ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός: Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης

Κορονοϊός: Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκαλέσει για αύριο, Τρίτη, έκτακτη διάσκεψη των ηγετών της ΕΕ μέσω βίντεο προκειμένου να συζητήσουν την επιδημία του νέου κορονοϊού και την αντίδραση της Ένωσης.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω βιντεοδιάσκεψη αύριο Τρίτη 17 Μαρτίου για να συζητήσουμε τη συνέχεια των ενεργειών μας αναφορικά με την επιδημία covid-19», επεσήμανε ο Μισέλ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, η παροχή επαρκούς ιατρικού εξοπλισμού, η ενίσχυση της έρευνας και ο περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων αποτελούν κλειδιά», πρόσθεσε.

Eurogroup: Κρίσιμη συνεδρίαση για την Ευρωζώνη – Τι θα ζητήσει η Ελλάδα

Την ίδια ώρα, ως ένα από τα πιο κρίσιμα Eurogroup στην ιστορία της Ευρωζώνης χαρακτηρίζεται το σημερινό αφού η Ευρώπη καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις που όχι μόνο θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό αλλά και να βοηθήσουν την Ένωση να σταθεί σε αναπτυξιακή τροχιά παρά τους κλυδωνισμούς της Οικονομίας.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup το οποίο θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, για τον φόβο του κορονοϊού με συγκεκριμένη ατζέντα που δεν είναι άλλη από την χαλάρωση των υποχρεώσεων της χώρας σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που ούτως ή άλλως η χώρα μας αναμενόταν να ζητήσει προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική μείωσης των φόρων, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξετάζεται η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω των μέτρων ή είδαν συρρίκνωση τζίρου, και μάλιστα με ανοιχτό χρονοδιάγραμμα. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα ρύθμισης δανείων στις τράπεζες.

Το υπουργείο Οικονομικών νομοθετεί παράλληλα άμεσα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, λόγω της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, που κλείνουν προσωρινά στο πλαίσιο του lock down. Προβλέπεται μεταξύ άλλων οικονομική ενίσχυση με αποζημίωση ειδικού σκοπού και έκτακτο επίδομα, διατήρηση των θέσεων εργασίας, διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Νομοθετείται επίσης η άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο έσπευσε να προκαταβάλει το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι θα ανακοινωθούν φιλόδοξα μέτρα που θα επικεντρώνονται στη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία, ώστε να αντιμετωπιστεί μια πιθανή απότομη ασφυξία στην αγορά. Ήθελε να αποφύγει «γκρίνιες» και πιέσεις από τις σκληροπυρηνικές χώρες, που θέλουν κάποια μέλη να είναι λιγότερο «γενναία» στα μέτρα που θα ανακοινώσουν από άλλα.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα το βράδυ το Eurogroup αναμένεται να είναι πιο φιλόδοξα από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ της προηγούμενης εβδομάδας, επιβεβαιώνοντας τις αναλύσεις ότι πλέον το μπαλάκι περνάει στις κυβερνήσεις και ότι η ΕΚΤ θα λειτουργεί υποστηρικτικά.

Τα μέτρα της ΕΚΤ ξένισαν τις «κακομαθημένες» αγορές, που πίστευαν πως ό,τι και να γίνει, η κεντρική τράπεζα θα είναι πάντα εκεί να «ξελασπώνει», να μειώνει τα ήδη αρνητικά επιτόκια και να επανεκκινεί φιλόδοξα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Παρά την κρίση, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης τράβηξαν την πρίζα και αναμένουν τώρα από τους υπουργούς Οικονομικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Kορονοϊός: ΠΡΟΣΟΧΗ - Έτσι δεν θα κολλήσετε και θα σταματήσει η εξάπλωσή του

Σχετικές ειδήσεις