ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αισιοδοξία για το PSI φέρνει άνοδο στο ΧΑ

Η αισιοδοξία για το PSI φέρνει άνοδο στο ΧΑ

Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη μετά τις δηλώσεις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους.

O γενικός δείκτης ενισχύθηκε 0,60% κλείνοντας στις 629,08 μονάδες με τις τράπεζες να καταγράφουν υπεραπόδοση με κέρδη 5,45%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33,7 εκατ. ευρώ με τον δείκτη εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης να καταγράφει κέρδη 1,33%.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελλα Μέρκελ είπε νωρίτερα ότι η δεύτερη δανειακή σύμβαση και οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους αποτελούν προτεραιότητα για την ευρωζώνη.

"Η αγορά ποντάρει στο γεγονός ότι το PSI προχωρά και υπάρχει η πιθανότητα, εάν υπάρξει αυξημένη συμμετοχή, να αποφευχθεί η χρεωκοπία. Υπάρχει αισοδοξία", είπε η Νατάσα Ρουμαντζή, επικεφαλής ανάλυσης στην Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

"Η αγορά αναμένει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αύριο Πέμπτη που ο εκπρόσωπος των τραπεζών, ο επικεφαλής του IIF, θα είναι στην Ελλάδα", πρόσθεσε.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύετο 4,85%, της Alpha Bank 4,29% και της Eurobank 3,44%.

Αναλυτές απέδιδαν την άνοδο των τραπεζών στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του trading γίνεται σε αυτές σε μια ρηχή κατά τα άλλα αγορά.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνταν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη εν μέσω ανησυχιών μετά τα σχόλια του οίκου αξιολόγησης Fitch ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τις αγορές χρέους χωρών της ευρωζώνης για να αποφύγει την κατάρρευση του ευρώ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε 0,57%, το Λονδίνο 0,53% και η Φρανκφούρτη 0,21%.