ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέλγος ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ

Βέλγος ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ

Ο Βέλγος Πέτερ Πρετ αναλαμβάνει χρέη επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την απόφαση διορισμού του που έλαβε η Σύνοδος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ.

«Ο κ. Πέτερ Πρετ θα είναι υπεύθυνος για την οικονομία, τους ανθρώπινους πόρους του προϋπολογισμού και για την οργάνωση» ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Ο Πρετ, ηλικίας 62 ετών, γεννήθηκε στη Γερμανία, ενώ έλαβε πτυχίο από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του βρέθηκε στο Βέλγιο, ενώ για μια δεκαετία και μέχρι το διορισμό του, τον Ιούνιο του 2011 στο διευθυντήριο της ΕΚΤ, ήταν διευθυντής της βελγικής Εθνικής Τράπεζας.

Η θέση που αναλαμβάνει θεωρείται ότι έχει στρατηγική σημασία, ενώ την επιθυμούσαν ιδιαίτερα τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο.

Δύο άλλα μέλη του διευθυντηρίου, ο Γάλλος Μπενουά Κερέ και ο Γερμανός Γεργκ Ασμουσεν, που ήταν επίσης υποψήφιοι για τη θέση αυτή και τους υποστήριζαν οι κυβερνήσεις τους, αναλαμβάνουν αντιστοίχως τις δραστηριότητες της αγοράς και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις, σύμφωνα πάντα με ανακοινώσεις της ΕΚΤ.