ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Οι 4 άξονες για προστασία της α' κατοικίας από 1η Μαΐου

Σταϊκούρας: Οι 4 άξονες για προστασία της α' κατοικίας από 1η Μαΐου

Σε τέσσερις άξονες θα βασίζεται το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου, όταν και θα πάψει να υφίσταται ο «νόμος Κατσέλη» για την προστασία της α' κατοικίας.

Τους άξονες που θα βασίζεται το νέο πλαίσιο από την 1η Μαΐου, για την προστασία της α' κατοικίας εξειδίκευσε το πρωί της Πέμπτης (30/01) στην τηλεόραση του OPEN, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξειδίκευσε

Αναλυτικά, οι τέσσερις άξονες για την προστασία πρώτης κατοικίας είναι οι ακόλουθοι:

  • Ενιαίο σχήμα προστασίας έναντι οκτώ σχημάτων που υπάρχουν σήμερα
  • Δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν και τα βρήκαν δύσκολα την προηγούμενη δεκαετία
  • Θα βγουν στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να τους εντοπίσουν μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της ειδικής γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Σύμφωνα, πάντως, με τα πρώτα στοιχεία των τραπεζών, ένας στους τέσσερις δανειολήπτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής ή ένας στους δύο που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη».
  • Ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου ή και αργότερα «όταν θα είμαστε έτοιμοι» είπε ο υπουργός, και δεσμεύτηκε να επανέλθει στο μέλλον όταν θα υπάρχουν επιπλέον στοιχεία.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η προστασία της α' κατοικίας παρατάθηκε έως τον Μάιο και «πράγματι λήγει γιατί υπάρχει και συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2019 για τη λήξη της εν λόγω προστασίας, αφού δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη». Κάλεσε επίσης τους πολίτες να κάνουν χρήση της υφιστάμενης πλατφόρμας μέσω του νέου «νόμου Κατσέλη» έως την 1η Μαΐου. Όποιος έχει πρόβλημα «να ενταχθεί στο σύστημα και να σώσει το σπίτι του», τόνισε.

Δεσμεύθηκε δε πως την 1η Μαΐου θα υπάρχει ένα «πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, όχι όμως με τη σημερινή μορφή».

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «οι πλειστηριασμοί γίνονταν και πριν την κρίση και θα συνεχίζουν να γίνονται και στο μέλλον» και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ερωτηθείς για την εισφορά αλληλεγγύης και την υπόσχεση μείωσης της, είπε ότι θα γίνει «όταν με ασφάλεια δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος το 2020 και εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθεί περίπου μετά το α' τρίμηνο, τον Απρίλιο. Τότε θα γίνει μία σημαντική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Για τον φόρο επιτηδεύματος ανέφερε ότι «δεν μπορώ να καλλιεργήσω προσδοκίες». Εξήγησε πως «δεν μπορώ να πω τίποτα με τα σημερινά δεδομένα για το 2020». Ωστόσο όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών πρόθεση του είναι όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, το 70% να χρησιμοποιείται για μειώσεις φόρων. Οι κινήσεις αυτές, είπε, «αξιολογούνται κεντρικά», αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα για τα οποία υπάρχουν προεκλογικές δεσμεύσεις.

Αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ επεσήμανε πως «αυτό στο οποίο δίδεται ιδιαίτερη σημασία και το 2020 και τα επόμενα χρόνια είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό για να βελτιώσουμε τους όρους της απασχόλησης. Το 2020 θα υλοποιηθεί η πρώτη μείωση κατά 0,9% και εκτιμώ ότι θα υπάρχει πιο γενναία μείωση το 2021».

Ερωτηθείς για τις νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα, είπε ότι θα υπάρχουν περίπου δύο αξιολογήσεις έως την οριστικοποίησή τους σε επίπεδο θεσμών. Μία έκθεση θα γίνει τον Φεβρουάριο και μία τον Απρίλιο για το Eurogroup του Μαΐου, στο οποίο προσδιόρισε την 6η αξιολόγηση. Τότε, είπε, θα γίνει και αξιολόγηση των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα συνδυαστεί με τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε πρόσθετη μείωση 8% για τον ΕΝΦΙΑ στις μεσαίες και μικρές περιουσίες, που δεν θα «ψαλιδίζεται» από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Ερωτηθείς για το αν η μείωση κατά 8% θα είναι «καθαρή» σε σχέση με τα όσα πληρώνουν έως τώρα τα νοικοκυριά, ο κύριος Σταϊκούρας είπε «εξαρτάται για ποια περιουσία μιλάτε. Για την πλειοψηφία των περιουσιών θα υπάρξει πρόσθετη μείωση. Αλλά αν μου πείτε για Πλούτο που θα έπρεπε να φορολογείται υψηλότερα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές αλλά δεν φορολογείται, αν θα έπρεπε σε αυτόν τον Πλούτο να του δώσω και επιπλέον οφέλη 8%, η απάντηση είναι "όχι", αυτό δεν θα γίνει» επισήμανε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Λοταρία αποδείξεων - aade.gr: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ αφορολόγητα

Σχετικές ειδήσεις