ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Τέλος στην αναμονή των συνταξιούχων - Από τον Ιούνιο με ένα «κλικ» θα βγαίνουν οι συντάξεις

ΕΦΚΑ: Τέλος στην αναμονή των συνταξιούχων - Από τον Ιούνιο με ένα «κλικ» θα βγαίνουν οι συντάξεις

Μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινούν οι διαδικασίες από τον e-ΕΦΚΑ για την έκδοση της ψηφιακής σύνταξης ώστε τον Ιούνιο να «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει η εφαρμογή της» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι διαδικασίες για την ψηφιακή σύνταξη ώστε τον Ιούνιο να εκδοθούν οι πρώτες συντάξεις ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

«Ο "άθλος" της ψηφιακής σύνταξης, όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε λόγω της πανδημίας αλλά ξεκινάει πιλοτικά τη Μεγάλη Εβδομάδα» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αφορά στις μη εκδοθείσες συντάξεις, κάτι που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της αξιολόγησης από τους θεσμούς. Από τη 1η Ιουνίου, το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, μέσα σε λίγες ημέρες. Έναν χρόνο μετά, έως την 1η Ιουνίου του 2021, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση, το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά θα ανέρχεται περίπου στο 90% με ένα κλικ όπως επισημαίνουν.

Προσοχή: Η καθιέρωση της ψηφιακής σύνταξης, σε πρώτη φάση (πιλοτική) θα αφορά μόνο τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να αξιοποιήσει το πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για τη σταδιακή ψηφιοποίηση των συντάξεων.

Με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», το οποίο συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας, θα δημιουργηθεί ο ψηφιακός ατομικός λογαριασμός ασφάλισης, δηλαδή μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού», θα ψηφιοποιηθεί και θα μηχανογραφηθεί όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων, πραγματοποιώντας, έτσι, το πρώτο βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 250.200 έφτασαν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια και επικουρική ασφάλιση, με την αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει έως και τα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η διοίκηση το Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη ξεπερνούν τις 158.000, ενώ για την επικουρική τις 92.100.

Οι αιτήσεις τους τελευταίους 7 μήνες σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 33.000, καθώς τον Ιούνιο του 2019 ανέρχονταν σε 125.000 για κύρια και 86.000 για επικουρική.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Προσοχή - Έτσι αδειάζουν τους λογαριασμούς σας οι απατεώνες

Σχετικές ειδήσεις