ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπάκας στο Newsbomb.gr: «Τι ισχύει για τις ακυρώσεις σε Airbnb λόγω κορονοϊού»

Μπάκας στο Newsbomb.gr: «Τι ισχύει για τις ακυρώσεις σε Airbnb λόγω κορονοϊού»

Κορονοϊός:Τι ισχύει όταν έχουμε κλείσει δωμάτιο σε έναν αγαπημένο προορισμό; Θα χάσουμε τα χρήματά μας; Πολλές και εύλογες οι απορίες των αναγνωστών του Newsbomb.gr

Το 2018 ήταν χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, με τις αφίξεις να αγγίζουν τα 33 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας, με τα έσοδα να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Το 2020 αναμενόταν μια χρονιά που θα έσπαγε το ρεκόρ κάθε προηγούμενης, αλλά τα δεδομένα άλλαξαν βίαια εντός λίγων ημερών.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον κ. Θεμιστοκλή Μπάκα - Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-RealEstates

«Η επιστροφή στη κανονικότητα, πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της πανδημίας, το τελευταίο διάστημα φαίνεται όλο και πιο πιθανό το σενάριο το 2020 να αποτελέσει μια "χαμένη χρονιά"» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάκας.

«Το μείγμα των δεδομένων σήμερα απειλεί με εξαφάνιση τη φετινή τουριστική σεζόν» τόνισε.

Αναστολή λειτουργίας στα ξενοδοχεία της χώρας, αναστολή πληρωμών των μεγάλων ταξιδιωτικών ομίλων, ασφυξία ρευστότητας και ταυτόχρονα δεν πραγματοποιούνται κρατήσεις, ενώ οι ακυρώσεις αυξάνουν όσο η καραντίνα παρατείνεται.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού (Σ.Ο.ΔΙΑ), έχουν εισηγηθεί στα μέλη τους να υιοθετήσουν ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης κρατήσεων εν μέσω των διεθνών ανησυχιών για την επιδημία του CoVid-19 ως δέσμη πρωτοβουλιών με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού, και αφετέρου να μην προχωρήσουν σε ακυρώσεις οι επισκέπτες που έχουν ήδη κάνει κράτηση.

«Αξίζει να αναφέρουμε ότι, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, επιλέγουν την ευέλικτη ή/και μέτρια πολιτική κρατήσεων. Την αυστηρή πολιτική κρατήσεων, την επιλέγουν λιγότεροι ιδιοκτήτες και πάντα παίζει σημαντικό ρόλο η τοποθεσία του ακινήτου, καθώς και το είδος του ακινήτου» επισήμανε ο κ. Μπάκας.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα ή/και σε τουριστικούς προορισμούς, γνωρίζουν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο-Ιούλιο- Αύγουστο, και να ακυρωθεί η κράτηση, σίγουρα θα υπάρξει άμεσα – την ίδια στιγμή νέο booking διότι η ζήτηση είναι μεγάλη.

«Αν το διαθέσιμο ακίνητο, δεν είναι απλά ένα διαμέρισμα, αλλά μια βίλα στη Μύκονο που η διαμονή κοστίζει κάποιες χιλιάδες ευρώ και το κοινό που στοχεύει είναι συγκεκριμένο , οι ιδιοκτήτες επιλέγουν κυρίως πιο αυστηρές πολιτικές ακυρώσεων» ανέφερε ο κ. Μπάκας.

«Γενικότερα, όσο πιο χαλαρή πολιτική κρατήσεων επιλέγει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, τόσο περισσότερες κρατήσεις έχει αλλά δεν αποτελούν «κλειδωμένες» κρατήσεις για το κατάλυμα. Όσο πιο αυστηρή είναι η πολιτική ακύρωσης, οι κρατήσεις είναι λιγότερες, αλλά είναι «κλειδωμένες» κρατήσεις, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να μπορεί να προβεί σε προσφορές για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα» διευκρίνισε.


Μέχρι σήμερα, δεν έχει σφυγμομετρηθεί η επίπτωση στην ευρύτερη ταξιδιωτική κουλτούρα των αγορών από τις οποίες έλκει επισκέπτες η Ελλάδα: πόσο λιγότεροι, δηλαδή, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Βρετανοί και Αμερικανοί που αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από το εξωτερικό του ελληνικού τουρισμού θα ταξιδέψουν φέτος.

«Σίγουρα πολλοί περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εγγράψει τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων και δεν βρίσκονται στις top περιοχές για αυτό το είδος μισθώσεων, θα επιστρέψουν μετά το πέρας του καλοκαιριού στις παραδοσιακές μισθώσεις ή ακόμη και στη πώληση των ακινήτων τους, ιδιαίτερα αν έχουν αποκτηθεί με δανεισμό ή ανακαινίστηκαν μέσω δανεισμού»εκτιμά ο κ. Μπάκας.

Αρχικός στόχος των περισσότερων ιδιοκτητών που εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, είναι να μπορέσουν να αποπληρώσουν ή/και να αποταμιεύσουν το κόστος της ανακαίνισης που πραγματοποίησαν πριν την καταχώρηση του ακινήτου τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, γενικότερα βρισκόταν σε ένα στάδιο αυτορρύθμισης, προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό της και να αποκτήσει το μερίδιο που της αναλογεί στην κτηματαγορά.

«Θεωρώ ότι λόγω κορονοϊού, η συγκεκριμένη αγορά θα αυτο ρυθμιστεί γρηγορότερα και σίγουρα πιο βίαια» είπε ο κ. Μπάκας και πρόσθεσε «Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης , θα προσπαθήσουν εντός των καλοκαιρινών μηνών να κερδίσουν όσες περισσότερες πληρότητες μπορούν με σύμμαχο τη χαμηλή τιμή και την ευέλικτη πολιτική ακύρωσης, με στόχο να «μαζέψουν» τη χασούρα όσο μπορούν».

Γενικότερα, ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγάλος και θα επικεντρωθεί στον εγχώριο τουρισμό διότι βασικός παράγοντας των ταξιδιωτών εγχώριων ή μη θα αποτελεί το αίσθημα ασφάλειας μετά την πανδημία του κορονοϊού. Όλοι οι ταξιδιώτες θα επιθυμούν να βρίσκονται όσο μπορούν κοντά στη βασική τους κατοικία, οπότε η κίνηση από αλλοδαπούς ταξιδιώτες, γνωρίζουμε ότι θα είναι αρκετά μειωμένη.

Σύμφωνα με μελέτες ,στο καλό σενάριο, αυτό της ύφεσης της διάδοσης κατά τους θερινούς μήνες, το πλήγμα στον τουρισμό διεθνώς θα εκταθεί χρονικά έως και το τρίτο τρίμηνο του 2020 πριν αρχίσει η ανάκαμψη το τέταρτο τρίμηνο. Ακόμη και έτσι όμως, η επίπτωση στην οικονομία του τουρισμού εκτιμάται πως θα είναι σημαντική, αφού προβλέπει κάμψη της ζήτησης στον τουρισμό διεθνώς κατά το 2020 έως και κατά 40%.
Αν αναλογιστούμε ότι, τα έσοδα από τους ξένους επισκέπτες το 2019 έφτασαν συνολικά τα 18 δισεκατομμύρια και έτσι μια πτώση της τάξης του 10% σε ετήσια βάση αντιστοιχεί σε 1,8 δισεκατομμύριο ή μία ποσοστιαία μονάδα του ελληνικού ΑΕΠ.


Η πολιτική ακύρωσης για την εκάστοτε κράτηση που πραγματοποιεί ο επισκέπτης του καταλύματος, έχει προεπιλεχτεί από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη του καταλύματος, μέσα από τις διαθέσιμες πολιτικές ακύρωσης που προσφέρουν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης .

«Οι πολιτικές ακύρωσης, μπορούν να διαφέρουν ανάλογα την πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάκας.

Ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης, θα πρέπει να επεξεργαστεί ορθά τα στοιχεία της κράτησής του ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεων.

Ο κ. Μπάκας μας εξηγεί το πώς λειτουργούν οι ακυρώσεις όσον αφορά τις διαμονές μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb ανάλογα με την προεπιλογή του ιδιοκτήτη του καταλύματος:

1. Ευέλικτη

Για πλήρη επιστροφή του κόστους διανυκτέρευσης, ο επισκέπτης πρέπει να ακυρώσει τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την τοπική ώρα άφιξης (εμφανίζεται στο email επιβεβαίωσης). Η προμήθεια υπηρεσιών δεν επιστρέφεται παρά μόνο αν ο επισκέπτης ακυρώσει εντός της περιόδου δωρεάν ακύρωσης για την κράτησή του.
Αν ο επισκέπτης ακυρώσει την κράτηση λιγότερες από 24 ώρες πριν την ημερομηνία άφιξης, τα χρήματα για την πρώτη διανυκτέρευση δεν επιστρέφονται. Παράλληλα, η προμήθεια υπηρεσιών της Airbnb δεν επιστρέφεται.

2. Μέτρια

Για πλήρη επιστροφή του κόστους διανυκτέρευσης, ο επισκέπτης πρέπει να ακυρώσει τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από την τοπική ώρα άφιξης (εμφανίζεται στο email επιβεβαίωσης). Η προμήθεια υπηρεσιών δεν επιστρέφεται παρά μόνο αν ο επισκέπτης ακυρώσει εντός της περιόδου δωρεάν ακύρωσης για την κράτησή του.
Αν ο επισκέπτης ακυρώσει την κράτηση σε διάστημα μικρότερο των 5 ημερών από την άφιξη, η πρώτη διανυκτέρευση δεν επιστρέφεται, αλλά επιστρέφεται το 50% του κόστους των υπόλοιπων διανυκτερεύσεων. Παράλληλα, η προμήθεια υπηρεσιών της Airbnb δεν επιστρέφεται.

3. Αυστηρή

Για πλήρη επιστροφή του ποσού της τιμής ανά διανυκτέρευση, ο επισκέπτης πρέπει να ακυρώσει εντός 48 ωρών από την κράτηση και τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την τοπική ώρα άφιξης που αναγράφεται στην καταχώρηση (εμφανίζεται στο email επιβεβαίωσης).

Για επιστροφή του 50% του κόστους διανυκτέρευσης, ο επισκέπτης πρέπει να ακυρώσει 7 ημέρες πριν από την τοπική ώρα άφιξης (εμφανίζεται στο email επιβεβαίωσης). Διαφορετικά, δεν πραγματοποιείται επιστροφή χρημάτων. Αν έχει καταβληθεί μόνο το 50% του ποσού για την κράτηση, δεν θα εγκριθεί επιστροφή χρημάτων και το υπόλοιπο 50% απλά δεν θα χρεωθεί.

Αν ο επισκέπτης ακυρώσει λιγότερο από 7 μέρες νωρίτερα ή αποφασίσει να αποχωρήσει πρόωρα μετά την άφιξη, τα χρήματα για τις διανυκτερεύσεις που απομένουν δεν επιστρέφονται.
Η προμήθεια υπηρεσιών της Airbnb δεν επιστρέφεται.

4. Μακροπρόθεσμη

Αν ο επισκέπτης κάνει μια μακροπρόθεσμη κράτηση και αποφασίσει να την ακυρώσει πριν από την ημερομηνία έναρξης, ο πρώτος μήνας της κράτησης καταβάλλεται πλήρως στον οικοδεσπότη και δεν επιστρέφεται στον επισκέπτη.
Αν ο επισκέπτης κάνει κράτηση και αποφασίσει να την ακυρώσει κατά τη διάρκεια της διαμονής του, τότε ο επισκέπτης πρέπει να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό εργαλείο τροποποίησης για να συμφωνηθεί μία νέα ημερομηνία αναχώρησης. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία αναχώρησης που θα επιλέξει, ο επισκέπτης πρέπει να πληρώσει τον οικοδεσπότη για 30 μέρες μετά την ημερομηνία ακύρωσης ή μέχρι την ημερομηνία αναχώρησης της αρχικής κράτησης, αν το υπόλοιπο της αρχικής κράτησης περιλαμβάνει λιγότερες από 30 ημέρες.
Η προμήθεια υπηρεσιών της Airbnb δεν επιστρέφεται.

5. Πολύ αυστηρή 30 ημερών

Για 50% επιστροφή του κόστους διανυκτέρευσης, ο επισκέπτης πρέπει να ακυρώσει 30 ημέρες πριν από την τοπική ώρα άφιξης (εμφανίζεται στο email επιβεβαίωσης).
Αν ο επισκέπτης ακυρώσει την κράτηση λιγότερο από 30 μέρες νωρίτερα, τα χρήματα για τις διανυκτερεύσεις που απομένουν δεν επιστρέφονται.
Η προμήθεια υπηρεσιών της Airbnb δεν επιστρέφεται.

6. Πολύ αυστηρή 60 ημερών

Για επιστροφή του 50% του κόστους διανυκτέρευσης, ο επισκέπτης πρέπει να ακυρώσει 60 ημέρες πριν από την τοπική ώρα άφιξης (εμφανίζεται στο email επιβεβαίωσης).

Αν ο επισκέπτης ακυρώσει την κράτηση λιγότερο από 60 μέρες νωρίτερα, τα χρήματα για τις διανυκτερεύσεις που απομένουν δεν επιστρέφονται.

Η προμήθεια υπηρεσιών της Airbnb δεν επιστρέφεται.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

TAXISnet - «Καμπανάκι» από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Αλλάξτε κωδικούς

Σχετικές ειδήσεις