ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί κατρακύλησε ο μαύρος χρυσός σε ιστορικά χαμηλά - Η μεγαλύτερη πτώση από το 1986

Γιατί κατρακύλησε ο μαύρος χρυσός σε ιστορικά χαμηλά - Η μεγαλύτερη πτώση από το 1986
AP

Ιστορική μέρα η χθεσινή για το πετρέλαιο καθώς το συμβόλαιο του Μαΐου το οποίο σταματά τη διαπραγμάτευσή του σήμερα (21 Απριλίου) βρέθηκε σε αρνητικά επίπεδα τιμών- Στα -37,63 δολάρια έκλεισε η τιμή για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) πετρελαίου αμερικανικού αργού το Μάιο - Μεγάλο μέρος της πτώσης οφείλεται στο γεγονός ότι το συμβόλαιο του Μαΐου λήγει σήμερα Τρίτη (21/04).  

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με συμβόλαιο να διαπραγματεύεται με αρνητικές τιμές. Αυτή είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση και ένα νέο ιστορικό χαμηλό. Η τιμή του πετρελαίου άγγιξε ιστορικό χαμηλό από την έναρξη των συναλλαγών το 1983. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986 στα 10,42 δολ.

Όπως ήταν φυσικό η είδηση έγινε πρωτοσέλιδο σε διεθνές επίπεδο αλλά η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για ένα συμβόλαιο στο οποίο απέμεναν κάποιες ώρες διαπραγμάτευσης και από το ξεκίνημα της Δευτέρας, οι πιέσεις ήταν δίχως τέλος καθώς κανένας (ακόμα και οι πραγματικοί oil traders) δεν θα ήθελε να μείνει long στο πετρέλαιο και να αναμένει την παράδοση.

Οι αγορές πετρελαίου «βυθίζονται» εδώ και εβδομάδες καθώς οι περιορισμοί των μετακινήσεων σε πολλές χώρες αλλά και η παράλυση πολλών οικονομιών λόγω του κορονοϊού προκαλούν κατάρρευση της ζήτησης.

Οι πρόσφατες αποφάσεις των πετρελαιοπαραγωγών μελών του ΟΠΕΚ και άλλων χωρών μεταξύ των οποίων η Ρωσία (ΟΠΕΚ+) για μείωση της προσφοράς, φαίνεται πως ότι δεν ήταν αρκετές ώστε να ανακόψουν την «κατρακύλα» των τιμών, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέα παρέμβαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) είναι σε μηνιαία βάση και δίνουν τη δυνατότητα στον κάτοχό τους να παραλάβει μια ποσότητα πετρελαίου στο μέλλον σε προσυμφωνημένη τιμή.

Η πτώση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες:

Πρώτον, οι traders δεν ενδιαφέρονται για την παράδοση- Τα futures Μαΐου, λήγουν σήμερα Τρίτη (21/04) και οι επενδυτές θέλησαν να τα πουλήσουν πριν τη λήξη σε υψηλότερη τιμή γιατί αλλιώς θα πρέπει να παραλάβουν τις ποσότητες πετρελαίου που αντιστοιχούν στο συμβόλαιο γιατί η εκκαθάριση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης γίνεται με φυσικό τρόπο (ο κάτοχος παραλαμβάνει πετρέλαιο και όχι χρήματα).Φυσικά όσοι αγοράζουν πετρέλαιο δεν είναι αυτοί που θα πάρουν τα βαρέλια σπίτι τους αλλά χρηματιστές που επενδύουν. Έτσι,θέλησαν να «ξεφορτωθούν» άμεσα τον μαύρο χρυσό και δεύτερον ακόμα και οι εταιρείες που θα ήθελαν και που προφανώς είχαν ήδη προ-συμφωνήσει να αγοράσουν το πετρέλαιο, ακύρωσαν τις συμφωνίες, πούλησαν τα συμβόλαια ανοιχτά στην αγορά δημιουργώντας ένα απίστευτο κύμα πωλήσεων δεδομένου ότι δεν θα υπήρχε κανένας αγοραστής σε ένα συμβόλαιο το οποίο τερμάτιζε τη διαπραγμάτευσή του. Βασικός λόγος της άρνησης παραλαβής της ποσότητας πετρελαίου είναι το γεγονός πλέον οι δυνατότητες για αποθήκευση παραμένουν περιορισμένες καθώς όλος ο κόσμος έχει εξαντλήσει τους χώρους αποθήκευσης.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με τον καλύτερο τρόπο από το γεγονός ότι ο ενεργειακός κλάδος του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία στις τιμές του πετρελαίου, έκλεισε με απώλειες λίγο μεγαλύτερες από 3,0% με όλες τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες να κλείνουν με απώλειες κάτω από το 5%.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα νούμερα είναι «πλασματικά» καθώς η τιμή του πετρελαίου, ασφαλώς, δεν έχει καταρρεύσει σε αρνητικά επίπεδα (δεν πληρώνει κανείς τον αγοραστή πετρελαίου) και αυτό αφορά μόνο τα futures του Μαΐου. Αξίζει να σημειωθεί πως το συμβόλαιο του επόμενου μήνα (Ιουνίου) αν και γνώρισε μεγάλες πιέσεις, απέφυγε την ολική κατάρρευση που γνώρισε το συμβόλαιο του Μαΐου. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο πλέον, υποχώρησε 4,60 δολ. ή 18,3% και έκλεισε στα 20,03 δολ. το βαρέλι.

Η πραγματική εικόνα για το πετρέλαιο είναι αυτή που θα υπάρχει ήδη στα futures του Ιουνίου στα οποία η τιμή είναι πάνω από $21. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν κατά τη διάρκεια του μήνα, θα υπάρξουν εκ νέου πιέσεις για το πετρέλαιο που θα οδηγήσουν και σε επανάληψη του φαινομένου καθώς όσο ο ΟΠΕΚ+ δε μειώνει περαιτέρω την παραγωγή, οι traders θα έχουν την τάση να πουλάνε πετρέλαιο καθώς δεν θα είναι δυνατή η αποθήκευσή του.

Ένα αισιόδοξο σενάριο είναι αυτό της αυτό-ρύθμισης της αγοράς, το οποίο σημαίνει ότι καθώς ο αποθηκευτικός χώρος εξαντλείται και καθώς οι χώρες που παράγουν υπερβολικές ποσότητες δεν θα έχουν ούτε να το πουλήσουν, ούτε να το αποθηκεύσουν, άρα δεν θα κερδίζουν από αυτό, θα αναγκαστούν να μειώσουν την ημερήσια παραγόμενη ποσότητα, φέρνοντας την αγορά σε ισορροπία.

Το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία θα χρειαστεί λιγότερο πετρέλαιο είναι μια πραγματικότητα καθώς το παγκόσμιο lockdown έχει μειώσει κατακόρυφα την κατανάλωση πετρελαίου. Ωστόσο, αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει προεξοφληθεί. Η πρόσφατη κρίση στο πετρέλαιο έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τις αντίστοιχες του 1999 και του 2008, όπου τέτοιες εξάρσεις οδήγησαν σε μακροπρόθεσμα υψηλότερες τιμές.

Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόσφατα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του '30. Συνεπώς έχουμε πολλά να δούμε ακόμα...

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στο στόχαστρο του QCM η Akazoo - Σκάνδαλο αλά Folli- Follie

Σχετικές ειδήσεις