώ (για τους νέους ασφαλισμένους και για τα πρώτα 5 χρόνια ασφάλισης) και ανεβαίνουν στο 1ο επίπεδο 55 ευρώ (50 ευρώ εισφορές για παροχές υγείας σε είδος συν 5 ευρώ σε χρήμα) και, από το 2ο επίπεδο έως και το 6ο επίπεδο, στα 66 ευρώ (60 για παροχές σε είδος και 6 ευρώ για παροχές σε χρήμα). Έτσι προκύπτει το σύνολο εισφορών ανά επιλεγμένο επίπεδο.
  • Οι περίπου 1.500.000 μη μισθωτοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα, όπου για ίδιες παροχές - υπηρεσίες υγείας οι αυτοαπασχολούμενοι θα καταβάλλουν πλέον ίδιες εισφορές.
  • Οι επαγγελματίες ασφαλισμένοι θα μπορούν κάθε χρόνο να επιλέγουν έως δύο μεγαλύτερες ή, αντίστοιχα, έως δύο χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες. Η δυνατότητα αυτή θα δίνεται στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ενιαίου φορέα στα τέλη κάθε χρόνου και θα ισχύει για το αμέσως επόμενο έτος. Το ύψος της σύνταξης υπολογίζεται με τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζονται για τους μισθωτούς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι θα το πάρουν - «Κλειδώνουν» τα ποσά

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιοι κερδίζουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα

Σχετικές ειδήσεις