ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από το 75% η συμμετοχή στο PSI

Κάτω από το 75% η συμμετοχή στο PSI

Συνάντηση για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων είχαν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλλάρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το κλίμα στην συνάντηση ήταν «δημιουργικό», ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Η Αθήνα θα μπορούσε να επιβάλει αναδρομικά ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) προκειμένου να εξαναγκάσει τους δανειστές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, είπαν την Πέμπτη τρεις υψηλόβαθμες πηγές από την ευρωζώνη.

"Η Ελλάδα θα μπορούσε να εισάγει, αναδρομικά, τα CACs σε όλα τα υφιστάμενα ομόλογα και με αυτό τον τρόπο να εξαναγκάσει τα hedge funds, που τώρα ευελπιστούν να αντλήσουν σημαντικό κέρδος, να προσυπογράψουν τη συμφωνία", είπε μία από τις τρεις πηγές.

Αναφορά στις συνομιλίες για το PSI έκανε και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλλιπος Σαχινίδης, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα ίσως χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια από τους Ευρωπαίους εταίρους της εάν δεν είναι επαρκής η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

"Αν το ποσοστό συμμετοχής δεν είναι για παράδειγμα 100%, ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει μια περαιτέρω στήριξη από την πλευρά των εταίρων, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό", είπε ο Φίλιππος Σαχινίδης στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος τραπεζίτης είπε την Τετάρτη ότι το ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή κάτω από το 75%, πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι πολύ μικρότερη του αναμενόμενου.

Διαβάστε ακόμη:

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Βενιζέλος για το PSI

Reuters: «Χωλαίνουν οι διαπραγματεύσεις για το PSI»

Οι απαιτήσεις Νταλάρα σε Παπαδήμο